.

Ισχυρό επενδυτικό (και ελληνικό) ενδιαφέρον στο Φόρουμ Βιομάζας και Βιοαερίου της ARBIO στο Βουκουρέστι

Ο Σύνδεσμος Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας (ARBIO) διοργάνωσε την Τρίτη 9 Ιουνίου στο Βουκουρέστι το Φόρουμ Βιομάζας και Βιοαερίου, που προσέλκυσε 164 ενδιαφερόμενους για τον τομέα της βιοενέργειας στη Ρουμανία, εκ των οποίων 87 επενδυτές από συνολικά 12 χώρες (8 Ελληνικές εταιρίες). Αμέσως μετά το Φόρουμ ακολούθησε και ένα οργανωμένο σεμινάριο για ενεργειακές καλλιέργειες που συγκέντρωσε περισσότερους από 60 επενδυτές από όλη τη χώρα.

Κύρια θέματα συζήτησης του Φόρουμ ήταν:
- Ο ειδικός νόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Βιομάζα και το Βιοαέριο που θα αρχίσει η διαβούλευσή του το φθινόπωρο.
- Ο νόμος για τη θέρμανση, όπου θα δοθούν κίνητρα για την παραγωγή ενέργειας και τη σύνδεσή της στα συστήματα τηλεθέρμανσης των πόλεων (ένας θεσμός που είναι διαδεδομένος στη Ρουμανία), αλλά και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής
- Η «ταρίφα» που θα δοθεί στα έργα Βιομάζας, Βιοαερίου και συμπαραγωγής έως 500 KW.
- Τα 232 εκατομμύρια ευρώ εγκεκριμένων Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για επενδύσεις στη Βιομάζα και το Βιοαέριο, με τις προσκλήσεις να ξεκινούν την επόμενη περίοδο.
- Τα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμων για επενδύσεις στη Γεωργία, με επιδοτήσεις από 50% ως 70%.
- Την πρόταση νόμου για τις ενεργειακές καλλιέργειες

Παράλληλα, στο σεμινάριο για τις ενεργειακές καλλιέργειες παρουσιάστηκαν 4 προτάσεις για αγρότες και επενδυτές με μικρές και μεγάλες εκτάσεις. (Η Ρουμανία έχει περίπου 4.000.000 στρέμματα χωραφιών χαμηλής απόδοσης, εν συνόλω 140.000.000 στρεμμάτων και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια).

Τέλος, συζήτηση και σοβαρές επαφές έγιναν και στον κλάδο των πέλετς, με την ανακοίνωση νέας μεγάλης μονάδας.

Ηλίας Παπαγεωργιάδης: «Μόνο η Βιομάζα και το Βιοαέριο προσφέρουν φθηνότερη θέρμανση για τους πολίτες και τις εταιρίες»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης αναφέρθηκε στη διαδικασία του νέου νόμου για τη ΒιοΕνέργεια, τονίζοντας πως η ανάπτυξή της στη Ρουμανία θα λύσει μία σειρά σημαντικών προβλημάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η παροχή φθηνής θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις κλπ. «Με 3 νομικά πλαίσια που ετοιμάζονται καθώς και ευρωπαϊκά κονδύλια εγκεκριμένα για τον κλάδο μας, στοχεύουμε να 600 MW εγκατεστημένη ισχύ ως το 2020, από 100 σήμερα. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε αποδόσεις της τάξης του 10 – 11%, όπως έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη, προκειμένου να είναι διατηρήσιμες για πολλά χρόνια»

Σημαντικές παρουσίες από την Ευρώπη
Αξίζει να αναφερθεί πως την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης αγροτικής συνομοσπονδίας της Ευρώπης, COPA-COGECA κ. Peka Personen, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου (ΕΒΑ) κ. Attila Kovacs (που θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ευρώπη και στον τομέα του βιομεθανίου), καθώς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομάζας (AEBIOM) κ. Didzis Palejs, εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας και της Αρχής που διαχειρίζεται τα 10 δις ευρώ ενισχύσεων προς τους αγρότες, καθώς και εκπρόσωποι εταιριών.
Πέραν των 87 επενδυτών και των αρχών, παρόντες επίσης ήταν Πρόεδροι των ενώσεων βιομηχανιών τροφίμων της Ρουμανίας, Πρόεδροι των μεγαλύτερων συνεταιρισμών αγροτών κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο arbio.ro και gp@arbio.ro

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου