.

Standard & Poor’s: Έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει χρεοκοπία της ΔΕΗ

Σοβαρούς κινδύνους στο κομμάτι της ρευστότητας για τη ΔΕΗ εντοπίζει η έκθεση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας από Β σε Β- του οίκου Standard & Poor’s. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει γρήγορη βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας και στο οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία θα βρεθεί κάτω από αυξανόμενη πίεση ρευστότητας. Παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε πιθανότατα σε χρεωκοπία της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Standard & Poor’s η κατάσταση της ρευστότητας για την εταιρεία διαμορφώνεται ως εξής με στοιχεία από το εννεάμηνο του 2014:
Πηγές
1. 330 εκατ. ευρώ διαθέσιμο ρευστό
2. 1 δις από δάνεια εκ των οποίων 455 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (220 προς τη ΔΕΗ και 235 προς τον ΑΔΜΗΕ) και 625 εκ. από την κοινοπραξία των γερμανικών τραπεζών υπό την KfW (για την Πτολεμαΐδα 5)
3. 900 εκ. ευρώ FFO (funds from operation)
Εκροές
1. 650 εκ. δάνεια που ωριμάζουν
2. 700 εκ. ανελαστικές επενδυτικές δαπάνες
3. 200 εκ. από αύξηση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης
Η Standard & Poor’s εκτός από την υποβάθμιση έθεσε τη ΔΕΗ σε πιστωτική επιτήρηση με αρνητικές επιπτώσεις και όπως αναφέρει θα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της καθώς θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο στάτους ρευστότητας της ΔΕΗ ανάλογα με το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας.
Το χειρότερο πιθανό σενάριο για τη ΔΕΗ περιλαμβάνει μια σειρά από κινδύνους όπως:
• ακύρωση γραμμών χρηματοδότησης
• περιορισμός της πρόσβασης σε ρευστότητα εξαιτίας προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
• αδυναμία χρηματοδότησης μελλοντικών επενδύσεων
• αδυναμία αναχρηματοδότησης ώριμων δανείων
• περαιτέρω περιορισμός των χρηματοροών Καταλήγοντας η Standard & Poor’s απευθύνει προειδοποίηση ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε πιθανή χρεωκοπία.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου