.

ΔEH: Σε θέση μάχης κάτοικοι και συνδικάτα για Πτολεμαίδα

Φόβους ότι μετάθεση της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαίδας 5, θα σημάνει ακύρωσή του έργου, εκφράζουν συνδικάτα. Τι λένε οι τοπικοί φορείς για την επαναλειτουργία της μονάδας 3. Απαιτείται άδεια της Κομισιόν, αλλά το σχετικό αίτημα δεν έχει σταλεί.

Ετοιμοπόλεμα βρίσκονται τα συνδικάτα αλλά και κάτοικοι του λεκανοπέδιου της Πτολεμαΐδας, διαβλέποντας κινδύνους στην έναρξη κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας οι μεν και οι δεύτεροι διεκδικώντας την επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου.

Τα θέματα αυτά έχουν εν μέρει τοπικό ενδιαφέρον, αλλά σχετίζονται άμεσα και με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και την ανανέωση της παραγωγικής υποδομής της ΔΕΗ. Ιδιαίτερα δε η κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων χρόνων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την οικονομική εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη Μαυροπηγής για πολλές δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή τα μέτωπα όπως διαμορφώνονται έχουν να κάνουν με την εντεινόμενη επίθεση που δέχεται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι θέσεις των οποίων προβάλλονται από έντυπα προσκείμενα στο κόμμα του Σύριζα.

Ο γραμματέας του σωματείου Σπάρτακος Θανάσης Μάστορας σε δημόσιες παρεμβάσεις του μιλά ευθέως για lobby το οποίο βάλει κατά της επένδυσης της ΔEΗ, ενώ θεωρεί ότι η για οποιοδήποτε λόγο αναβολή έναρξης κατασκευής της μονάδας, θα σημάνει την ακύρωση του έργου. Την ανησυχία των εργαζομένων και της διοίκησης του σωματείου προκάλεσε εκτενές δημοσίευμα στην εφημερίδα Αυγή, στο οποίο προτείνεται, όχι η ακύρωση, αλλά η αναβολή της έναρξης κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 για κάποιους μήνες, προκειμένου να μελετηθούν καλύτερα οι προοπτικές βιωσιμότητας της μονάδας, με βάση σενάρια για τη διαμόρφωση του κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και πάντα εντός του Μαΐου θα πρέπει να καταβάλλει η ΔΕΗ , στην ανάδοχο κοινοπραξία προκαταβολή ύψους 200 εκατομμυρίων προκειμένου να ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων και των εργασιών κατασκευής της μονάδας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ και υπεργολάβοι οι Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10 μέρες προκλήθηκε θόρυβος με την πληροφορία ότι κλήθηκε η ΔEΗ να δεσμεύσει ταμειακά της διαθέσιμα μέρος των οποίων αφορούν την προκαταβολή για την Πτολεμαΐδα 5, σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Πάντως και έως ότου κατατεθεί η προκαταβολή, η αβεβαιότητα ως προς την τύχη της συγκεκριμένης εργολαβίας θα συνεχίζεται, αν και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δείχνει να την στηρίζει. Ο τελευταίος μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρέσβη, παρακάλεσε να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του τιμήματος της μονάδας, μεγάλος μέρος της οποίας θα κατασκευάσουν Ιαπωνικές εταιρείες.

Η Πτολεμαΐδα 3

Σε ό,τι αφορά στην μονάδα Πτολεμαΐδα 3 η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου 2014, αυτοί που πιέζουν έντονα για την επισκευή και την επαναλειτουργία της είναι οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Εορδαίας, ενώ το συνδικάτο δια των εκπροσώπων του θεωρεί ως πρώτης προτεραιότητας την εξασφάλιση ότι θα κατασκευαστεί η Πτολεμαΐδα 5.

Συγκεκριμένα, μετά από τεχνικές επιθεωρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί με σχετικά χαμηλό κόστος να επισκευαστεί και να ξαναλειτουργήσει. Ωστόσο για να ισχύσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ληφθεί άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα εντάσσεται στις ρυπαίνουσες που θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους το αργότερο την 31 Δεκεμβρίου 2015. Πηγές από την περιοχή αναφέρουν ότι το σχετικό αίτημα δεν έχει αποσταλεί ακόμη στις Βρυξέλλες από το αρμόδιο υπουργείο, αν και το έγγραφο έχει ετοιμαστεί. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ζητά λόγω έκτακτων περιστατικών, να ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρο 33 της οδηγίας 75 του 2010 για μονάδες καύσης στερεών καυσίμων, και ειδικότερα, παράταση της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Έτσι μέχρι να υπάρξει απάντηση επί του αιτήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη κατατεθεί, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3.

Όσο για το μεγάλος ενδιαφέρον του Δήμου Εορδαίας και των τοπικών φορέων, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρώτον η συγκεκριμένη μονάδα μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης τροφοδοτεί κατοικίες του Δήμου, ενώ από την άλλη επειδή βρίσκεται στα όρια του, ο Δήμος εισπράττει σε ετήσια βάση τον λεγόμενο «πόρο λιγνίτη» που αποτελεί σημαντικό έσοδο για την εκτέλεση έργων. Έτσι πιέζει για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς από τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που είναι ο πρώτος που λειτούργησε στην περιοχή πλέον δεν λειτουργεί καμία.

Οι δύο πρώτες ετέθησαν εκτός λειτουργίας λόγω υψηλής ρύπανσης και χαμηλής απόδοσης, ενώ οι τρία και τέσσερα καταστράφηκαν εν μέρει από την πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1334757/deh-se-thesh-mahhs-katoikoi-kai-syndikata-gia.html

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου