.

Αλλαγές στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) εισάγει η Κομισιόν

Σε αλλαγή του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) προχωρά η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και απειλούν τους κλιματικούς στόχους της.


Η νέα πρόταση έρχεται λίγους μήνες πριν την κλιματική διάσκεψη του Παρισιού και προβλέπει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση με στόχο την παράλληλη προστασία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ώστε να μην χρειάζεται να φύγουν σε τρίτες χώρες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, “το μήνυμά μου προς τους διεθνείς εταίρους μας πριν το Παρίσι είναι ότι η Ε.Ε. σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Το μήνυμά μου προς τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις είναι 'επενδύστε στην πράσινη ενέργεια γιατί ήρθε για να μείνει'.”

Σύμφωνα με τον επίτροπο και τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, με την τροποποίηση του ETS, περισσότεροι πόροι θα αφοσιωθούν στην έρευνα για τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, αυτή τη φορά και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα δοθούν πόροι για να εκσυγχρονιστούν τα ενεργειακά συστήματα των φτωχότερων κρατών-μελών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

“Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ είναι το εμβληματικό εργαλείο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση της ΕΕ προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η σημερινή πρόταση στέλνει ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή κοινότητα εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα. Η πρόταση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η G7 και η Κίνα, επιδεικνύουν επίσης μεγάλη αποφασιστικότητα. Η Επιτροπή αναθεώρησε το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπών για να διασφαλίσει ότι θα εξακολουθεί να είναι ο αποτελεσματικότερος και οικονομικά αποδοτικότερος τρόπος μείωσης των εκπομπών για την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για το πρώτο νομοθετικό μέτρο προς την υλοποίηση της δέσμευσης της ΕΕ να μειώσει στο εσωτερικό της τις εκπομπές ανθρακούχων εκπομπών κατά 40% τουλάχιστον μέχρι το 2030. Η φιλόδοξη δράση για το κλίμα δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες και ανοίγει νέες αγορές για καινοτομία και χρήση τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η προτεινόμενη προσέγγιση θέτει σαφέστερους στόχους, αφενός, να διασφαλίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα όσων κλάδων της βιομηχανίας αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να δουν τη μετεγκατάσταση της παραγωγής τους εκτός ΕΕ, σε χώρες με λιγότερους περιορισμούς όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και, αφετέρου, να προωθήσει τις επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου σε καινοτόμες και εναλλακτικές ιδέες. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών για να χρηματοδοτούν δράσεις προσαρμογής τρίτων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου