.

Λαφαζάνης: Θα προχωρήσουμε με τον Greek Stream παρά τις αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ είναι αρνητικές ως προς την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Μόσχα όπου βρίσκεται.


Ο κύριος Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν ξεκάθαρος πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να κάνει την Αθήνα να αλλάξει τη δική της, ως προς το σχέδιο αυτό, που όπως σημείωσε, θα είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς, ως προς τον αγωγό με το ρωσικό αέριο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρνητική. Η θέση αυτή μου εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με αρμόδιο αξιωματούχο των ΗΠΑ» δήλωσε ο κύριος Λαφαζάνης.

Ο Turkish Stream είναι ο νέος αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, του οποίου την κατασκευή η Μόσχα ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και θα διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα, από την Ρωσία προς την Τουρκία. Το τέλος του φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί θα συνεχίζει προς την νότια Ευρώπη.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε τον αγωγό, θέλουμε να περάσει από ελληνικό έδαφος και είμαστε πεποισμένοι πως θα έχει σημαντικά ωφέλη για τα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς διαφωνούμε πλήρως με την θέση των ΗΠΑ για το θέμα», δήλωσε επίσης ο υπουργός.

«Ο ρωσικός αγωγός, που θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδό αερίου, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς, που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες να έχουμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου», επεσήμανε.

Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα μπορούσε να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα λάβει χώρα 18-20 Ιουνίου, ανέφερε ακόμα ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανάλυση και τον σχεδιασμό. Η μεταβατική συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα», δήλωσε ο κύριος Λαφαζάνης.

«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, στο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, 18-20 Ιουνίου, να υπογραφεί η συμφωνία» εξήγησε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα παραβρεθεί στο φόρουμ, όπως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Βεβαίως, έχουμε ήδη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση. Η ελληνική παρουσία θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί με μεγάλη συνοδεία υπουργών, για πρώτη φορά», ενημέρωσε ο κύριος Λαφαζάνης.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου