.

Λαφαζάνης: Ακυρώνονται όλες οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που υπέβαλε η ΡΑΕ [τοποθέτηση]

Για μέγα σκάνδαλο, απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά την προεκλογική περίοδο και σε πλήρη γνώση της προηγούμενης Κυβέρνησης, έκανε λόγο στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση, όπου έχει συμπεριληφθεί και η τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ με την οποία ακυρώνονται όλες οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που επέβαλε η ΡΑΕ για το 2015.


Όπως είπε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σχετική απόφαση ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά αποκρύψανε τις αυξήσεις στην προεκλογική περίοδο για να μην εκτεθεί η τότε Κυβέρνηση.
«Η ΡΑΕ δεν είναι υπερκυβέρνηση. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες Αρχές να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία» επεσήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προανήγγειλε την κατάθεση νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί «αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Ακολουθεί, η πλήρης παρέμβαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή:

«Δεν θα αναφερθώ, φυσικά, στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, δεν είναι ο λόγος της παρέμβασής μου αυτός. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι για το σκοτάδι που κυριαρχεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σημερινό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη αχτίδα φωτός και να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο στην ενημέρωση και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Καταθέσαμε μία τροπολογία, εμπρόθεσμη, προκειμένου να καταργήσουμε ένα μέγα σκάνδαλο, το οποίο δυστυχώς σημειώθηκε στην προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, το σκανδαλώδες είναι το εξής: Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε να αυξήσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Όπως θα ξέρετε, το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα. Βρήκε, λοιπόν, την ώρα η ΡΑΕ, σε καθαρά προεκλογική περίοδο, να κάνει αυτές τις αυξήσεις. Απαράδεκτο, από κάθε άποψη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύτηκε προεκλογικά. Ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε. Δεν δημοσιεύτηκε και μετεκλογικά. Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου του 2015, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ανακοινώνονται μετά από τρεις μήνες οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.

Για τις αυξήσεις αυτές, να σημειώσω, ότι είχε ενημερωθεί πλήρως η τότε κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Και αποκρύψανε τις αυξήσεις αυτές και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά τις εκλογές.

Εγώ μόλις ανέλαβα τη θέση αυτή στο υπουργείο, όπως είχα υποχρέωση, κάλεσα τη ΡΑΕ να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στη Ρυθμιστική αρχή και να μας πει τις επείγουσες εκκρεμότητες. Δεν μας έκανε την παραμικρή νύξη στη σχετική ενημέρωση ότι υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις. Αυτές οι αυξήσεις λειτουργούσαν από 1-1-2015 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είχαν δημοσιευτεί! Ούτε καν αισθάνθηκαν την υποχρέωση να μας ενημερώσουν ως υπουργείο, έστω μετεκλογικά, έστω εκ των υστέρων. Δυστυχώς, δεν είδαμε από την πλευρά των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε της κυβέρνησης, ούτε μια λέξη αυτοκριτικής γι’ αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου οι οποίες πήγαν, στη ζούλα στην προεκλογική περίοδο και για να μην εμφανιστεί και εκθέσουν την κυβέρνηση, να αυξήσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία ήταν στα ύψη.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας μόλις ενημερωθήκαμε και είδαμε αυτήν την απόφαση, να καταθέσουμε την διάταξη με την οποία αποσύρουμε αυτές τις αυξήσεις οι οποίες είναι σε όλες τις κατηγορίες των πελατών, από επιχειρήσεις μέχρι νοικοκυριά. Αποσύραμε, λοιπόν, αυτές τις αυξήσεις και τις αποσύρουμε, φυσικά, αναδρομικά από 1-1-2015, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και με την ευκαιρία να πω ότι αυτές οι μεθοδεύσεις πολιτικορυθμιστικές, ας τις πούμε έτσι, οι οποίες είναι απαράδεκτες, δείχνουν και ορισμένα πράγματα, δυστυχώς, για το ρόλο που έχει αναλάβει η ΡΑΕ. Η ΡΑΕ δεν είναι κυβέρνηση της χώρας. Και πολύ περισσότερο δεν είναι υπερκυβέρνηση για να αποφασίζει ακόμα και για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες Αρχές να παρακάμπτουν τη λαϊκή κυριαρχία και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό κιόλας θα καταθέσουμε – ήδη επεξεργαζόμαστε – νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο ασφαλώς θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου