.

Χρήστος Σπίρτζης: Αυτός είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών

Ένα πρόσωπο-έκπληξη που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Σπίρτζης είναι ο νέος αναπληρωτής Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.
Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.
Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β' Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την ’δεια ’σκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.
Εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Ως Υπεύθυνος για την Ενέργεια συνέβαλε στην ολοκλήρωση του νομοθετικού και επιστημονικού έργου για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την απόκτηση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού ενεργειακού σχεδίου.
Συμμετέχει στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας για ένα άλλο ρυθμιστικό σχέδιο και μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη, τον πόλεμο με τη γραφειοκρατία, τη βελτίωση της ζωής του Πολίτη. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έχει δικό του blog, το http://christosspirtzis.blogspot.gr, ενώ ο ίδιος δηλώνει "πρόσωπο της Κεντροαριστεράς".

Το προεκλογικό μήνυμα
Ιδού τι ανέφερε στο προεκλογικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ:
«Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 σύσσωμος ο ελληνικός λαός και ανάμεσα του πρωτοπόροι στις εξελίξεις οι διπλωματούχοι μηχανικοί καλούμαστε όχι απλώς να διεκπεραιώσουμε μιά ακόμη εκλογική διαδικασία με τυπικά πολιτικά, κομματικά ή και προσωπικά, τοπικά, συντεχνιακά κριτήρια αλλά να επιτελέσουμε  ιστορικό, εθνικό, πατριωτικό καθήκον. Με κρίση, γνώση,  πείρα, μνήμη και κυρίως όραμα και προοπτική για τη χώρα, τους πολίτες, τη νεολαία, τις υγιείς κοινωνικές, επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με την ψήφο μας καλούμαστε όλοι:
-Aφενός μεν να κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα μια μακρά περίοδο εφαρμογής πολιτικών υποτέλειας, ισοπέδωσης και διάλυσης της οικονομίας, της κοινωνίας, του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποκαθήλωσης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού,
-Aφετέρου δε να χαράξουμε μια νέα εθνική ιστορική αρχή διεξόδου απο την κρίση και ταχείας δημοκρατικής, οικονομικής, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, διασφαλίζοντας την αποκατάταση της εθνικής αξιοπρέπειας, την ανάπτυξη του τόπου και την προκοπή του λαού, με ισότιμη, σταθερή και σθεναρή συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Το ΤΕΕ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας, με συστηματικές δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, προτάσεις και παρεμβάσεις τους σε όλα τα μέτωπα συμμετέχουν ενεργά και αποφασιστικά στην διαμόρφωση των κρίσιμων εξελίξεων για την πορεία της χώρας, οι οποίες  βεβαίως θα επισφραγιστούν απο τα αποτελέσματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
-Αξιολογούμε, ανατρέπουμε και αποδοκιμάζουμε τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών, της αποδόμησης του εργασιακού πλαισίου και του κοινωνικού κράτους,  της αντιαναπτυξιακής υπερφορολόγησης, της έκρηξης της ανεργίας, της επιστημονικής μετανάστευσης, της λεηλάτησης του ασφαλιστικού συστήματος και του Ταμείου μας, της εισπρακτικής ασφαλιστικής και φορολογικής επέλασης των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της  απαξίας της δημοκρατίας, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της περαιτέρω μείωσης και αποδόμησης της κοινωνίας και το περαιτέρω βάθεμα της υποτέλειας και της εξάρτησης.
-Διεκδικούμε, θεμελιώνουμε και επιβάλλουμε την ανόρθωση της χώρας με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την αξιοπρεπή απασχόληση και αξιοποίηση του επιστημονικού παραγωγικού δυναμικού, τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλευτικού  συστήματος, την αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, και της δημόσιας διοίκησης, την διαφανή, υγιή και ισότιμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη συγκρότηση ενός ιεραρχημένου σχεδίου δημόσιων στρατηγικών επενδύσεων, με έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει ότι το ΤΕΕ και οι έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί, όπως έχει συμβεί και σε άλλες κρίσιμες στιγμές του παρελθόντος, αργά ή γρήγορα θα κληθούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Αυτό θα κάνουν και αυτή την φορά, χτίζοντας τη νέα ιστορική εθνική αρχή, μετά τα ερείπια της μνημονιακής ισωπέδωσης και φτωχοποίησης. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συνεργαστούμε με όλες τις υγιείς πολιτικές, επιστημονικές, παραγωγικές, θεσμικές δυνάμεις της χώρας.
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί λόγω της εκπαίδευσης τους, των γνώσεων και της εμπειρίας τους, είναι πρόσωπα κατάλληλα, να ασκούν το βουλευτικό αξίωμα και ασφαλώς μπορούν και πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στις εκλογικές και πολιτικές επιλογές μας. Μπορούν να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα της χώρας και να υλοποιήσουν προγράμματα και έργα. Έχουν ευχέρεια να μετέχουν σε τεκμηριωμένο διάλογο πριν από κάθε απόφαση. Έχουν τεχνική και τεχνολογική κατάρτιση, οικονομική αντίληψη. Οφείλουμε, όμως, απευθυνόμενοι στους υποψηφίους διπλωματούχους μηχανικούς να υπογραμμίσουμε ότι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις έναντι των συναδέλφων τους και γενικότερα των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Σε αυτές τις εκλογές πάνω απο πρόσωπα και κόμματα ψηφίζουμε για την επόμενη ημέρα του λαού και του τόπου, την προσωπική, επιστημονική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών μας,  για το τέλος της υποτέλειας, της διάλυσης και της φτώχειας και την ανόρθωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».  
Οι πρώτες αντιδράσεις
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις στελεχών του ευρύτερου κλάδου των μεταφορών, "ο πρόεδρος του ΤΕΕ εμφανίζεται γνώστης του αντικειμένου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών", ενώ οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσει λογικές "ανοιχτών θυρών και διαλόγου".
Ευθείες βολές για το Ελληνικό
Ο κ. Σπίρτζης, ως πρόεδρος του ΤΕΕ, είχε καταφερθεί με σκληρά λόγια εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή την εκχώρηση του Ελληνικού, αναφέροντας ότι παραχωρήθηκε έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος ("η αξία του είναι τριπλάσια από αυτή στην οποία πωλήθηκε"). "Είναι ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά.Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του", είχε συμπληρώσεις για το ΤΑΙΠΕΔ.
Κόντρες... με όλους!
Οι κόντρες του νέου αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, πολλές. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, στις 15 Ιανουαρίου, είχε χαρακτηρίσει «καγκελόφραχτους» τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη, με αφορμή, όπως ισχυριζόταν, το "νέο πραξικόπημα προεκλογικών κομματικών διορισμών στη διοίκηση του ΕΤΑΑ"! Οσο για την παρέμβαση των εισαγγελέων στην υπόθεση με τα ολυμπιακά ακίνητα, είχε μιλήσει ευθέως για "πολιτικές ευθύνες", τονίζοντας οι "χειρισμοί που πραγματοποιούνται σήμερα αλλά και στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα υπέρ κάποιων και κατά του ελληνικού λαού".


Πηγή: Χρήστος Σπίρτζης: Αυτός είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/188874/hristos-spirtzis-aytos-einai-o-neos-anaplirotis-ypoyrgos-ypodomon#ixzz3Q2VoB7vr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου