.

Κανονικές αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ αλλά μετά το τέλος του Μεσοπρόθεσμου

Τρία νέου τύπου επιδόματα που οδηγούν σε έμμεσες αυξήσεις αποδοχών κατάφερε να "κλειδώσει" στο κείμενο της 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Έχει τη δική του σημασία ότι πρόκειται για τη πρώτη συλλογική σύμβαση που υπογράφεται σε δημόσια εταιρεία μετά τις εκλογές και προβλέπει έμμεσες αυξήσεις, αλλά και εγγυήσεις προς το προσωπικό ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Το πιο άμεσο, και άρα μεγαλύτερο κέρδος για το προσωπικό αφορά στο λεγόμενο "επίδομα σίτισης". Πρόκειται για μια παροχή σε είδος ή ένα τροφείο στο χώρο εργασίας, που θα φτάνει μέχρι και 6 ευρώ την ημέρα, και ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν επιπλέον μισθό το χρόνο. Γιατί αν πολλαπλασιασθεί με τους 15.000 εργαζόμενους του ομίλου ΔΕΗ (μαζί με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), προκύπτουν 90.000 ευρώ την ημέρα ή γύρω στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα τα πληρώσει φυσικά η ΔΕΗ.
Ακολουθούν άλλα δύο επιδόματα, το “ευδόκιμης παραμονής” και το “παραμονής”, τα οποία, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Τότε, όπως πάντα αναφέρεται στη Συλλογική Σύμβαση θα διευρυνθούν κατά ένα κλιμάκιο και οι μισθοί όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ, κάτι που μεταφράζεται σε κανονικές αυξήσεις.
Τι επιδόματα καθιερώνονται
Το επίδομα "ευδόκιμης παραμονής”, είναι κάτι σαν επιπλέον μπόνους για εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη καθώς έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης. Άρα αντί για αύξηση θα πάρουν μπόνους "ευδόκιμης παραμονής”.
Ταυτόχρονα καθιερώνεται "επίδομα παραμονής", για όσους εργαζόμενους που ενώ έχουν κριθεί "στάσιμοι" λόγω ανεπάρκειας εξαιτίας των προσόντων τους ή της χαμηλής τους απόδοσης για δύο συνεχόμενες χρονιές, εντούτοις εφόσον περάσουν επιτυχώς την τρίτη αξιολόγηση, αντί για αύξηση θα τους δίνεται… επίδομα. Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιό λόγο να επιδοτούνται εργαζόμενοι όταν έχει “πιστοποιηθεί” από την ίδια τη ΔΕΗ η ανεπάρκειά τους...
Βάρδιες
Αναφορικά με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ακόμη και αν δεν προσέρχονται στην εργασία τους, θα πληρώνονται κανονικά τη βάρδιά τους, για όσο διάστημα θα βρίσκονται σε συνδικαλιστική άδεια. Η πρόβλεψη αφορά3 συνδικαλιστές, που κέρδισαν πρόσφατα ανάλογη απόφαση δικαστηρίου, αλλά μπορεί να γίνουν και 5.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει για 5 συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, ένα κόστος 3.500 ευρώ το μήνα.
Παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα
Με τη νέα σύμβαση επίσης επεκτείνονται ή θεσπίζονται παροχές που αφορούν σε δάνεια, άδειες, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ διασφαλίζονται τα έσοδα της ΓΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα, στη νέα ΣΣΕ διασφαλίζεται η απευθείας χρηματοδότηση της οργάνωσης από το προσωπικό της εταιρείας, με παρακράτηση 2 ευρώ μηνιαίως από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.
Πρόκειται για κεφάλαια που θα καλύψουν τα χρέη της ΓΕΝΟΠ τα οποία προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων του δανείου των500.000 ευρώ που είχε λάβει στο παρελθόν η οργάνωση από την ΔΕΗ.
------------

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου