.

Στις προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Μπολόνια η αναγνώριση των master στις πενταετείς σπουδές

Τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τις αρχές και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στη Σύνοδο των 47 υπουργών Παιδείας των χωρών που μετέχουν στον διαμορφούμενο Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παράλληλα με το διαρκές Πολιτικό Φόρουμ, το οποίο ανά τριετία αναθεωρεί τη Συνθήκη της Μπολόνια.


Ο κ. Μπαλτάς κατέθεσε επίσης τις παρεμβάσεις του και στην τελική ανακοίνωση των υπουργών, καθώς και στην τελική ανακοίνωση του Πολιτικού Φόρουμ για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Μπολόνια.

Εκ μέρους του υπουργού παρέστη η κα Κυβέλη Κούβελα, σύμβουλος του υπουργού.

Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία καταχωρήθηκαν και μετείχαν εκπροσωπώντας και με την οικονομική ευθύνη των φορέων τους οι: Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου, ως Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων (SEFI), ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Επαμεινώντας Παπλωματάς, καθώς και ο πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ως προσωπικότητα με ιδιαίτερο έργο και προσφορά στα θέματα αυτά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Κοινωνιών σε έντονα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και υπό συνθήκες υψηλών κινδύνων.

Χαρακτηριστικά, αναπτύχθηκε η αναγκαιότητα, όπως στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, των παράλληλων ροών ενιαίων και αδιάσπαστων 5ετών Σπουδών (Integrated Master) με τους χαμηλότερους κύκλους σπουδών (Bachelor).

Έγινε ομόφωνα δεκτή ελληνική παρέμβαση στο ανακοινωθέν του Πολιτικού Φόρουμ για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Μπολόνια για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, με φορέα βέβαια αναγνώρισής τους τα Εθνικά Συστήματα και την καταχώρισή τους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ζήτημα που εξετάζει και θα ρυθμίσει άμεσα το Υ.Πο.Παι.Θ.

Ιδιαίτερης σημασίας η κοινή απόφαση των 47 Υπουργών Παιδείας, η οποία ελήφθη με ενεργό ελληνική παρέμβαση στον έντονο διάλογο που διεξήχθη για το θέμα: «Θα υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε φοιτητές και εργαζόμενους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και στη διασφάλιση της εκπροσώπησής τους, ως ισότιμων εταίρων στην διακυβέρνηση των αυτόνομων θεσμών της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, βρίσκεται από χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες σε Σύνοδο των υπουργών Παιδείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγη: esos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου