.

Παναγιώτης Λαφαζάνης : «Μειώσεις από 20 – 40% στις τιμές κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας»

Διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις ενόψει της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης, είχε από το πρωί σήμερα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τις Διοικήσεις του ΕΚΒΑΑ, του ΚΑΠΕ, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της ΡΑΕ, της ΕΒΙΚΕΝ, του Κτηματολογίου και του Πράσινου Ταμείου.
Αμέσως μετά, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους :
«Όπως κάθε μέρα, είχαμε και σήμερα έναν μαραθώνιο συναντήσεων με Φορείς και Νομικά Πρόσωπα για τα οποία έχει την πολιτική ευθύνη το Υπουργείο μας. Όλες αυτές οι συζητήσεις και οι επαφές, αφορούσαν την ενημέρωσή μας γύρω από την πορεία αυτών των Φορέων, που αντιπροσωπεύουν παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα, συζητήσαμε πάνω στα επίκαιρα προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και βεβαίως για την προοπτική τους.
Αυτό που θέλω να σας πω και το οποίο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι στη συνάντησή μας με την ΡΑΕ διατυπώθηκαν πολύ ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις για τη μείωση των τιμών στο Ηλεκτρικό Ρεύμα και γενικότερα στην Ενέργεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Μελέτες που έχει κάνει η ΡΑΕ και είναι αρκετά τεκμηριωμένες, υπάρχει δυνατότητα για μείωση των τιμών που προκύπτουν από το κόστος Παραγωγής της Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα φτάνει από 20 έως και 40%.
Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μείωση στις τιμές του κόστους παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα έχει ιδιαίτερη σημασία και θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην μείωση των τελικών ενεργειακών τιμών στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα μάλιστα, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ενδιαφέρουν τα νοικοκυριά.
Στη βάση λοιπόν, των Μελετών της ΡΑΕ, αλλά και με άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε στο Υπουργείο μας, θα κάνουμε το σχεδιασμό μας άμεσα και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές Ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, ότι σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ, με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρμοδιότητες οι οποίες έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά βεβαίως μέσα στο πλαίσιο που ρητά προβλέπεται από τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Θέλουμε να ενδυναμώσουμε το ρόλο της Πολιτικής στη διαμόρφωση της Ενεργειακής Στρατηγικής της χώρας και να αναβαθμίσουμε το ρόλο της, σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια στον ενεργειακό τομέα.
Τέλος, θα ήθελα να σας τονίσω ότι δεσμευτήκαμε στη συνάντηση που είχαμε με το ΕΚΒΑΑ, να επανασυστήσουμε το ΙΓΜΕ. Θέλουμε να επαναφέρουμε σε λειτουργία το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών, γιατί είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας και μάλιστα σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης, καθώς και αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας σε σχέση με το παρελθόν.
Πιστεύουμε ότι, η επανασύσταση του ΙΓΜΕ θα συμβάλει πολύ θετικά για την συνολική αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία που θέλουμε να διαμορφώσουμε στη χώρα μας.
Αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
- Για τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

«Αυτό που έχουμε διαβεβαιώσει είναι ότι για τους μικρούς και πολύ μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Η οποία όπως ξέρετε, δοκιμάζεται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Οι μεγάλες μονάδες έχουν το δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επομένως πρέπει να πορευτούν σ΄ αυτό, για να έχουν μια προοπτική. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να μεροληπτούμε υπέρ ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της Ενέργειας. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε -ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις κινούνται σ΄ αυτή την κατεύθυνση- είναι η Δημόσια ΔΕΗ, ο δημόσιος ρόλος στην Ηλεκτροπαραγωγή και γενικότερα στον τομέα της Ενέργειας και η θέσπιση κανόνων και πλαισίων οι οποίοι θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και βεβαίως θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις και παραμέτρους. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, ο ρόλος του Δημοσίου, ο ρόλος της Κυβέρνησής μας.

- Για τη μείωση του κόστους παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

«Μίλησα για μείωση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από 20 έως 40%, με βάση τις Μελέτες που έχουν γίνει από τη ΡΑΕ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα. Αλλά, όπως ξέρετε στο τελικό κόστος, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα νοικοκυριά, δεν μετρά μόνο το κόστος παραγωγής, μετράνε και μια σειρά άλλες παράμετροι, μεταξύ των οποίων και η φορολογία. Γι αυτό, αν μειωθεί το κόστος παραγωγής από 20 έως 40% δεν σημαίνει ότι αντίστοιχη θα είναι και η μείωση για τον τελικό καταναλωτή, τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Θα επιτύχουμε όμως, ταυτόχρονη σημαντική μείωση στο τελικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
- Για τη φορολογία στα πετρελαιοειδή

«Προς το παρόν -και τονίζω τη φράση προς το παρόν- δεν έχουμε τις δυνατότητες να πάμε σε άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια συνολικά. Η μελέτη της ΡΑΕ προβλέπει δυνατότητα μείωσης σε αυτά τα ποσοστά που σας ανέφερα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως, θα σχεδιάσουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη κατεύθυνση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου