.

Δράμα- Ελασσόνα τα ισοδύναμα του στοπ στη Μικρή ΔΕΗ (;)

Λύση αντίδοτο στο στοπ της "Μικρής ΔΕΗ" που να καλύπτει την απαίτηση της Ευρωπαικής Επιτροπής για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, αναζητούν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Αυτό που ανησυχεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου είναι ότι η ματαίωση του σχεδίου για τη δημιουργία και πώληση της “Μικρής ΔΕΗ” θα οδηγήσει πιθανότατα στην αναβίωση της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Ευρωδικαστηρίου, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη στην αγορά με ποσοστά της τάξης του 98%.
Το Ευρωδικαστήριο είχε καταδικάσει το περασμένο καλοκαίρι την επιχείρηση με το σκεπτικό ότι κατέχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, γι’ αυτό και προκειμένου να ανοίξει η αγορά, επελέγη η λύση της “Μικρής ΔΕΗ”. Στο υπουργείο γνωρίζουν ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά πηγάζει από την Κοινοτική νομοθεσία. Αρα, αργά ή γρήγορα θα το βρούν μπροστά τους.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να επιστρέψουμε στη λύση που είχε προταθεί το 2009 στη Κομισιόν από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, δηλαδή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα αναξιοποίητα κοιτάσματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα. Τότε η πρόταση είχε θυσιαστεί στο βωμό της "πράσινης ανάπτυξης", και είχε παραπεμφθεί στις καλένδες, κάτω και υπό τις σφοδρές τοπικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληφορορίες το σενάριο αυτό έχει τεθεί στις συσκέψεις που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσουν οι τοπικές κοινωνίες, ούτε και αν μια τέτοια ιδέα θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου