.

GREENPEACE: Τοξικός άνθρακας [71.000 ζωές το κόστος των αδύναμων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης]

Νέα πανευρωπαϊκή έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει ότι αν υιοθετηθούν τα προτεινόμενα, αδύναμα ευρωπαϊκά όρια για τη ρύπανση από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα ευθύνεται για 71.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη (και περίπου 1000 στην Ελλάδα) για την περίοδο 2020-2029.


Αυτή η άσκοπη απώλεια ζωής[2] μπορεί να αποφευχθεί αν υιοθετηθούν ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες. Ωστόσο, οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λόμπι ορυκτών καυσίμων πέτυχαν να προταθούν αδύναμα όρια ρύπανσης έως και κατά 80% υψηλότερα από ό,τι ισχύει σήμερα στην Κίνα (!).[2] Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να σταματήσει επιτέλους τις μεθοδεύσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ που απειλούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.[3]
Κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των κρατών μελών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σεβίλλη, κυριάρχησε η παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι διείσδυσαν σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες. Όπως έχει ενημερώσει εγκαίρως[4] το αρμόδιο Υπουργείο η Greenpeace, ειδικά η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, αποδείχτηκε αρνητικός πρωταγωνιστής στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες βελτίωσης!
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ) αποφάσισαν πρόσφατα[5] την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας 3, μίας μονάδας τόσο παλιάς και βρώμικης που δεν μπορεί να συμμορφωθεί ούτε με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης που ίσχυαν από το 2006. Η ρύπανση από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (στοιχεία 2011) αντιστοιχούσε  περίπου σε 70 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.[6]
«Παρακολουθώντας τις παρασκηνιακές δράσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν προκαλεί έκπληξη η ευκολία με την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας 3, χωρίς καμιά μέριμνα για τη δημόσια υγεία και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το πραγματικό κόστος στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτή η ΔΕΗ που θέλουμε να βοηθήσει την οικονομία μας να εκσυγχρονιστεί και να βγει γρηγορότερα από την κρίση; Το βάρος της ευθύνης πέφτει στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έχει πια δικαιολογία ότι δεν γνώριζε»,
τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος  για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Την ίδια ώρα, προωθείται η κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, η οποία αν και προβάλλεται από το λόμπι του λιγνίτη ως σύγχρονη και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αδυνατεί να τηρήσει ακόμα και αυτές τις αδύναμες προτεινόμενες προδιαγραφές της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προδιαγραφές της Πτολεμαΐδας 5 θα επιτρέπουν περίπου διπλάσια επίπεδα ρύπανσης[7] από ό,τι προβλέπουν τα νέα (αδύναμα) όρια της ΕΕ, και πολλαπλάσια από ό,τι ήδη εκπέμπουν μονάδες με τη βέλτιστη τεχνολογία σε Κίνα, Αμερική και Ευρώπη!
Το διάστημα 1-9 Ιουνίου, οι τεχνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών θα συσκεφθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα προτεινόμενα όρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις έως το τέλος του έτους.
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθούν θεαματικά τα όρια ρύπανσης των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώσεις για συντάκτες:
[1] Διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για λογαριασμό της Greenpeace και του European Environment Bureau. Τα συνοπτικά αποτελέσματα της μοντελοποίησης, παρουσιάζονται παρακάτω.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2015/climate/publications/20150521BRIEF_Health_BREF.pdf

Διαφορά μεταξύ των εκτιμώμενων επιπτώσεων στην υγεία από τα προτεινόμενα όρια ρύπων στην ΕΕ και από όρια με βάση τις ΒΔΤ συνολικά μεταξύ 2020 και 2029. Πηγή: Αποτέλεσμα μοντελοποίησης που πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα EMEP MSC-W, με τη χρήση δεδομένων από το μοντέλο αξιολόγησης μεταφοράς αέριων ρύπων Holland, Myllivyrta & Schaible (2015).
[2] Τον Μάρτιο η Greenpeace είχε δημόσια προειδοποιήσει ότι τα προτεινόμενα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολείπονται δραματικά σε σχέση με την διαθέσιμη βέλτιστη τεχνολογία αλλά και το τι ισχύει σε άλλες χώρες.
[3] Διαβάστε εδώ 10 λόγους για τους οποίους η ΔΕΗ οφείλει να απεγκλωβιστεί από την παρακμάζουσα τεχνολογία του λιγνίτη και να στραφεί στη νέα εποχή.
[4] Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Greenpeace είχε ενημερώσει δημόσια για τις παρασκηνιακές λειτουργίες της ελληνικής αντιπροσωπείας, που έχουν σαν στόχο την υπονόμευση της διαδικασίας αναγνώρισης της βέλτιστης τεχνολογίας για μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013 προσωπική και γραπτή ενημέρωση του (τότε) αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη.
[5]  http://energypress.gr/news/aitima-pros-ee-gia-paratasi-zois-stin-ptolemaida-3
[6] Τον Ιούνιο του 2013, η Greenpeace δημοσίευσε την πανευρωπαϊκή μελέτη ‘Σιωπηλοί Δολοφόνοι’, στην οποία εκτιμώνται οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τη λειτουργία των 300 περίπου ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων στην Ευρώπη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
[7] Οι παρακάτω πίνακες συγκρίνουν το όριο των ανώτατων εκπομπών (SO2 και NOx) της σχεδιαζόμενης Πτολεμαΐδας 5, όπως αυτές προκύπτουν από την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (συμμόρφωση με ευρωπαϊκή νομοθεσία BREF 2006), με τις πραγματικές εκπομπές άλλων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Στα γραφήματα με διακεκομμένες γραμμές υπάρχουν επίσης τα νέα προτεινόμενα ευρωπαϊκά όρια (που θα αντικαταστήσουν τα BREF 2006) και τα όρια που απαιτεί η Greenpeace και βασίζονται στην αξιοποίηση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών ελέγχου της ρύπανσης. Από τα γραφήματα είναι προφανές ότι η Πτολεμαΐδα 5 υστερεί κατά πολύ των περιβαλλοντικών επιδόσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν με χρήση των ΒΔΤ.



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου