.

Πτολεμαΐδα οριστικά εκτός, έμφαση στον Άγιο Δημήτριο

Τίποτα δεν άλλαξε, παρά μόνο επισπεύδονται ορισμένες ειλημμένες αποφάσεις, αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις και την πυρκαγιά που έθεσε οριστικά εκτός λειτουργίας τις δύο παλαιές μονάδες της Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα γίνει κάποια κίνηση για αποκατάσταση των ζημιών στις 2 μονάδες που έχουν εξαιρετικά παλαιό εξοπλισμό και έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε επί της ουσίας κατασκευή νέων μονάδων αφού κανένα τμήμα της μονάδας – ακόμη και αυτά που δεν καταστράφηκαν από τη φωτιά – δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω παρωχημένης τεχνολογίας αλλά και χρονικής φθοράς. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυτό καθαυτό το ατύχημα οφείλεται στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και τη φθορά του.

Η απόφαση για μη αποκατάσταση της Πτολεμαΐδας, όπως εξηγούν πηγές της ΔΕΗ δεν είναι καινούρια. Ήδη στο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είχε αποφασιστεί η απόσυρση από το φθινόπωρο του 2015 η απόσυρση των δύο παλιών μονάδων και υπήρχαν σκέψεις αυτή να γίνει ίσως και νωρίτερα όπως έγινε με τις δύο άλλες μονάδες της περιοχές. Αντίθετα η εταιρεία είχε προκρίνει την προώθηση σημαντικών επενδύσεων σε άλλα λιγνιτικά συγκροτήματα, όπου έχει αποφασιστεί να δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη μέρα για την εταιρεία. Συγκεκριμένα πρωταγωνιστικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, όπου και ως γνωστόν έχει αποφασιστεί να υπάρξει αναβάθμιση για να τοποθετηθεί σύστημα αποθείωσης.
Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα επεκτείνει τον κύκλο ζωής και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ με ισχύ 1595MW, η οποία αναμένεται να αποτελέσει την καρδιά του παραγωγικού συστήματος της εταιρείας ακόμη και εάν προχωρήσει η πώληση της μικρής ΔΕΗ. Έτσι με την προσθήκη της Πτολεμαΐδας 5, αλλά και την Καρδιά, η ΔΕΗ θα διατηρήσει ένα λιγνιτικό δυναμικό ισχύος περίπου 4000MW με σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με σήμερα, τη δραστική μείωση του μέσου όρου ζωής.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου