.

Τα 3/4 των εδαφών της Δυτικής Μακεδονίας χρήζουν λήψης μέτρων για την προστασία από τα νιτρικά!

Έντονη ανησυχία από τη νιτρορύπανση στα υπόγεια ύδατα της δυτικής Μακεδονίας υπάρχει με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς φορείς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του προέδρου, μελών του Δ.Σ., φορέων όπως το ΙΓΜΕ, το ΤΕΙ, υπηρεσίες περιβάλλοντος, το ΚΕΠΕ και άλλων οργανώσεων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός από τα στοιχεία, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που κάλεσε τη σύσκεψη τόνισε πως "το πρόβλημα άσχετο αν δεν φαίνεται είναι μια βόμβα στα θεμέλια της περιοχής μας, δεδομένου ότι αν η καταστροφή των υπόγειων υδάτων συνεχιστεί θα είναι οριστική και αμετάκλητη".
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρύπανσης του ΤΕΙ, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας και Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων Ελισάβετ Αμανατίδου, τα τρία τέταρτα (3/4) των εδαφών της περιφέρειας χρήζουν λήψης μέτρων για την προστασία από τα νιτρικά. Η ίδια, όπως και ο προϊστάμενος Δυτικής Μακεδονίας του ΙΓΜΕ παρουσίασαν τα στοιχεία για το πρόβλημα της νιτρορρύπανσης, καθησυχάζοντας ωστόσο, ως προς την υγεία των πολιτών.
"Υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν καθοριστεί με νόμο σε ότι αφορά τη νιτρορύπανση και όπως έγινε στο Θεσσαλικό κάμπο θα πρέπει να επιβληθούν άμεσα μέτρα. Στην περιοχή μας έχει προστεθεί πρόσφατα η Πτολεμαΐδα, ενώ όλες οι λίμνες είναι σε καθεστώς προστασίας και εκεί υπάρχει η υποχρέωση να ληφθούν μέτρα. Ένα πολύ μεγάλη της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά τα νερά της, υπόγεια ή επιφανειακά, είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης ή από καθεστώς άμεσης λήψης μέτρων", τόνισε μεταξύ άλλων η ίδια. Η κ. Αμανατίδου επεσήμανε πως υπάρχουν οι τρωτές περιοχές, όπου σε λίγο δεν θα είναι το νερό πόσιμο, οι περιοχές κάτω από τα όρια αλλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς στα ποσοστά αύξησης των συγκεντρώσεών τους, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Οι περιοχές αυτές είναι: Η βορειοδυτική Φλώρινα, η Λεκάνη Σαριγγιόλ, κομμάτια από το Μουρίκι και άλλες περιοχές.
"Κίνδυνος δεν υπάρχει για τους πολίτες, όπως διευκρίνισε η ίδια, γιατί τα νερά που επιλέχθηκαν είναι καλά, αλλά μπορούν να αναζητηθούν και άλλοι θύλακες με καθαρό νερό αν αυτά παρουσιάσουν πρόβλημα" διευκρίνισε η ίδια.
Υπάρχει μια αυξητική τάση στα υπόγεια νερά, τόνισε ο Σταμάτης Ζώρας Διευθυντής του ΚΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως στην πορεία αυτό περνάει στην υπόγεια τροφή.

Πηγη: Πρωινός Λόγος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου