.

Με πρόστιμο απειλείται η Ελλάδα για την μη μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση

Κανένα σχεδόν κράτος μέλος δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλα τα κράτη μέλη, με μοναδική εξαίρεση τη Μάλτα, κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει για μη κοινοποίηση στην Κομισιόν των μέτρων μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμων.

Αναλυτικότερα, οι διαδικασίες επί παραβάσει καλούν προς συμμόρφωση τα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πιθανή την επιβολή προστίμων. Υπάρχουν τρεις διαδοχικές φάσεις, μία προειδοποιητική επιστολή, η αιτιολογημένη γνώμη, και τέλος η  παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε χθες την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προτείνοντας  την επιβολή ημερήσιου χρηματικού προστίμου ύψους 15.444 ευρώ ανά ημέρα. Το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιτύχουν ορισμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας από την 1 Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Πρέπει να το εξασφαλίσουν με τη χρήση συστημάτων επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης ή άλλων μέτρων πολιτικής που θα ενθαρρύνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, στα κτίρια, στη βιομηχανία και στον τομέα των μεταφορών. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τις υποχρεώσεις της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014.
Στα υπόλοιπα  26 κράτη μέλη κινήθηκαν διαδικασίες επί παραβάσει, επειδή έχασαν την προθεσμία του Ιουνίου 2014 που είχε τεθεί από την Κομισιόν για τη μεταφορά της οδηγίας. Η εκτελεστική εξουσία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν αυτός ο τόσο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων για μια και μόνο οδηγία αποτελεί ρεκόρ. Η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Σουηδία δήλωσαν ότι έχουν μεταφέρει πλήρως τους κανόνες σύμφωνα με την προθεσμία της 5ης Ιουνίου 2014. Ακόμη πέντε χώρες δήλωσαν ότι την μετέφεραν μετά τη λήξη της προθεσμίας, αλλά φαίνεται ότι μόνο η Μάλτα έχει περάσει τις «εξετάσεις» της Κομισιόν. Η EurActiv ανέφερε χθες το πρωί σε αποκλειστικότητα ότι 16 χώρες δεν έχουν μεταφέρει πλήρως την εν λόγω οδηγία και τρεις δεν έχουν αναφέρει  καμία πρόοδο.
Την γλίτωσε αυτή την φορά η Ελλάδα
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος  της Επιτροπής Ενέργειας  Anna-Kaisa Itkonen ονομάτισε μάλιστα τα τρία αυτά κράτη μέλη. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων, το οποίο  συνεδρίασε νωρίτερα για να συμφωνήσει επί του πακέτου των παραβάσεων, γλίτωσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε χαρακτηριστικά η Itkonen. Η Βουλγαρία ήταν στο στάδιο της μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, πρόσθεσε. Η Ελλάδα είχε λάβει αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά της  οδηγίας μόλις πριν ένα μήνα,  οπότε ήταν πολύ νωρίς για να γίνει το επόμενο βήμα και να αποφασιστεί η  παραπομπή της στο ΔΕΚ, διευκρίνισε η ίδια.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης Miguel Arias Cañete  είχε δηλώσει στην  EurActiv νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εκτελεστική εξουσία θα αναλάβει δράση.«Η Επιτροπή βρίσκεται σε καλό δρόμο αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά όλων των κρατών μελών που δεν έχουν εφαρμόσει τους κανονισμούς σε πολλούς τομείς – αλλά κυρίως στην ενεργειακή απόδοση», είχε τονίσει ο Cañete.
Χθες, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής των δημάρχων των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της ΕΕ στο Παρίσι, ο Cañete υποστήριξε με σθένος την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια. «Κατά την εφαρμογή της Ενεργειακής Ένωσης, είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρώτη αρχή της ενεργειακής απόδοσης», είπε. Η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας,  κατέστησε σαφές ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεως έθεσαν τις  βάσεις για την οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η ΕΕ δεσμεύεται για την οικοδόμηση μιας ενεργειακής Ένωσης με μια μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα στην βάση της στρατηγικής πλαισίου της Επιτροπής, των οποίων οι πέντε διαστάσεις είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλοενισχύονται (ενεργειακή ασφάλεια -αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη, μια πλήρως ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα που συμβάλλει στην συγκράτηση της ζήτησης, οικονομία χαμηλών εκπομπών, έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα). Τα θεσμικά όργανά της και τα κράτη μέλη θα προωθήσουν τις εργασίες και το Συμβούλιο των υπουργών θα υποβάλει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από τον Δεκέμβριο.
EurActiv

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου