.

Τι είπε ο δήμαρχος Κοζάνης για την "Πτολεμαΐδα V"

Επίθεση στο "πολιτικό κατεστημένο" της περιοχής την τελευταία εικοσαετία, αλλά και σε συνδικαλιστές που του επιτέθηκαν και τον λοιδορούσαν για τις απόψεις του, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, απαντώντας σε έντονο -προσωπικό- ύφος στα όσα του καταλογίστηκαν το τελευταίο διάστημα από αυτοδιοικητικούς και μη, εξαιτίας των απόψεών του στο θέμα της κατασκευής της νέας μονάδας "Πτολεμαΐδα V".
Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου του δημάρχου Κοζάνης, στάθηκε η καταγγελτική ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του κ. Μαλούτα, αναφορικά με τις ενστάσεις που εξέφρασε ο κ. Ιωαννίδης κατά την επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη στην περιοχή.

"Δέχθηκα επιθέσεις, λοιδορήθηκα"
"Δέχθηκα αρκετές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα γύρω από αυτό το θέμα. Και κατά το παρελθόν, οι θέσεις που εξέφρασα εγώ έχουν γίνει αντικείμενο επιθέσεων πολλές φορές κατά το παρελθόν. Κατάγομαι από μια περιοχή, το Μαυροδέντρι και ξέρω τι σημαίνει να είναι μια κοινωνία εξαρτημένη από τη ΔΕΗ. Οι πολιτικές μου τοποθετήσεις ξεκινούσαν από τη βαθιά μου πεποίθηση για τη σωτηρία και το καλό του τόπου. Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνεί κανείς μαζί μας, αλλά έχω την απαίτηση όταν οι απόψεις μας είναι γνωστές εδώ και καιρό, δομημένες, να γίνονται σεβαστές. Κατά καιρούς σε δημοτικά συμβούλια, σε νομαρχιακά συμβούλια, πολλές από τις απόψεις μας και εγώ προσωπικά έχουμε λοιδορηθεί, έχουμε γίνει αντικείμενο λεκτικών προπηλακισμών. Η ιστορία κάποιους έχει επιβεβαιώσει και κάποιος έχει διαψεύσει" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης, μιλώντας σε έντονο ύφος.
Βαθιές ευθύνες του πολιτικού κατεστημένου
Παράλληλα, ο ίδιος καταλόγισε ευθύνες στο πολιτικό κατεστημένο της περιοχής για το ρόλο που έχει παίξει τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως: "Ο κίνδυνος για την πορεία του τόπου ήταν γνωστός τα τελευταία 15 χρόνια. Οι βαθιές και σημαντικές ευθύνες του τοπικού πολιτικού κατεστημένου για το γεγονός ότι η περιοχή έφτασε να ζει και να βιώνει μια πρωτοφανής οικολογική κρίση (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική", έχει ονοματεπώνυμο. Είναι το πολιτικό κατεστημένο της τελευταίας 20ετίας, το οποίο σε απόλυτη ταύτιση με το συνδικαλιστικό κατεστημένο οδήγησαν τα πράγματα εδώ που οδήγησαν. Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσει κάποιος μαζί μας. θεωρώ ότι θεσμικά έχω την υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να έχω σταθερότητα στις απόψεις μας".
Επιφυλάξεις για τη νέα μονάδα - Σταθερότητα στις απόψεις μας
"Δεν βγήκαμε ποτέ να πούμε ότι διαφωνούμε με την κατασκευή της μονάδας. Βάλαμε επιφυλάξεις, εκφράσαμε διαφωνίες και προβληματισμούς. Ήταν γραμμένη στο προεκλογικό πρόγραμμα της κίνησης για το 2014 και είχε γίνει αντικείμενο πολιτικής επίθεσης από τους αντιπάλους μας (θυμίζοντας την επιστολή Κουκουλόπουλου, το προεκλογικό debate κ.α.). Είναι υποχρέωσή μας να έχουμε σταθερότητα στις απόψεις μας" τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στα λεγόμενα Μαλούτα, λέγοντας πως: "Αναφέρεται και από τον κ. Μαλούτα ότι η στάση μου είναι αντιθεσμική, γιατί το ζήτημα της Πτολεμαΐδας δεν είναι τοπική υπόθεση. Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να λαμβάνω θέση, ενώ αυτός έχει; Δεν δικαιολογείται μια τέτοια αντίδραση. Θεωρώ την παρέμβασή του άσχετη. Οτιδήποτε δεν ταυτίζεται με την άποψη της πλειοψηφίας, λοιδορείται, επειδή δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της περιοχής;"
Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης τόνισε πως ο ίδιος αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ζήτημα "βιωσιμότητας της νέας μονάδας, για την οποία υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να υπολογιστούν". Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως "οι θύτες δεν μπορούν να γίνουν θύματα και το αντίθετο...".
Αιχμές σε Καρυπίδη - Ζεμπιλιάδου
Για τον περιφερειάρχη τόνισε πως: "Επειδή οι απόψεις μου έχουν καταδικαστεί από τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, πρωτοφανές κατά την άποψή μου. Η κ. Ζεμπιλιάδου έκανε ερώτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο, ενώ της εξήγησα πολύ καλά τη θέση μου. Όταν τη ρώτησαν αν κρίνει ότι μια επένδυση η οποία δεν κρίνεται εθνικά επωφελής πρέπει να γίνει ή όχι, για το τι απάντησε θα πρέπει να τη ρωτήσετε. Εγώ τουλάχιστον έχω το θάρρος, τα πράγματα που λέω κρυφά τα λέω και δημόσια".
Ευθύνες του παλαιού πολιτικού καθεστώτος
Οι ευθύνες του παλαιού πολιτικού καθεστώτος είναι μεγάλες, σύμφωνα με τον κ. Ιωανίδη: "Πολλοί πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές έχουν πει ότι έκαναν πίσω σε μια σειρά ζητημάτων και εδώ πρέπει να καταμετρηθούν οι ευθύνες, Ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν εργαλεία ως μέτρα πίεσης. Δεν βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης πόρους και φυσικό κεφάλαιο. Η ΔΕΗ επί χρόνια χρησιμοποιούσε τον λιγνίτη χωρίς να πληρώνει τίποτα. Ο φόρος λιγνίτη υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όταν έπρεπε να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα δείξαμε διαλλακτικότητα και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες".
"Κατηγορώ" σε συνδικαλιστές
Παράλληλα αναφέρθηκε στους "λεκτικούς προπηλακισμούς και επιθέσεις" που δέχθηκε ο ίδιος, "πολλές φορές από συνδικαλιστές, στους οποίους η προηγούμενη δημοτική αρχή έδειχνε απίστευτη ανοχή. Η συμπαιγνία του κατεστημένου έχει βαθύτατες ευθύνες για ότι συμβαίνει στην περιοχή. Η συντεχνία αυτή επιτίθονταν στον οποιονδήποτε είχε άλλη άποψη" είπε χαρακτηριστικά.
Μεταλιγνιτική περίοδος
Τέλος, ο ίδιος ζήτησε να μπει άμεσα στο τραπέζι το ζήτημα της επόμενης ημέρας για την περιοχή. Το παραγωγικό αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής υπάρχει. πρέπει να μπει το ζήτημα της μεταλιγνιτικής περιόδου. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως ούτε ο Υπουργός κ. Λαφαζάνης φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει θέματα μετεγκαταστάσεων οικισμών που αφορούν την περιοχή. Τόνισε, επίσης, αρκετές φορές πως σε μια σειρά ζητημάτων η δημοτική αρχή δεν διεκδίκησε και δεν πήρε τίποτα, δείχνοντας πάντα "διαλλακτικότητα", λέγοντας μάλιστα πως "από το 2004 συζητιέται η νέα μονάδα. Δεν αξιοποιήσαμε τίποτα, Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσφύγουμε σε οτιδήποτε, δεν θα βάλουμε νομικούς φραγμούς. Απλώς η μονάδα σχεδιάστηκε με μια άλλη πραγματικότητα και έπρεπε να επανεξεταστούν κάποια πράγματα".

της Β.Σ. από τον Πρωινό Λόγο...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου