.

Συμφωνίες αλλά και εκκρεμότητες στο Brussels Group για τα ενεργειακά

Την πίεση που δέχτηκε για σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά την προώθηση των εκκρεμοτήτων του παρόντος προγράμματος, και στον τομέα της ενέργειας, μετέφερε χθες κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου η ομάδα των Ελλήνων τεχνοκρατών – διαπραγματευτών του Brussels Group, η οποία σήμερα ξεκινά και πάλι τη διαδικασία.

Στον προηγούμενο γύρο των συζητήσεων που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, οι Έλληνες εκπρόσωποι είδαν με σχετική έκπληξη να ανοίγει από την πλευρά των εκπροσώπων των θεσμών ολόκληρη η βεντάλια των θεμάτων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και αποτελούν στην πραγματικότητα τα προαπαιτούμενα για την 5η αξιολόγηση. Ανάμεσά τους και τα θέματα της απελευθέρωσης στον τομέα του φυσικού αερίου και της λιανικής ρεύματος, της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή και τα «υπόλοιπα» των μεταρρυθμίσεων στην ηλεκτρική αγορά στην πορεία της προς το target model.

Το ενδιαφέρον είναι ότι για τις ενεργειακές εκκρεμότητες του παρόντος προγράμματος (που θα αποτελέσουν από ότι φαίνεται και στοιχεία της τωρινής συμφωνίας, οψέποτε επιτευχθεί) δεν υπάρχει εμπλοκή του αρμόδιου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, του οποίου η ενασχόληση περιορίστηκε αυστηρά σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών τα οποία παραχώρησαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν εκ μέρους των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών όταν ευρίσκοντο στην Αθήνα.

Τότε οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ) μέσω της γνωστής διαδικασίας των συναντήσεων σε ξενοδοχεία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και της συνεχούς ανταλλαγής e-mails, κατέγραψαν τα δεδομένα όσον αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη των θεμάτων που περιλάμβανε το μνημόνιο στον ενεργειακό τομέα.

Χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο κατάλογο με τις ελληνικές εκκρεμότητες που είχαν και πριν τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου, οι τεχνοκράτες των θεσμών κατέγραψαν την πρόοδο ως προς τις «υποχρεώσεις» του ΥΠΑΠΕΝ, ζητώντας συνεχώς εξαντλητικότερη ενημέρωση.

Τα θέματα για τα οποία επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι τα «υπόλοιπα» των μεταρρυθμίσεων στην ηλεκτρική αγορά στην πορεία προς το target model (αλλά και σε μεταβατικό επίπεδο, όπως τα ΑΔΙ και οι δημοπρασίες NOME), η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και τα νερά, η απελευθέρωση της λιανικής του φυσικού αερίου κ.λπ.

Υπάρχει συμφωνία

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, όσο και οι αποφάσεις για την ηλεκτρική αγορά (περιλαμβανομένων των δημοπρασιών NOME που θεωρούνται το «κλειδί» για να ανοίξει και η λιανική ρεύματος) είναι από τα θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος στα οποία υπάρχει σύγκλιση με τους εταίρους στο Brussels Group. Στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη, η ελληνική πλευρά δεν έχει πειστική πρόταση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μπει στο τραπέζι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (μέσω της οποίας ως γνωστόν απαντούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και στην εκκρεμότητα με τους λιγνίτες). Θεωρείται πιθανόν, στη νέα συμφωνία, να αναληφθεί συγκεκριμένη υποχρέωση από τη χώρα μας για ένα καινούργιο εναλλακτικό σχέδιο σε σύντομο διάστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι δεν στο τραπέζι θέμα ιδιωτικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλων ενεργειακών εταιρειών δημοσίου συμφέροντος, ενώ προχωρά το ντιλ της πώλησης του 49% του ΔΕΣΦΑ έναντι του αρχικού 66%. Αυτή θα είναι από τις αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, όπως είχε δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, εάν φυσικά υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, οπότε και η χώρα μας θα υλοποιήσει (ως μια από τις παραχωρήσεις που θα κάνει), πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Όχι στις δημοπρασίες

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, σε σχέση με τις δημοπρασίες NOME, ότι ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, όπως είπε πρόσφατα σε άτυπη συζήτηση με δημοσιογράφους, θεωρεί ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο στην ελληνική αγορά ενώ θεωρεί ότι είναι λάθος οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις ακόμη και της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού (συνέντευξη Βερστάγκερ στο Euractiv). Η αγορά είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να επενδύσει στο λιγνίτη αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να πουλάει η ΔΕΗ τη δική της λιγνιτική παραγωγή ώστε να πουλάνε φθηνά οι ανταγωνιστές της. Δεν υπάρχει κανέναν μονοπώλιο, η αγορά είναι ελεύθερη, να γίνουν επενδύσεις από ιδιώτες και να φτιάξουν εργοστάσια λιγνίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου