.

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για νιτρορύπανση

Ακόμα μια καταδίκη για τις «λαμπρές» της επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος μετρά η χώρα μας. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε την καταδίκη της Ελλάδας καθώς δεν φρόντισε να χαρακτηρίσει ως «ευπρόσβλητες» από νιτρορύπανση και ευτροφισμό 12 περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καταρτίσει σχέδιο για την προστασία τους, επομένως να τις αφήσει στην τύχη τους.
Όλες οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. οφείλουν βάσει της Οδηγίας για τη διαχείριση των Υδάτων 2000/60 να καταγράψουν τα υδάτινα σώματά τους, να τα παρακολουθήσουν και να καταρτίσουν σχέδια για τη διαχείρισή τους. Ειδικά για τη ρύπανση των υδάτων από νιτρορύπανση (δηλαδή από κάποια είδη φυτοφαρμάκων) οι χώρες έχουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις, που πηγάζουν από την Οδηγία 91/676.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2010 η Ελλάδα προχώρησε ως όφειλε στον χαρακτηρισμό των πιο ευαίσθητων σε ρύπανση ζωνών ως «ευπρόσβλητων». Η Επιτροπή ζήτησε να επεκταθεί ο χαρακτηρισμός και σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στις περιοχές του ποταμού Έβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθείας και της Θεσσαλικής πεδιάδας, του νομού Εύβοιας, της βορείου Πελοποννήσου (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Άραξου, Σφαγέικων και Αιγίου), της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Έλους-Σκάλας και Λεωνιδίου), της ανατολικής Κρήτης, της ανατολικής Αττικής και του ποταμού Ασωπού.

Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η αναθεώρηση των ζωνών είναι σε εξέλιξη, , ενώ οι περιοχές που προσδιόρισε η Επιτροπή δεν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν ως ευπρόσβλητες ζώνες σε ολόκληρη την έκτασή τους. Εντούτοις, δέχθηκε ότι στα σημεία μετρήσεως που βρίσκονται στις περιοχές αυτές εκτός των χαρακτηρισμένων από τις ελληνικές αρχές ζωνών, έχει παρατηρηθεί στις μάζες υπόγειων υδάτων περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα μεγαλύτερη των ορίων. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι ορισμένες μάζες γλυκών υδάτων που έχουν προσβληθεί από φαινόμενο ευτροφισμού δεν λήφθηκαν υπόψη.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε ως ευπρόσβλητες ζώνες ορισμένες ζώνες στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού και δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον εν λόγω χαρακτηρισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης», καταλήγει η απόφαση.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου