.

Μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες μέχρι κρατικές επιχειρήσεις στο νέο υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Νέο δεδομένα για τη περιουσία του Δημοσίου, για τις κρατικές επιχειρήσεις πιθανώς και τις ενεργειακές, αλλά και για τα μελλοντικά έσοδα από έρευνες υδρογονανθράκων, φέρνει ο “κουμπαράς” που προβλέπει το νέο μνημόνιο.


Κι αυτό καθώς όλα δείχνουν πως το νέο υπερ-ταμείο για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα δημιουργηθεί με προίκα από θυγατρικές και μετοχές των τραπεζών, μέχρι ακίνητα, κρατικές επιχειρήσεις ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους επικείμενους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες σε ξηρά και θάλασσα. Στόχος του σε κάθε περίπτωση θα είναι να πετύχει σε ορίζοντα 30ετίας έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, όσο και να λειτουργήσει ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν και λεπτομέρειες με τα assets που θα απαρτίζουν τον νέο "κουμπαρά" της δημόσιας περιουσίας ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, εντούτοις σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα είναι ένα fund, υπό την ομπρέλα του οποίου θα στοιχηθούν τρεις τουλάχιστον πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας, θα είναι όπως φαίνεται τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, όπως η ακίνητη περιουσία τους και οι θυγατρικές τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, σύμφωνα άλλωστε με τα όσα δήλωσε χθες η ίδια η καγκελάριος Α.Μέρκελ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο δίκτυο θυγατρικών των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, σαν τη τουρκική Financbank της Εθνικής Τράπεζας.

Δεύτερος πυλώνας θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ με την υφιστάμενη του "προίκα", από τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ακίνητα και βραχονησίδες που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα, μέχρι τις μετοχές επιχειρήσεων (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), και τις υποδομές όπως περιφερειακά λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κλπ. Αγνωστο παραμένει αν σε αυτό τον πυλώνα θα συμπεριληφθούν και ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, χωρίς αυτό να αποκλείεται καθόλου. Λογικά, και αυτές θα ενταχθούν στο Ταμείο, με στόχο από την πώλησή τους να μειώνεται σταδιακά το χρέος.

Τρίτος άξονας, σύμφωνα με τα σενάρια θα είναι τα μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα. Αλλωστε τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είχε ανακοινώσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες. Πρότυπό της όπως όλων των προηγούμενων κυβέρνησεων, δεν ήταν άλλο από το Νορβηγικό μοντέλο, που συνδυάζει το κοινωνικό κράτος με την αξιοποίηση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τώρα ωστόσο, φαίνεται ότι μιλάμε για κάτι το διαφορετικό, για ένα μοντέλο όπου τα έσοδα θα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών, και τις επενδύσεις.

Σύνδεση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στο νέο αυτό τοπίο, η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πιθανώς λοιπόν και των μελλοντικών εσόδων από έρευνες υδρογονανθράκων, συνδέεται άμεσα πλέον με την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, αναφέρει ότι λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ESM (σσ: Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 25 δισ. ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα, έτσι όπως θα προκύψουν από τα "stress tests" προς το τέλος του έτους. Τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμα σε ξεχωριστό λογαριασμό από τον ΕSM. Αλλά εφόσον χρειαστούν 25 δισ. ευρώ, αυτά θα "αποπληρώνονται" σταδιακά στον ESM μέσω των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα παράγει το συγκεκριμένο ταμείο. Με άλλα λόγια από τα 50 δισ. ευρώ των προσδοκόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το εν λόγω fund θα έχει έδρα στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν. Στόχος του, όπως αποκάλυψε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Β.Φάιμαν είναι να πετύχει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ θα "κρατηθούν" ως εγγύηση για την αποπληρωμή προς τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, το 50% (12,5 δις. ευρώ) θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, και τα άλλα 12,5 δισ. για επενδύσεις.

Έχει σημασία ότι όπως διευκρίνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Β.Φάιμαν, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δεν έχει χρονικό όριο, όπως π.χ. τα 3 έτη. Διότι όπως είπε, σε περίοδο κρίσης, τα αποκαλούμενα assets χάνουν σε αξία, άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα ποσά. «Οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν σε χρονικό ορίζοντα αντίστοιχο με αυτόν των ομολόγων, δηλαδή πάνω από 30 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου