.

Το μεγάλο παζάρι για τους αγωγούς φυσικού αερίου

Πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό οι συναντήσεις στην Αθήνα για τον αζέρικο αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline). Ανώτατα στελέχη των έξι εταιρειών που συνθέτουν τη μετοχική βάση της κοινοπραξίας του αγωγού περνούν το κατώφλι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μεσογείων προκειμένου να διαπραγματευθούν με τον υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια φυσικού αερίου, η ζήτηση και η διασύνδεση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι ελληνικές απαιτήσεις για αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και ο ρωσικός αγωγός.
Μάλιστα οι τελευταίες συναντήσεις έγιναν με βαριά τη σκιά της ενδεχόμενης αποχώρησης της νορβηγικής εταιρείας Statoil, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την αποχώρησή της από την κοινοπραξία.

Σήμερα στον TAP μετέχουν η BP (20%), η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR (20%), η Statoil (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagas (16%) και η ελβετική Axpo (5%). Το ποσοστό της Statoil, όπως αναφέρουν κύκλοι της ενεργειακής αγοράς, φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν κυρίως η BP και η SOCAR, χωρίς να αποκλείουν και τη Fluxys.
Η νορβηγική εταιρεία αποχώρησε πρόσφατα και από την κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στην Κασπία - οι διαδικασίες μεταβίβασης του ποσοστού της στην Petronas ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Το ενδιαφέρον της BP για τον TAP παραμένει έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στο υπουργείο μεταξύ ανώτατων στελεχών της BP, του κ. Λαφαζάνη, του κ. Ανάρ Μαμάντοφ της SOCAR Energy Greece και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τη βελτιστοποίηση του κόστους του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 για την Ελλάδα, τα κόστη και η διαμόρφωση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ενεργειακού κόμβου.

Οπως αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, τα στελέχη της BP ζήτησαν να ενημερωθούν και για τις εξελίξεις που αφορούν τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας (Turkish stream) και Ελλάδας (Greek stream) στην Ευρώπη.

Εντύπωση προκάλεσε η άποψη που εξέφρασε στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας ότι «η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς ρωσικό αέριο, υπάρχει όμως χωρίς τον Greek stream». Της συνάντησης με την BP είχε προηγηθεί η επίσκεψη στελεχών της βελγικής Fluxys στο υπουργείο στις 12 Μαΐου. Μία ημέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μυστική συνάντηση για την οποία είχε γράψει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 17 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν τα ανώτατα στελέχη του TAP και των έξι εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αζέρικου αγωγού.

http://www.tovima.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου