.

Ακρινή: Σύσκεψη για το νέο δρόμο σε σχέση με την μετεγκατάσταση

Σύσκεψη με στόχο να συζητηθεί το θέμα κατασκευής του δρόμου Ακρινής - Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον 2ο όροφο της Αντιπεριφέρειας Κοζάνης, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΗ, της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής Κοζάνης και φυσικά παρουσία του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη.
Τα νέα δεδομένα στη χώρα και οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, γι' αυτό και αποφασίστηκε παράλληλα με τις διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου από τη ΔΕΗ, να κινηθούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού!
"Η ΔΕΗ από το 2009 σε συμφωνία με την περιφέρεια και τους εκπροσώπους της Ακρινής είχε αποφασίσει να κάνει ένα νέο επαρχιακό δρόμο με τις προδιαγραφές που ορίστηκαν, για τον οποίο φυσικά θα πληρώσει τη δαπάνη η ΔΕΗ. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες, εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σήμερα οι κάτοικοι έχουν ζητήσει αν είναι δυνατόν να μη γίνει" τόνισε ο Γιάννης Ιωακείμ, διευθυντής μελετών στο ΛΚΔΜ. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο δρόμος θα είναι στα όρια της εκμετάλλευσης και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μέχρι το τέλος της εξόρυξης του Νότιου Πεδίου. "Ο δρόμος είναι πολύ βασικός για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων, θα είναι ένας σύγχρονος επαρχιακός δρόμος" προσέθεσε. Να σημειωθεί πως ο δρόμος δεν γίνεται για όφελος της ΔΕΗ αλλά για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, ενώ θα εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους της επιχείρησης και δεν θα έχει σχέση με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Το κόστος κατασκευής του δρόμου είναι στα 2 εκ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων της Ακρινής, ενώ παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής του δρόμου να κινηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. "Αποδείχτηκε η έλλειψη ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, η οποία δρα στην περιοχή. Μια περιοχή η οποία έδωσε περί τα 125 δις ευρώ και πήρε τα ελάχιστα. Πλέον θα πάμε σε συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο. Θα τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες που από το 2009 και μετά ήταν κολλημένες , θα υπάρξει ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων. "Δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε μια περίοδο που προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους για τη νέα Μονάδα, να επαναλειτουργήσουμε την 3η Μονάδα και να αναπτύξουμε δράσεις".
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Κοζάνης Κώστας Δεσποτίδης, το θέμα του δρόμου συνδέεται απόλυτα με τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Αν η μετεγκατάσταση γίνει γρήγορα και αυτό θα επιδιώξουμε, θα επανεξετάσουμε το θέμα του δρόμου και τις εναλλακτικές ώστε να μη δοθούν χρήματα σε μια κατασκευή που ενδεχομένως να μην έχει νόημα σε μερικά χρόνια. "Η ΔΕΗ προτίθεται να κατασκευάσει για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ακρινής ένα δρόμο, αλλά μετά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, το ζήτημα πήρε άλλες διαστάσεις: "Μετά και την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και το γεγονός ότι συζητάμε για μια δημόσια ΔΕΗ, αυτό συνδέεται με την πρόθεση της περιφέρειας να ενταχθεί και αυτό το ζήτημα μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή, την επαναπόδοση των εδαφών κ.λπ.". Όπως προσέθεσε ο κ. Δεσποτίδης, πλέον οι φορείς θα κινηθούν σε δύο επίπεδα, το πολιτικό και το διαδικαστικό για την απαλλοτρίωση. "Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα, τα οποία μπορούν να δαπανηθούν στο νέο οικισμό", κατέληξε ο κ. Δεσποτίδης.
Οι κάτοικοι επεσήμαναν ότι θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις για το δρόμο και ζήτησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού, ενώ για το δρόμο τόνισαν πως θέλουν να εξυπηρετεί τις ανάγκες των καστοίκων και όχι της ΔΕΗ.

Β.Σ. από τον Πρωινό Λόγο

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου