.

«OK» από Ελεγκτικό για τα απορρίμματα Δυτικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την κατασκευή και διαχείριση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μετά την έγκριση της σύμβασης, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, η περιφερειακή αρχή πρόκειται να καλέσει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (οι θυγατρικές ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΗΛΕΚΤΩΡ είχαν επικρατήσει στο διαγωνισμό) για την υπογραφή της, κατά πληροφορίες εντός του Μαρτίου.
Στη χρηματοδότηση του έργου ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθώς και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, με συνολικά κεφάλαια περί τα 26 εκατ. ευρώ. «Η συμμετοχή της ΕΤΕπ μεταφράζεται σε αποδοχή του μοντέλου με το οποίο προχωρούν τα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα από μια διεθνή τράπεζα», επισημαίνουν στελέχη της αγοράς και προσθέτουν πως «θα βοηθήσει και τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις χρηματοδότησης».
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η σύμβαση για το αντίστοιχο ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο οποίο είχε επικρατήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επιπλέον, έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Σερρών, με αποτέλεσμα να ανοίγει και εκεί ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec.
Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τις Σέρρες, αναδόχους έχουν και δύο ακόμα ΣΔΙΤ απορριμμάτων: Πρόκειται για το έργο της Ηλείας στο οποίο επικράτησε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ και της Ηπείρου το οποίο κέρδισε η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec. Η συνολική αξία των συμβάσεων στα πέντε έργα με αναδόχους προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά θεωρούν πως με την έγκριση του πρώτου ΣΔΙΤ απορριμμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή και των άλλων συμβάσεων. Επισημαίνουν πως "η απόφαση δείχνει πως όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιθυμεί πραγματικά να λύσει χρόνια προβλήματα, τότε μπορεί".
Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βραβεύθηκε τον Μάρτιο του 2014 ως Συμφωνία της Χρονιάς 2013 για τα Απόβλητα στο πλαίσιο του προγράμματος βράβευσης «Ετήσιο Βραβείο Χρηματοδότησης» του περιοδικού World Finance και μετά από τρίμηνη αξιολόγηση του έργου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου