.

Λάζαρος Μαλούτας: Η επίσκεψη Λαφαζάνη, η μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και ο Δήμαρχος Κοζάνης

Η επίσκεψη του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη στην περιοχή μας , και οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του , άφησαν έναν απόηχο αισιοδοξίας στην περιοχή , για τα ενεργειακά ζητήματα που τα προηγούμενα χρόνια απασχόλησαν έντονα την περιοχή μας και κινητοποίησαν φορείς και πολίτες.
Οι σαφείς τοποθετήσεις του για τη μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας , τις μετεγκαταστάσεις , τον τεμαχισμό και πώληση της μικρής ΔΕΗ , την πώληση του ΑΔΜΗΕ κ.τ.λ. , ικανοποίησαν σημαντικά αιτήματα της περιοχής , ενώ όσα δεν ξεκαθαρίστηκαν παραπέμφθηκαν ( λογικό άλλωστε ) για περαιτέρω συζητήσεις και επεξεργασία.
Μοναδική “ παραφωνία ” σ΄ αυτό το ενωτικό κλίμα ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης , Δήμαρχος του μεγαλύτερου ενεργειακού Δήμου της χώρας , αφού ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος φορέα που διαφοροποιήθηκε !!!
Εκφράζοντας την ( και προεκλογική ) θέση του, διατύπωσε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της 5ης μονάδας , ενώ και στις αρχές του μήνα , σε τηλεοπτική εκπομπή , διατύπωσε την άποψη ότι “ δεν είναι εθνικά επωφελής ” .
ΟΙ θέσεις αυτές του Δημάρχου είναι αντιθεσμικές αφού :
• Αντιστρατεύονται ευθέως το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων, που προβλέπει ότι “ Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. ” .
• Αντιστρατεύονται επίσης το άρθρο 58 του Ν. 3852/2010 που προσδιορίζει τις αρμοδιότητες του Δημάρχου : “ Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας ”
Κατά τη γνώμη μας είναι πρόδηλο, ότι η βιωσιμότητα της μονάδας V , και το εθνικά επωφελές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ , ώστε να αποφανθεί γι αυτό ένας δήμαρχος.
Υπάρχουν άλλοι , θεσμικά αρμοδιότεροι, που επωμίζονται και την υποχρέωση να το αποδείξουν αυτό :
Τα τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ,Επιστημονικοί φορείς και Επιμελητήρια ,τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ , η Διοίκησή της , οι αρμόδιοι Υπουργοί και εν τέλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός , αφού για την υλοποίηση του έργου απαιτείται μια τεράστια επένδυση .
Ταυτόχρονα οι δημόσια διατυπωμένες θέσεις του Δημάρχου θέτουν σε κίνδυνο μια σειρά από διεκδικήσεις της περιοχής μας ( μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Ακρινής , φθηνό ηλεκτρικό , αύξηση τοπικού πόρου κτλ ). Γιατί όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα οι μετεγκαταστάσεις , είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων και την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή.
Δεν θα περιοριστώ στην καθοριστική συμβολή της κατασκευής της μονάδας V στην αντιμετώπιση (προσωρινή) της ανεργίας στην περιοχή , και τις δουλειές που θα ανοίξουν για δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις , που σήμερα ξενιτεύονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω τη συμβολή της μονάδας V στη εξαιρετική βελτίωση του βαθμού αξιοποίησης του λιγνίτη, του πλουτοπαραγωγικού μας πόρου.
Η μη υλοποίηση του έργου της μονάδας V ( με βαθμό απόδοσης που ξεπερνά το 40% ) έχει σαν συνέπεια να συνεχίζονται οι συζητήσεις για λειτουργία μονάδων που λειτουργούν με βαθμό απόδοσης τον μισό , κατασπαταλώντας τον πλούτο της περιοχής και ρυπαίνοντας δυσανάλογα το περιβάλλον.
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι ότι οι απόψεις αυτές διασπούν την ενότητα της περιοχής, και αποδυναμώνουν το πλεονέκτημα της κοινής διεκδίκησης, για ένα αίτημα απέναντι στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ , αφού είναι οι μοναδικές με τέτοιο περιεχόμενο που εκφράζονται δημόσια στην περιοχή μας, δίνοντας άλλοθι στα συμφέροντα που αντιστρατεύονται το έργο.
Τα ζητήματα που αφορούσαν τη ΔΕΗ ιστορικά, συνδέονται με σημαντικότατες συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Δεν είναι δυνατόν για το μείζον θέμα της κατασκευής της μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας , που τόσο επηρεάζει την τοπική οικονομία και ανάπτυξη , να μη συζητήσει το Δ.Σ. παρουσία των πολιτών, όπως βέβαια και των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Διότι έτσι υπηρετείται η διαβούλευση, ο δημόσιος διάλογος και η σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Ως παράταξη θεωρούμε επιτακτική, την άμεση σύγκλιση του οργάνου και την συζήτηση του θέματος.
27 Μαρτίου 2015

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου