.

ΥΠΑΠΕΝ: Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη [για το θέμα της επαναπόδοσης εδαφών της ΔΕΗ]

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επαναπόδοση στην τοπική κοινωνία των εδαφών που κατέχει η ΔΕΗ είναι το υπ’ αρίθμ. ένα αναπτυξιακό ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η γη και οι άνθρωποι είναι οι δύο θεμελιώδεις αναπτυξιακοί πόροι κάθε τόπου.
Το θέμα των εκτάσεων που κατέχει η ΔΕΗ έχει μια πολυπλοκότητα από την ίδια τη φύση της εξορυκτικής δραστηριότητας και έγινε ακόμα πιο σύνθετο από το 2001 οπότε η ΔΕΗ ενέγραψε στο χαρτοφυλάκιό της τις εκτάσεις που τότε κατείχε.
Είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, άρα και ο καθολικός διάδοχός της θεσμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει προσβάλει στο ΣτΕ την εν λόγω ενέργεια της ΔΕΗ ως βλαπτική στο δημόσιο συμφέρον και έπραξε απολύτως ορθά.
Η προσφυγή εκδικάζεται σε λίγους μήνες και όλοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε σε μία θετική για τον τόπο μας έκβαση της υπόθεσης.
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι στην αναμενόμενη και ήδη εξαγγελθείσα κατάργηση του Νόμου 4273/2014 (Μικρή ΔΕΗ) πρέπει να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε το άρθρο 15 του ως άνω Νόμου να παραμείνει σε ισχύ.
Πρόκειται για τροπολογία που πρότεινα και είχε αποδεχθεί ο τότε Υπουργός κ. Μανιάτης, σύμφωνα με την οποία οι απαλλοτριώσεις από τον Ιούλιο του 2014 και στο εξής επανέρχονται στο προ του 2001 καθεστώς, σύμφωνα δηλαδή με τις κοινές θέσεις όλων μας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η πολυπλοκότητα στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω και η προϊστορία του θέματος δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η πολιτική βούληση στην οποία πολύ συχνά γίνεται αναφορά υπήρξε και άλλες φορές στο παρελθόν αλλά δεν οδήγησε σε επιθυμητά αποτελέσματα.
Είναι αναγκαία μεν, όχι ικανή δε από μόνη της.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναπόδοσης από τη ΔΕΗ και ένα στοχευμένο σχέδιο χρήσης των εδαφών από την πλευρά μας.
Με γνώμονα αυτή την αντίληψη στην πρόσφατη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, νυν ΥΠΑΠΕΝ, μαζί με τους συνεργάτες μου και τα έμπειρα στελέχη του Υπουργείου, αλλά και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τα στελέχη της στον τόπο μας, δρομολογήσαμε την απόδοση των πρώτων 2.000 στρεμμάτων που κατέχει η ΔΕΗ (Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας) σε παραγωγούς και ακτήμονες, οργανωμένους υποχρεωτικά σε ομάδες παραγωγών ή και σε συνεταιρισμούς.
Στην πρόταση υπάρχουν και προτεινόμενες καλλιέργειες που αρμόζουν στο κλίμα της περιοχής και στο χαρακτήρα των εκτάσεων.
Η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε αποδεκτή από τις Υπηρεσίες και την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και διαβιβάστηκε για έγκριση – απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Η αλληλογραφία επισυνάπτεται και δεν υπάρχει λόγος να την επαναλάβω. Θεωρώ όμως επιβεβλημένο να υπογραμμίσω δύο κομβικά της σημεία.

1. Η προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου μεγάλου πυλώνα ανάπτυξης στον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι το μεγάλο στοίχημα της περιοχής για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να το κερδίσουμε.
2. Η επιλογή και προώθηση των ομάδων παραγωγών ευνοείται σε υπερθετικό βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλους τους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους νέους αγρότες γιατί έτσι αξιοποιούμε πολλαπλάσια τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ και όχι μόνον.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω κάτι που πιστεύω βαθιά και υπηρετώ με συνέπεια. Στα μεγάλα ζητήματα του τόπου οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε συνέχεια.
Όπως ακριβώς με το Πανεπιστήμιο για το οποίο θέλω να χαιρετίσω την πρόσφατη εξέλιξη υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα και συνέχεια πολυετών προσπαθειών δεν απομειώνει αλλά τουναντίον ενισχύει την αξία της και πρέπει να αναγνωριστεί από όλους μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς


Πάρις Κουκουλόπουλος


Πατήστε εδώ για να δείτε την επισυναπτόμενη αλληλογραφία που αναφέρεται στην επιστολή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου