.

ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας «Προκήρυξη πρόσληψης Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών και Εκπαιδευτικών Ειδικών Μαθημάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016»

Προκήρυξη πρόσληψης Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών και Εκπαιδευτικών Ειδικών Μαθημάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016» - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 20/8 ΕΩΣ 8/9

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελλάκτωρ & J&P Αβαξ στην «ελίτ» του κατασκευαστικού κλάδου το 2014

Μπορεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο δύο ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν ανάμεσα στις πενήντα ισχυρότερες κατασκευαστικές της Ευρώπης για το 2014. Πρόκειται για την «Ελλάκτωρ» και την «J&P Αβαξ», οι οποίες με έσοδα 1,54 δισ. ευρώ και 518 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κατέλαβαν την 42η και την 49η θέση αντίστοιχα στη λίστα της Deloitte με τους πενήντα μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Γηραιάς Ηπείρου με κριτήριο τον κύκλο εργασιών. Στην κορυφή, εδώ και πολλά χρόνια είναι οι γαλλικοί όμιλοι Vinci SA και Bouygues SA (πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα) και ο ισπανικός όμιλος της ACS που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η σουηδική Skanska AB και η επίσης γαλλική EIFFAGE SA, και ακολουθούν η αυστριακή Strabag SE, η αγγλική Balfour Beatty Plc, η ισπανική Ferrovial, η γερμανική Bilfinger SE και η ολλανδική Koninklijke Bam Groep NV (βλ. πίνακα).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της Deloitte για τη χρηματιστηριακή αξία των είκοσι μεγαλύτερων εταιρειών, η οποία κατέγραψε αύξηση ύψους 6%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 Index αυξήθηκε κατά 1%. Η Barratt (Ηνωμένο Βασίλειο) πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, ενώ η Fomento De Constr. Y Contratas SA (FCC) (Ισπανία) το πιο σημαντικό ποσοστό αύξησης, κυρίως λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1.000 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρότι οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν σημειώσει αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας από το 2012, η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα που είχε φτάσει την περίοδο πριν από την κρίση (2007). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014, η συνολική χρηματιστηριακή αξία για τις είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες ήταν κατά 19% χαμηλότερη από όσο ήταν το 2007.

«Κλειδί» η διαφοροποίηση Σύμφωνα με την Deloitte, η ύφεση στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο από το 2008 μαζί με την υψηλού βαθμού εξειδίκευση στις εγχώριες αγορές κατέδειξαν ότι με τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων είναι δυνατή η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και αύξησης των χαμηλών περιθωρίων που χαρακτηρίζουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Οι στρατηγικές διαφοροποίησης εστιάζουν σε δραστηριότητες που μοιράζονται κοινούς πελάτες με τον κατασκευαστικό κλάδο και καλύπτουν μια σειρά υπηρεσιών από όλο το εύρος των έργων υποδομής (παραχωρήσεις, ανάπτυξη ακινήτων, κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Deloitte για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι η δωδέκατη στη σειρά και φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις 2014». Η έρευνα εξετάζει τις αποδόσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων το 2014 με κριτήρια τα έσοδα, τη χρηματιστηριακή αξία, τη διεθνοποίηση, τη διαφοροποίηση, την κερδοφορία, τις δανειακές υποχρεώσεις και άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Ανακάμπτουν οι επενδύσεις πανευρωπαϊκά

Μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένων επενδύσεων, οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2014 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2015, και ακόμη περισσότερο το 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deloitte, η ανάκαμψη των επενδύσεων θα αποδειχθεί σημαντική μόνο το 2016, όταν ο αρνητικός αντίκτυπος των τρεχουσών προσαρμογών στην αγορά κατοικίας θα είναι λιγότερο αισθητός.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης ως το 2013, ενώ το 2014 και στις αρχές του 2015 παρουσίασε μια μικρή βελτίωση.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, μετά από μία μείωση κατά 3% το 2012 και το 2013, το 2014 αυξήθηκαν κατά περίπου 1%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,1% και 3,5% το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.

Συνολικά οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 έφτασαν το 1,37 τρισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος και η Ευρωζώνη κατέγραψαν καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενημερωτικό δελτίο ΤΕΕ - Θέσεις εργασίας

Ηλεκτρονική Εβδομαδιαία Ενημέρωση TEE για θέσεις εργασίας

Το newsletter ΕΔΩ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κομισιόν: Πολύ νωρίς να εξετάσουμε παράταση του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα

Δεν κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενο παράτασης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 για την Ελλάδα η Κομισιόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι «πολύ νωρίς» να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο.Πηγή της Κομισιόν τόνισε στην EurActiv.gr ότι αυτή την στιγμή το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρέχει τεχνική βοήθεια στην Αθήνα προκειμένου να απορροφήσει το δυνατόν περισσότερα κονδύλια της περιόδου 2007-2013.

«Είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε τι θα συμβεί στο τέλος της περιόδου επιλεξιμότητας. Σήμερα εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη, όχι μόνο την Ελλάδα, να υλοποιήσουν τα προγράμματα ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους.

Συγκεκριμένα είπε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους.

Μεταφορά προγραμμάτων την επόμενη περίοδο

Η ίδια κοινοτική πηγή πρόσθεσε ότι η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η Κοινή Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, βοηθούν την Ελλάδα να κάνει την βέλτιστη δυνατή χρήση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 «μέσα στην ευελιξία του υπαρχόντων κανόνων».

«Η ευελιξία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα έναρξης ενός έργου στο πλαίσιο μίας περιόδου προγραμματισμού και ολοκλήρωσής του στην επόμενη περίοδο. Η διαδικασία μεταφοράς έργων από την περίοδο 2007-2013 στην περίοδο 2014-2020 έχει απλουστευθεί και εκσυγχρονιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών στις αρχές του Μαΐου», πρόσθεσε.

Πηγή: www.euractiv.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διεθνές Θερινό Σχολείο στις «Αρχιτεκτονικές και Τεχνολογίες σε Δίκτυα 5ης Γενιάς» στο Καρλόβασι Σάμου από 19 έως 28 Αυγούστου 2015

Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο "Αρχιτεκτονικές και Τεχνολογίες σε Δίκτυα 5ης Γενιάς (Emerging Architectures and Key Technologies for 5G Networks)" θα διεξαχθεί στο Καρλόβασι Σάμου από 19 έως 28 Αυγούστου 2015. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου ΕΔΩ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εργολήπτες: Επείγον αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ – Κίνδυνος απώλειας πόρων – Έργα ημιτελή

Η ΠΕΔΜΕΔΕ με νεώτερο έγγραφo επανέρχεται και ζητά από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ετήσια παράταση του ΕΣΠΑ προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι και να μη μείνουν τα έργα ημιτελή. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητά και τη συνδρομή της FIEC.

Δείτε παρακάτω το κείμενο της επιστολής:

"Κύριοι Υπουργοί,

Με το υπ΄αριθμ. 1408/22-5-2015 έγγραφό μας είχαμε εγκαίρως ζητήσει τη νομοθετική σας παρέμβαση για την παράταση του ΕΣΠΑ τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με στόχο να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα αστοχίας και να επιτύχουμε ορθά και έγκαιρα αποτελέσματα για τα υπό εκτέλεση έργα.

Παρά τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχετε καταβάλει, δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί το φλέγον αυτό ζήτημα. Τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν εισέλθει στην τελική φάση υλοποίησης τους και απομένουν μόλις πέντε μήνες μέχρι τη λήξη της επιλεξιμότητας των δαπανών τους. Σύμφωνα δε με το ισχύον ανελαστικό νομικό πλαίσιο που διέπει τα έργα αυτά είναι σαφές ότι το αντικείμενο των εξ εξελίξει συμβάσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, στόχος που είναι πλέον αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Η επιβληθείσα τραπεζική αργία νέκρωσε όλα τα εργοτάξια , μικρά και μεγάλα στη χώρα μας, με άμεση συνέπεια την αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα έργα θα μείνουν ημιτελή, θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ και πιθανόν η χώρα μας να υποχρεωθεί να επιστρέψει σημαντικά χρηματικά ποσά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απειλείται ακόμα σωρεία πτωχεύσεων και σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να παραταθεί το τρέχον ΕΣΠΑ ώστε να μη χαθεί το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων και να ολοκληρωθούν τα υπό εξέλιξη έργα που βρίσκονται πλέον σε διακοπή. Επειδή από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν γίνει ελάχιστες πληρωμές για τα έργα του ΕΣΠΑ, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσή τους σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Μία άλλη λύση θα ήταν να μεταφερθεί «ως γέφυρες» στο νέο πλαίσιο στήριξης μεγάλος αριθμός έργων, πιθανότητα, όμως, που θα οδηγήσει στο συνολικό ανασχεδιασμό του, αφήνοντας εκτός αρκετά από τα έργα που επρόκειτο να ενταχθούν.

Ζητούμε λοιπόν τις άμεσες ενέργειές σας για ετήσια παράταση του ΕΣΠΑ προς το συμφέρον των ιδίων των έργων, του δημοσίου συμφέροντος, του εθνικού προϋπολογισμού και των αναδόχων, εργοληπτών δημοσίων έργων, μελών της Ένωσης μας και σας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την ΠΕΔΜΕΔΕ,

Ο Πρόεδρος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛ. ΡΩΜΟΣΙΟΣ

Ο Γεν. Γραμματέας ΕΤΑΓΓΕΛΟΣ Θ. ΚΑΣΣΕΛΑΣ"

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο «Μετεγκατάσταση οικισµού Ποντοκώµης στην περιοχή της ΖΕΠ» – Ποιοι είναι οι όροι και οι περιορισµοί δόµησης ανά περιοχή στο νέο οικισµό της Ποντοκώµης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο «Μετεγκατάσταση οικισµού Ποντοκώµης στην περιοχή της ΖΕΠ» στο ∆ήµο Κοζάνης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κάθετος Εγνατίας Φλώρινα-Νίκη: Ολοταχώς για εγκαίνια

Ολοκληρώνονται τα έργα για το οδικό τμήμα Φλώρινα - Νίκη που περιλαμβάνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Κοζάνη-Νίκη. Τα έργο μήκους 14,5χλμ με προϋπολογισμό δημοπράτησης 80.000.000 ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο που μας πέρασε. Τελικά με απόφαση της Εγνατίας Οδού το έργο παρατάθηκε για τις 28 Μαίου 2015. Ο λόγος της παράτασης ήταν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes το έργο πήρε άλλη μία μικρή παράταση και νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης τέθηκε η 28η Σεπτεμβρίου. Σήμερα η πρόοδος του έργου είναι αρκετά προχωρημένη και έχει ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που συνάντησε στο παρελθόν. Ανάδοχος εταιρεία είναι η κοινοπραξία [B]ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ [/B]με έκπτωση 17,35%. Η  χρηματοδότησή του έργου γίνεται από το [B]ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας[/B]. Αυτή την εποχή τα έργα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και δεν παρατηρείται κάποια καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου.

Το έργο Φλώρινα-Νίκη είναι το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα «[B]Κοζάνη - Φλώρινα - Νίκη[/B]» με μήκος 78,5 χλμ. Ανήκει στο  Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο και αποτελεί τμήμα του  Δέκατου Πανευρωπαϊκού  Διαδρόμου, συνδέει την Εγνατία Οδό από τη Κοζάνη  με το Συνοριακό σταθμό Νίκης και  μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ, συνδέεται με το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Η ολοκλήρωση του τμήματος Φλώρινα-Νίκη αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις οδικές μεταφορές από και προς τα Σκόπια που παρατηρείται συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Επιμέρους τμήματα του άξονα ,όπως το τμήμα "Α/Κ Κοζάνης - Πτολεμαΐδα", μήκους 22 χλμ. έχουν ήδη κατασκευαστεί στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων. Από το Υπουργείο μελετάται επίσης το τμήμα Πτολεμαϊδα - Φλώρινα.

  Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέα υπηρεσία φοροτεχνικής υποστήριξης προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ

Μία νέα υπηρεσία προς τους μηχανικούς μέλη του ξεκινά να παρέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ, πρόκειται για την υπηρεσία φοροτεχνικής υποστήριξης των μηχανικών από οικονομολόγους- λογιστές, συνεργάτες του ΤΕΕ, με σκοπό την επίλυση θεμάτων που ανακύπτουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αντιμετώπιση θεμάτων λογιστικής και φοροτεχνικής φύσης, τα οποία ενδέχεται να κωλύουν την αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματός τους. Σύμφωνα με το Γιώργο Στασινό, πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το ΤΕΕ θέλει να παρέχει χρήσιμες και όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στα μέλη του. "Οι μηχανικοί πρέπει να βρίσκουν στο Επιμελητήριο τον καλύτερο σύμβουλο, τον χρήσιμο συμπαραστάτη, τον δυναμικό εκπρόσωπο, τον ειλικρινή συνεργάτη που χρειάζονται στην επαγγελματική καθημερινότητά τους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, το φορολογικό σύστημα της χώρας επιδέχεται συνεχείς αλλαγές που δυσκολεύουν νέες και παλιές επιχειρήσεις και ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι μηχανικοί. Από όσα μελετήσαμε, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν ψηφιστεί τους τριάντα τελευταίους μήνες έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα, 17 ακόμη νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις, ενώ για την εφαρμογή τους μόνο εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι! Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ούτε οι ρυθμίσεις για τις παλαιές οφειλές, ούτε οι ειδικές ρυθμίσεις λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, ούτε όσα θεσπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο τη νέα συμφωνία.

"Πρόκειται για έναν κυκεώνα αλλαγών που καμία μικρή επιχείρηση, κανένας μηχανικός δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μόνοι τους. Για αυτό το λόγο το ΤΕΕ, μέσα από τη νέα υπηρεσία αλλά και από άλλες δράσεις που ετοιμάζει, θα σταθεί δίπλα στα μελή του για να βοηθά όσο μπορεί και να διευκολύνει την άσκηση του επαγγέλματος", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Η φοροτεχνική υποστήριξη θα συνίσταται στην παροχή φοροτεχνικών και λογιστικών οδηγιών/συμβουλών προς τους μηχανικούς και δεν θα περιλαμβάνει τις διενέργεια λογιστικών ή άλλων πράξεων, ούτε την εκπροσώπησή τους ενώπιον των διοικητικών αρχών. Η φοροτεχνική υποστήριξη θα παρέχεται κάθε Παρασκευή και ώρες 11.00 – 14.00 στον 8o όροφο, γραφείο Νο 808 στην Κεντρική Υπηρεσία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα). Η νέα υπηρεσία ξεκινά να παρέχεται δοκιμαστικά την Παρασκευή 31 Ιουλίου και την Παρασκευή 28 Αυγούστου, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη λειτουργία της και θα συνεχίσει σε τακτική εβδομαδιαία βάση από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση

Πηγή: www.b2green.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

1ο ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 27 Ιουλίου, Κορυτσά, ΑΛΒΑΝΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου INACT, έχουμε την τιμή να σας καλέσουμε να λάβετε μέρος στις εργασίες του 1ου Διασυνοριακό ΦΟΡΟΥΜ για την Επιχειρηματικότητα & την Ανάπτυξη της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-Αλβανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Fan S. Noli, Faculty of Social & Natural Sciences, Ruga “Nen Tereza”,στην Κορυτσά της Αλβανίας.

Το ΦΟΡΟΥΜ διοργανώνεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ¨τετραπλού έλικα», δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν από κοινού σε ένα τραπέζι (a) o Δημόσιος τομέας (β) Αγορά (γ) Πανεπιστήμια και (δ) Κοινωνία των Πολιτών/ΜΜΕ από τις δύο πλευρές των συνόρων ως ένα «όχημα» διασυνοριακής συνεργασίας.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε (a) την Ατζέντα του ΦΟΡΟΥΜ, (β) κάποιες χρήσιμες πληροφορίες συνοδευόμενες από ερωτήσεις-κλειδιά και (γ) κάποιες πρακτικές οδηγίες για την τοποθεσία που θα λάβει χώρα το ΦΟΡΟΥΜ.

Ευελπιστώντας ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκληση συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες του ΦΟΡΟΥΜ, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Καθ. Irena Nikaj Επικεφαλής Περιφερειακού Συμβουλίου Κορυτσάς Kαθ. Γιώργος Πετράκος INACT Επιστημονικός Συντονιστής Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

INACT: AN INTEGRATED APPROACH FOR PROMOTING CROSS-BORDER BUSINESS AND DEVELOPMENT

GREECE-ALBANIA IPA CROSS BORDER PROGRAMME 2007-2013

1st Multi Stakeholder Forum for Business and Development

Ατζέντα Εργασιών Forum

27 Ιουλίου, 2015

Κορυτσά, Αλβανία

1st Multi Stakeholder Forum for Business and Development

27 Ιουλίου, 2015, Κορυτσά, ΑΛΒΑΝΙΑ

Τόπος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Κορυτσάς Fan S. Noli, Faculty of Social & Natural Sciences, Ruga “Nen Tereza”, Korce, Albania

ΑΤΖΕΝΤΑ FORUM

11.00 – 11.15 Προσέλευση - Εγγραφή

Προεδρείο: Καθ. Irena Nikaj 11.15 –11.20 Επίσημη υποδοχή από την επικεφαλής της Περιφέρειας Κορυτσάς

Dr. Irena Nikaj 11.20 –11.30 Χαιρετισμοί από Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας & ΕΒΕ Καστοριάς

Θεόδωρος Καρυπίδης, Περ/χης / Χαράλαμπος Καραταγλίδης, Πρόεδρος 11.30 –11.40 Άνοιγμα εργασιών από τον επικεφαλής του έργου INACT

Καθ. Γιώργος Πετράκος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 11.40 – 11.50 Θέτοντας το πλαίσιο και τις ερωτήσεις-κλειδιά του FORUM

Δρ. Λευτέρης Τοπάλογλου 11.50 – 12.00 Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας πεδίου στη διασυνοριακή περιοχή

Τάνια Γιαννέλη

Συντονιστής: Καθ. Γιώργος Πετράκος 1ος Έλικας: Δημόσιος Τομέας

12.00 – 13.00 Εκπρόσωποι κεντρικού Κράτους, Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών

Εκπρόσωποι φορέων δημόσιου ενδιαφέροντος

Συντονιστής: Καθ. Γιάννης Μπακούρος 2ος Έλικας: Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Ιδρύματα

13.00 – 14.00 Εκπρόσωποι ΑΕΙ & ΑΤΕΙ

Εκπρόσωποι Ερευνητικών Κέντρων & Ινστιτούτων

14.00 - 15.00 Γεύμα Συντονιστής: Καθ. Irena Nikaj 3rd Έλικας: Αγορά & Επιχειρήσεις

15.00 -16.00 Εκπρόσωποι Επιχειρηματικής Κοινότητας

Συντονιστής: Καθ. Ardi Cerava 4th Έλικας: Κοινωνία των Πολιτών & Media

16.00 -17.00 Εκπρόσωποι ΜΚΟ & Εμπειρογνώμονες

Εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Συντονισμός & Συμπεράσματα: Καθ. Γιώργος Πετράκος 17.00 -18.00 Σύνθεση & Συμπεράσματα

Κλείσιμο

Πηγή: www.oladeka.blogspot.com

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΚΕΔΕ: Tα έργα του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να ματαιωθούν

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει προς την Κεντρική Εξουσία την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί ήδη επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.

Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .

Στο σημερινό Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΣΠΑ, υπήρξε ενημέρωση του Δ.Σ. ότι στο συγκεκριμένο αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος, εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των ευρωπαίων τεχνοκρατών. Κι αν οι αντιρρήσεις αυτές δεν καμφθούν, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Μετά από αυτή την ενημέρωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , μετά από εισήγηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες από την ακύρωση των έργων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια σειρά από επαφές της Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια Επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και οι αντίστοιχες Κ.Ε.Δ.Ε. άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.

Πηγή: energypress.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ: Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας

Μέχρι και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες μπορούν να «πέσουν» από φέτος έως και τις 31/12/2016 οι νέοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά 1/1/1993) δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός του 2015, ώστε να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016 έως 31/12/2016, ή αναδρομικά αν το επιθυμούν από 1/1/2015 (αν έχουν ήδη καταβάλει εισφορές, θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές) Η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αφορά το σύνολο του έτους, προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα στον υπολογισμό της σύνταξης.

Για παράδειγμα, όσοι βρίσκονται στη 2η κατηγορία μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η κατηγορία, ενώ όσοι βρίσκονται στην 3η μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην 1η ή στην 2η. Οσοι έχουν υπαχθεί κατόπιν αίτησή τους σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης μόνο για την περίοδο 1/1/2016 έως και 31/12/2016. Προκειμένου οι ασφαλισμένοι να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει να μην έχουν οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και να είναι ενήμεροι. Για να παραμείνουν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους. Σε αντίθετη περίπτωση, επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία.

Το δικαίωμα ασκείται άπαξ και, σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος, ο ασφαλισμένος μπορεί να ασκήσει εκ νέου το δικαίωμα για μία μόνο φορά. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ εξαιρούνται από 1/1/2015 έως 31/12/2016 από την υποχρέωση καταβολής της πρόσθετης εισφοράς που θεσμοθετήθηκε το 2011, εφόσον δεν έχουν οφειλές ή βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.

- Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΔΩ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκρότηση των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) χωρικής αρμοδιότητας Δυτικής Μακεδονίας

Σε εφαρμογή των άρθρων 30 και 32 του Ν. 4030/2011 («Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και άλλες διατάξεις»), το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας πρόκειται να συντάξει κατάλογο Διπλωματούχων Μηχανικών, οι οποίοι θα προταθούν προς κλήρωση για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) όπως αυτά προβλέπονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητας της Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικά για το ΤΕΕ το άρθρο του νόμου, ορίζει ότι ο εκπρόσωπός του και ο αναπληρωτής του επιλέγονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έπειτα από ηλεκτρονική κλήρωση από καταλόγους Διπλ. Μηχανικών που θα στείλει το ΤΕΕ/ΤΔΜ.

H πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά τις παρακάτω ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών:

- Μηχανικοί Χωροταξίας και Ανάπτυξης

- Αρχιτέκτονες Μηχανικοί

- Πολιτικοί Μηχανικοί

- Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον κατάλογο προτεινόμενων προς κλήρωση για συμμετοχή στα εν λόγω Συμβούλια, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα γραφεία του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας (Μπουσίου & Εστίας 3, 2461028030) ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση tee_koz@tee.gr, δηλώνοντας συγχρόνως και σε ποια Περιφερειακή Ενότητα επιθυμούν.

Αιτήσεις ενδιαφέροντος θα γίνονται δεκτές μέχρι και 28 /7/ 2015

Η πρόσκληση της Περιφέρειας ΕΔΩ



Παρακάτω ακολουθούν τα άρθρα 30-34 του Ν.4030/2011 περί Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ)

Άρθρο 30 – Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων καιΑμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ)

Συγκρότηση

Με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτούνται «Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» (ΣΥΠΟΘΑ) στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας.Στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται«Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες.

Άρθρο 31

Αρμοδιότητες

Τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) έχουν τις εξής αρμοδιότητες:

α. Εξετάζουν τις προσφυγές κατά των πορισμάτωντων ελεγκτών δόμησης.

β. Εξετάζουν τις προσφυγές κατά των πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των Υ.ΔΟΜ., που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων.

γ. Ασκούν τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. 75724/1151/1983 κοινής απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Β΄ 767).

Θέματα μείζονος σημασίας μπορεί να παραπέμπονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του άρθρου 36.

Άρθρο 32

Σύνθεση

Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) είναι πενταμελές και αποτελείται από:

α. Πρόεδρο, τον πάρεδρο του γραφείου του ΝΣΚ στην έδρα της περιφερειακής ενότητας του Συμβουλίου, με τον αναπληρωτή του και, αν δεν υπάρχει πάρεδρος, από δικαστικό αντιπρόσωπο. Αν δεν υπάρχει γραφείο του ΝΣΚ στην έδρα του Συμβουλίου τα παραπάνω μέλη ορίζονται από το γραφείο του ΝΣΚ της πλησιέστερης περιφερειακής ενότητας ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.

β. Αντιπρόεδρο, μηχανικό προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης ή αν δεν υπάρχει, της οικείας Διεύθυνσης της Περιφέρειας ή, αν δεν υπάρχει, προϊστάμενο τμήματος της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

γ. Μηχανικό, υπάλληλο με βαθμό Α΄, της αρμόδιας Διεύθυνσης για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλο της οικείας Διεύθυνσης της Περιφέρειας ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλο τμήματος της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

δ. Μηχανικό, εκπρόσωπο του ΤΕΕ, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ επιλέγονται από καταλόγους που υποβάλλει το ΤΕΕ μετά από ηλεκτρονική κλήρωση.

ε. Μηχανικό, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του.Γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται υπάλληλος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλος της Περιφέρειας.

Άρθρο 33

Άσκηση προσφυγών

1. Κατά των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης και των πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των Υ.ΔΟΜ., που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής για λόγους νομιμότητας στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της περιφερειακής ενότητας.

2. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε τριάντα ημέρες με κατάθεση στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας Δόμησης που κοινοποίησε την πράξη. Για το παραδεκτό της προσφυγής απαιτείται η καταβολή παράβολου ύψους πενήντα (50) ευρώ. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται. Τα ποσά των παραβόλων αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Άρθρο 34

Διαδικασία εξέτασης προσφυγών Επιβολή προστίμων

1. Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης διαβιβάζει στο αρμόδιο για την έκδοση απόφασης Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το φάκελο της υπόθεσης. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου καλείται να παραστεί ο προσφεύγων με την πρόσκληση, που του επιδίδεται τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Η απόφαση λαμβάνεται αφού αποχωρήσει ο προσφεύγων. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την άσκησή της.

2. Τα πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών και για τα οποία είτε δεν έχει ασκηθεί διοικητική προσφυγή είτε έχει ασκηθεί και έχει απορριφθεί, αποστέλλονται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υ.ΔΟΜ. στην αρμόδια ΔΟΥ για βεβαίωση και είσπραξη.Αντίγραφο των παραπάνω πράξεων αποστέλλεται απότους αρμόδιους υπαλλήλους της Υ.ΔΟΜ., που τις εξέδωσε, στον Πρόεδρο του αρμόδιου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.Υπάλληλος που παραβιάζει τις υποχρεώσεις των παραπάνω διατάξεων τιμωρείται με παρακράτηση αποδοχών δεκαπέντε ημερών μέχρι τριών μηνών. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών.Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο πειθαρχικός προϊστάμενος που παραλείπει να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη κατά του ευθυνόμενου υπαλλήλου κατά τα προηγούμενα εδάφια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άσφαλτος από ανακυκλωμένο πλαστικό στην Ολλανδία

Η Ολλανδία βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που θα αντικαταστήσει την άσφαλτο των δρόμων με ανακυκλωμένο πλαστικό. Το δημοτικό συμβούλιο του Ρόντερνταμ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου ασφαλτόστρωσης σε συνεργασία με την εταιρεία VolkerWessels.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η «πράσινη» εναλλακτική του ανακυκλωμένου πλαστικού έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως τη μικρότερη ανάγκη συντήρησης και τη μεγαλύτερη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες από -40 έως 80 βαθμούς Κελσίου. Ένα άλλο μεγάλο πρακτικό πλεονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή ανακυκλωμένου πλαστικού στους δρόμους γίνεται σε υποπολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση με τη συμβατική άσφαλτο, ενώ ο χρόνος ζωής του πλαστικού είναι τρεις φορές μεγαλύτερος. Η νέα αυτή μέθοδος παράλληλα προσφέρει λύσεις για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως την ανησυχητική συσσώρευση τόνων πλαστικών απορριμμάτων τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς. Επίσης, βοηθάει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η συμβατική άσφαλτος είναι υπεύθυνη για 1,6 τόνους εκπομπών ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου δύο τοις εκατό όλων εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές. Εάν το σχέδιο περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι δρόμοι με ανακυκλωμένο πλαστικό θα είναι διαθέσιμοι στο Ρότερνταμ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. «Το πλαστικό προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις σύγχρονες μεθόδους οδοποιίας, τόσο στην τοποθέτηση στους δρόμους όσο και στη συντήρησή τους», δήλωσε ο Ρολφ Μαρς, διευθυντής του αρμοδίου τμήματος της αναδόχου εταιρείας. «Το Ρότερνταμ είναι μία ιδιαίτερα καινοτόμος πόλη και έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό την ιδέα μας, καθώς ταιριάζει πολύ στην πολιτική βιωσιμότητας που ακολουθεί το συμβούλιο», πρόσθεσε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων έργου: «Ανάπτυξη Πρότυπου Λέβητα Πυρόλυσης Καυσοξύλων» [Πρόγραμμα, 21.07.2015]

H ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε και η CLEAN ENERGY ΕΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013, σας προσκαλούν σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Πρότυπου Λέβητα Πυρόλυσης Καυσoξύλων»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 και ώρα 17.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, Μπουσίου & Εστίας 3, Κοζάνη

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόγραμμα αξιολόγησης πεδίου της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Τηθύος

Αξιότιμοι κύριοι,

Η αίτηση μας έχει επιτυχώς περάσει το αρχικό στάδιο αξιολόγησης και έχει αναγνωριστεί ως υποψήφιο μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στα πλαίσια της αξιολόγησης της υποψηφιότητας θα γίνει αξιολόγηση πεδίου από αξιολογητές από το Δίκτυο Γεωπάρκων τον Ιούλιο. Οι αξιολογητές της υποψηφιότητας μας είναι οι Prof. MAURIZIO BURLANDO από την Γένοβα Ιταλίας και η Dr. Vesa Krokki από το Oulu Φιλανδίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αλλαγές στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) εισάγει η Κομισιόν

Σε αλλαγή του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) προχωρά η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και απειλούν τους κλιματικούς στόχους της.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Strengthening cooperation on Earth observation and the environment

The European Environment Agency (EEA) and the European Space Agency (ESA) signed a Memorandum of Understanding today, which sets out common objectives and areas of cooperation in the field of Earth observation and the environment over the coming years.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Μέτρα στο ΛΚΔΜ λόγω της μέτρησης αυξημένων τιμών αιωρούμενων σωματιδίων

Από την ΠΕ Κοζάνης ανακοινώνεται ότι λόγω της μέτρησης αυξημένων τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία οφείλονται στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και την δραστηριότητα των ορυχείων, υπήρξε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα του ΛΚΔΜ για την λήψη έκτακτων μέτρων και τον περιορισμό της ρύπανσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέο σημαντικό βήμα για τον αγωγό East Med

Ο αγωγός East Med που θα διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο έχει ενταχθεί στο Project of Common Interest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα σημαντικό από μόνο του, καθώς είναι το ανάλογο που έγινε και με Interconnector EuroAsia την προηγούμενη χρονιά, αλλά επίσης θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του μ’ ένα ποσό της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Την αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης όσο και η ΓΕΝΟΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: «Κακέκτυπο των Γαλλικών ΝΟΜΕ» το προτεινόμενο μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς

«Κακέκτυπο των γαλλικών ΝΟΜΕ» χαρακτήρισε το προτεινόμενο μοντέλο δημοπρασιών για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης, μιλώντας κατά τη χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι άδικη και παντελώς αβάσιμη η προσέγγιση ορισμένων επίσημων κοινοτικών παραγόντων ότι η αγορά δεν λειτουργεί λόγω της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες μέχρι κρατικές επιχειρήσεις στο νέο υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Νέο δεδομένα για τη περιουσία του Δημοσίου, για τις κρατικές επιχειρήσεις πιθανώς και τις ενεργειακές, αλλά και για τα μελλοντικά έσοδα από έρευνες υδρογονανθράκων, φέρνει ο “κουμπαράς” που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους

Πολύ περιγραφικό και άκρα αναλυτικό για τα επόμενα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ζώνης του ευρώ που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Κάντε κλικ για να δείτε από το in.gr το κείμενο συμπερασμάτων...

 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Νέα Γενική Διευθύντρια Ορυχείων η Όλγα Κουρίδου

Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον ορισμό της κας Όλγας Κουρίδου στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου [15.07.2015]

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί την 15η Ιουλίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00 μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα το 2019

Ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 8 Ιουλίου, τη σχετική πρόταση ώστε να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα το 2019, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση στη διαβούλευση για εκπόνηση Σχεδίου δράσης για Περιβαλλοντικά Φιλικό Τουρισμό στη Δυτική Μακεδονία

Στα πλαίσια του έργου «Greece / Albania Energy Tourism G.A.L.E.T.» και συγκεκριμένα βάση του Παραδοτέου

D.3.1.18: Strategic priorities and action plan in the field of Environmental friendly Tourismin West Macedonia
(Στρατηγικές Προτεραιότητες και Σχέδιο δράσης για Περιβαλλοντικά Φιλικό Τουρισμό στη Δυτική Μακεδονία)

η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

καλεί

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Socar: Ο ΤΑΡ δεν... «φοβάται» τον Turkish Stream

Δεν τίθεται θέμα επιτάχυνσης των εργασιών στους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου, ώστε να προλάβουν τον Turkish Stream. TAΡ και ΤΑΝΑΡ έχουν συμβόλαια για όλες τις ποσότητες που θα μεταφέρουν, με έναρξη τον Ιούλιο του 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βρόγχος για το ΣΕΣ 2014-2020 τα ανολοκλήρωτα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013

Και να που είμαστε και πάλι σε δίλημμα:  τι κάνουμε με τα έργα που τρέχουν; Από εδώ από το ypodomes.com έχουμε τονίσει πολλές φορές το πρόβλημα που υπάρχει με τα έργα ΕΣΠΑ που δεν πρόκειται να προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, χρόνο λήξης χρηματοδότησης τους. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στα έργα-γέφυρες που προβλέπεται η χρηματοδότηση τους από το ΣΕΣ. Το πόσο επείγον γίνεται αυτό το θέμα φάνηκε και από την τοποθέτηση του [B]Γιώργου Σταθάκη[/B] όταν πριν λίγες μέρες από το [B]Economist [/B]ο [B]Υπουργός ΟΙΚΥΝΑΤ[/B] μίλησε για δανεισμό για να ολοκληρωθούν τα τρέχοντα έργα ΕΣΠΑ για να μην διαταραχθεί η νέα προγραμματική περίοδο. Το πρόβλημα της μετακίνησης δεκάδων (αν όχι εκατοντάδων) έργων από το [B]ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ 2014-2020 [/B]είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα καθώς επί της ουσίας παγώνει και μεταφέρει δεκάδες άλλα έργα που είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν από το ΣΕΣ. Γιατί; Ανάλογα με τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν τα έργα που δεν θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες θα πρέπει αναγκαστικά να τα ρίξουμε στη χρηματοδότηση του ΣΕΣ 2014-2020 για να μην μείνουν ανολοκλήρωτα και κυρίως για να μην ζητηθούν τα κονδύλια πίσω από την ΕΕ. Αυτόματα σημαίνει μείωση των χρημάτων για νέα έργα. Το ποσό από όλα τα προγράμματα για την κατασκευή Υποδομών και έργων Περιβάλλοντος μέχρι το 2020 ανέρχεται σε 5,2 δις ευρώ και ήδη είναι overbooked (στο 140%). Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και έργα-γέφυρες που χρηματοδοτούνται και από ΕΣΠΑ και από ΣΕΣ. Δηλαδή από ένα ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα έργων θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ποσό που απαιτείται για τα έργα που δεν πρόκειται να τελειώσουν όπως υπολογιζόταν στο ΕΣΠΑ 2007-2014  και ότι απομείνει θα πρέπει να μοιραστεί στα νέα έργα του ΣΕΣ. Το ποσό αυτό θα το γνωρίζουμε μετά το καλοκαίρι όταν θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. [B]Η ΙΔΕΑ ΣΤΑΘΑΚΗ[/B] Η πρόταση (ή ιδέα) του Υπουργού ΟΙΚΥΝΑΤ είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η κατάσταση με έργα που συνεχώς μεταφέρονται την έχουμε συναντήσει σε όλα τα προηγούμενα πακέτα ευρωπαϊκού χρήματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, εφόσον γίνει εφικτή, θα μπορέσει το ΣΕΣ να υλοποιηθεί ομαλά χωρίς το «πρέσινγκ» αυτών των έργων και θα δώσει ανάσα τόσο στην προετοιμασία τους, όσο –και σημαντικότερο- στον χρόνο υλοποίησης. Ερώτημα είναι από που θα μπορούσε να αντληθεί ένα τέτοιο δάνειο.. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις τα έργα ΕΣΠΑ που δεν θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31.12 (ή έστω και με μία σιωπηρή εξαίρεση και παράταση από την ΕΕ) αναδεικνύονται σε βασικό παράγοντα της εξέλιξης παραγωγής νέων έργων στη χώρα μας που πρακτικά έχουν παγώσει εδώ και μήνες. [B]ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ[/B] Από τον Ιούνιο πάντως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών στο ypodomes.com αναμένεται να δοθεί η νέα λίστα των έργων με προτεινόμενη χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιουνκέρ που όμως έχει μία «παγίδα». Τα έργα με χρηματοδότηση από το EFSI (έτσι ονομάζεται το Πακέτο Γιουνκέρ) πρέπει να έχουν ανταποδοτικότητα, να δημιουργούν έσοδα. Με αυτό το σκεπτικό, πολλά από τα παραδοσιακά έργα της χώρας (βλέπε οδικά) απορρίπτονται, εκτός αν μπουν διόδια, γεγονός αποτρεπτικό για την προώθηση τους. Γεγονός είναι πως στο [B]Υπουργείο Υποδομών Σταθάκης, Σπίρτζης, Δέδες [/B]και [B]Πέρκα [/B]έχουν πολύ δουλειά το επόμενο διάστημα με τα προβλήματα να αυγατίζουν και τα χειρότερα για τα έργα να έρχονται μετά από το καλοκαίρι. Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στον αέρα ο αγωγός αερίου Turkish Stream

Σενάρια για ανασχεδιασμό του αγωγού αερίου Turkish Stream και επανεκτίμησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό σκέλος του πρότζεκτ έχουν τροφοδοτήσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Gazprom να ζητήσει να ανασταλούν οι παραδόσεις σωληνώσεων για τα έργα στον Turkish Stream, ως τις συνομιλίες που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Πούτιν και τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας πως επιθυμεί παράταση της τράνζιτ μεταφοράς ρωσικού αερίου από τη χώρα. Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχθές η Gazprom ζήτησε από τους προμηθευτές της να αναστείλουν τις παραδόσεις των σωλήνων που πρόκειται να τοποθετηθούν για την επέκταση του ρωσικού δικτύου αερίου ως το σημείο εκκίνησης του αγωγού Turkish Stream. Χωρίς εξηγήσεις Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Vasily Nebenzya φέρεται να δήλωσε ότι η Βουλγαρία «ενδιαφέρεται επίσης» για την υλοποίηση του Turkish Stream. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο δήλωσε ότι πιστεύει πως θα παραταθεί και μετά το 2019 η συμφωνία ανάμεσα στην ουκρανική Naftogaz και τη Gazprom επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Οσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή στο πρότζεκτ, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να αφεθεί να «ατονήσει» ή να «παγώσει» σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, ως μία χειρονομία καλής θέλησης της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες και ορισμένες χώρες-μέλη, οι οποίες έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τη Μόσχα. Για το ενδεχόμενο αυτό, φέρεται να έχει ενημερωθεί η ρωσική πλευρά. Ας σημειωθεί ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους για την επέκταση σε ελληνικό έδαφος του αγωγού Turkish Stream, ενώ τη δυσαρέσκειά τους έχουν διατυπώσει και χώρες της Ευρωζώνης όπως η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία και άλλες είτε γιατί θίγονται άμεσα τα συμφέροντά τους από το bypass της Ουκρανίας, όπως π.χ. η Σλοβακία, είτε επειδή αντιτίθενται στη Ρωσία. Επίσης υπάρχει και ο γερμανικός παράγων, δεδομένου ότι πρόσφατα η Gazprom υπέγραψε συμφωνία με ομίλους όπως η Shell, η γερμανική E-on και η αυστριακή OMV για την επέκταση -ουσιαστικά τον διπλασιασμό της χωρητικότητας- του αγωγού Nord Stream, o οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο προς την κεντρική και νότια Ευρώπη. Το σχέδιο Σύμφωνα με το σχέδιο της Gazprom, o αγωγός Turkish Stream, o οποίος έχει σχεδιαστεί για την παράκαμψη της Ουκρανίας, χωρίζεται σε τέσσερις γραμμές, συνολικής δυναμικότητας 63 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο. Η πρώτη γραμμή προορίζεται για την Τουρκία. Ωστόσο, η Ρωσία με την Τουρκία δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για την τιμή του αερίου, ενώ η κρατική εταιρεία αερίου της γειτονικής χώρας, η ΒOTAS έχει δηλώσει ότι μπορεί να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για την τιμή. Οι υπόλοιπες τρεις γραμμές του Turkish Stream προορίζονται για την προμήθεια αερίου της Ευρώπης, μέσω επεκτάσεων με ξεχωριστούς «εθνικούς» αγωγούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η πΓΔΜ και η Σερβία, που περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο όδευσης, έχουν διαμηνύσει ότι θα περιμένουν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν δώσουν το τελικό ok. Oι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για την τιμή του αερίου πιθανόν να αποτελούν μία εξήγηση για την απόφαση της Gazprom να παγώσει την επέκταση του δικτύου επί ρωσικού εδάφους. Όμως, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, τις τελευταίες ημέρες «κάτι τρέχει» με τον Turkish Stream. Σταθερά τα σχέδια των Αζέρων για τους αγωγούς Οι Αζέροι φαίνεται ότι εκτιμούν ότι η ελληνική κρίση δεν θα έχει επιπτώσεις στα στρατηγικά σχέδιά τους όσον αφορά τους διεθνείς αγωγούς αερίου, όπως ο Transbalkan Pipeline - TAP-, ο αγωγός που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Αζερμπαϊτζάν, που επικαλείται οικονομικό εμπειρογνώμονα, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει μεταβάλει τα σχέδια και η χώρα παραμένει στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν. «Η Ελλάδα είναι καταναλωτής και τράνζιτ χώρα μεταφοράς για το αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ... Η κυριότερη επίπτωση του δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι η αλλαγή ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Ωστόσο η ελληνική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει τα στρατηγικά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού και οι Βρυξέλλες είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις,... η Αθήνα απλώς συμμετέχει στο πρότζεκτ», φέρεται να δήλωσε. Ο αναλυτής απέκλεισε επίσης την πιθανότητα μία ελληνική χρεοκοπία να επηρεάσει τα κέρδη του Azerbaijani State Oil Fund - του Κρατικού Ταμείου Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. «Το Ταμείο εδώ και καιρό ακολουθεί πολιτική μείωσης των διαθεσίμων του σε ευρώ», δήλωσε ο εμπειρογνώμων, προσθέτοντας ότι μία ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αυξήσει τις τιμές των μετοχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Επίσης εκτιμά ότι το δημοψήφισμα δεν διαταράσσει τις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν. Της Mανταλένας Πίου Πηγή: HMEΡΗΣΙΑ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πολλαπλά τα οφέλη της χρήσης των βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση

Πολλαπλά κρίνονται τα οφέλη από τη χρήση των βιομηχανικών παραπροϊόντων που αποτίθενται σήμερα στο έδαφος, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του εργαστηρίου Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγιάννη Στο περιθώριο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αξιοποίησης των βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση, η κ. Παπαγιάννη υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα παράγονται τρεις κατηγορίες παραπροϊόντων σε μεγάλες ποσότητες που είναι: η ιπτάμενη τέφρα, με την ετήσια παραγωγή στη χώρα μας να ξεπερνά τους 10 εκατ. τόνους (Πτολεμαΐδα και Αθήνα), σκωρίες των υψικαμίνων της παραγωγής χάλυβα, που είναι μικρότερες σε όγκο αλλά παραμένουν μια μεγάλη ποσότητα που αποτίθεται στο έδαφος και η ερυθρά ιλής, που βγαίνει από το αλουμίνιο. Όπως εξήγησε η κ. Παπαγιάννη, σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά τα βιομηχανικά παραπροϊόντα αποτίθενται στο έδαφος, που σημαίνει ότι έτσι και αλλιώς επειδή το βιομηχανικό προϊόν έχει περάσει από μια διαδικασία τεχνική είναι εμπλουτισμένο με διάφορα μέταλλα και άλλες ρυπογόνες ουσίες, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται το περιβάλλον. Υπογραμμίζοντας ότι στην Αμερική στο 40% των βιομηχανικών παραπροϊόντων αξιοποιούνται στη δόμηση, η κ. Παπαγιάννη επισήμανε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα δεν φθάνει καν το 1%, «παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι Έλληνες ερευνητές έχουν πρωτοπορήσει έναντι των ξένων συναδέλφων τους». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθεί η σχέση ερευνητών, Πολιτείας και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και τόνισε ότι «προσπαθούμε να περάσουμε την έρευνα που έχουμε κάνει για περισσότερα από 30 χρόνια στην πράξη». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τέφρα μπορεί να χρησιμοποιείται για κατασκευή δρόμων, σταθεροποίηση εδαφών και άλλων προκατασκευασμένων προϊόντων και τόνισε ότι «μόνο με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων αυτών που πετάμε στο έδαφος κερδίζουμε σε χρόνο και κεφάλαια, ενώ την ίδια στιγμή πράττουμε το καλύτερο για το περιβάλλον που βρίσκεται σε κίνδυνο». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Πολιτεία να λάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση κανονιστικών πλαισίων και τεχνικών προδιαγραφών που θα επιτρέψει την ορθή χρήση των βιομηχανικών παραπροϊόντων που έχουμε στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι η παροχή κινήτρων θα δώσει ώθηση στη στροφή που οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι μπορεί να γίνει, αλλά «ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα στην πράξη». Πηγή: portal.tee.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Μπλακ άουτ» στη ρευστότητα της ΔΕΗ λόγω στάσης πληρωμών από καταναλωτές

Παύση πληρωμών έχουν κηρύξει οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στη ρευστότητα της ΔΕΗ. Οι καθημερινές εισπράξεις παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και τείνουν να είναι μηδενικές, στερώντας από τα ταμεία της, εισροές της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως. Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστώντας άμεσα αναγκαία τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων προκειμένου να καλύψει καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις (εργολάβους, προμηθευτές, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κ.λπ.).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 69 Α/2-7-2015 ο υπ΄αριθμ. 4331/2015 Νόμος με τίτλο « Μέτρα για την ανακούφιση των  ΑμεΑ, την  απλοποίηση  της λειτουργίας των  ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα.
Πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη μας παρουσιάζουν οι διατάξεις των άρθρων  38  και 39 για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ.
Έτσι, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης  του  ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ,που έχουν ασφαλιστεί  σε οιονδήποτε φορέα  από 1.1.93 και εφεξής  και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή  τους να επιλέξουν την κατάταξή  τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παράταση για τη συμμετοχή Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις και για την υποβολή δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών – κατόχων φωτοβολταϊκών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε: «Απόφαση του Υπουργείου είναι να παραταθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία επιτυχούς συμμετοχής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 100/2010. Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις” που το Υπουργείο μας έχει ήδη καταθέσει στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή Διοίκησης ΔΕΗ Α.Ε. με αφορμή την έκδοση άδειας δόμησης για τη νέα Μονάδα Πτολεμαϊδα 5

Με αφορμή την έκδοση άδειας δόμησης για την κατασκευή της νέας Μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κος Μανόλης Παναγιωτάκης, απέστειλε σήμερα 3 Ιουλίου 2015 επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Θεόδωρο Καρυπίδη, το Δήμαρχο Εορδαίας κο Σάββα Ζαμανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κο Βασίλειο Μιχελάκη, ευχαριστώντας τόσο τους ίδιους όσο και τα στελέχη των υπηρεσιών τους, για την υποστήριξη τους προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό βήμα για την κατασκευή της εθνικής σημασίας επένδυσης.

Συνημμένα η επιστολή της Διοίκησης της ΔΕΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Π. Καραλευθέρης: Άλλη μία αλήθεια για τη μονάδα 5

Η αδειοδότηση της κατασκευής της μονάδας 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι ένα ευχάριστο γεγονός, στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΝΩΣΗ: Ικανοποίηση για την έκδοση της άδειας δόμησης της νέας μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαίδα V

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ Α.Ε. Η «ΕΝΩΣΗ»
Εκφράζει την ικανοποίηση του για την έκδοση της άδειας δόμησης της νέας μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαίδα V.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την έκδοση της Έγκρισης Δόμησης (με αριθμό 28/17-06-2015) και της Αδείας Δόμησης (με αριθμό 31/01-07-2015) της ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», η οποία είχε πρωτοκολληθεί στις 23 Ιουνίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...