.

Ερωτηματικά και για την Πτολεμαΐδα 5 λόγω έλλειψης ρευστού...

Οι επιπτώσεις που έχει στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ είναι γνωστές: Το ντόμινο παρασέρνει τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ και φυσικά φτάνει στους παραγωγούς ρεύματος (συμβατικούς και ΑΠΕ) οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν. Γνωστές είναι επίσης οι επιπτώσεις στους προμηθευτές της επιχείρησης. Φαίνεται ωστόσο ότι θα υπάρξει άμεση επίπτωση και στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, με την πλέον εμβληματική περίπτωση να αφορά την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «5» που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην Πτολεμαΐδα.
Με βάση τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους κατασκευαστές η μονάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την Άνοιξη. Πριν ξεκινήσει θα πρέπει η ΔΕΗ να καταθέσει 200 εκατ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε 6 μήνες. Πρόκειται για υποχρέωση που αποτελεί προϋπόθεση για να «κλειδώσει» το σχέδιο χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές (μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου με τη συμμετοχή ξένων τραπεζών, την «ομπρέλα» της ΕΤΕπ και την κάλυψη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας).
Η καταβολή των 400 εκατ. ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες ένας πολύ δύσκολος στόχος. Πρώτον, επειδή η διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών κάνει ασφυκτικότερο το πρόβλημα ρευστότητας και δεύτερον επειδή οι δυνατότητες νέου δανεισμού είναι περιορισμένες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του energypress, η μείωση στις εισπράξεις της ΔΕΗ από τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιανουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο φτάνει στο 20%, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν ξέρουν αν η τόσο μεγάλη υστέρηση αποτελεί κάποιο έκτακτο φαινόμενο και αν θα διορθωθεί τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βουτιά κατά 20% οφείλεται κυρίως στο κλίμα εφησυχασμού που δημιουργήθηκε ενόψει εκλογών. Άλλωστε η ανεισπραξιμότητα χαρακτήρισε όλα τα δημόσια έσοδα την ίδια περίοδο.
Η ασφυξία αυτή, πάντως, δεν αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, αλλά αποκλειστικά τη ρευστότητά της, η οποία ήταν ήδη σε δραματική κατάσταση πολύ πριν εμφανιστεί η «εκτόξευση» των απλήρωτων λογαριασμών τον Ιανουάριο. Εδώ και μήνες η ΔΕΗ αναζητά τρόπους για την ταμειακή της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια. Ας σημειωθεί ότι στα «φέσια» προς την επιχείρηση περιλαμβάνονται και περίπου 170 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι φορείς του δημοσίου, για την εξόφληση των οποίων έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΗ είχε αντλήσει από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολόγων, μια 5ετή έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%. Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική καθώς είχε υπερκαλυφθεί έξι φορές το ποσό που ζητούσε η επιχείρηση, με προσφορές για 3 δισ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά και εκταμίευσε σημαντικά ποσά από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου