.

Ελλάκτωρ & J&P Αβαξ στην «ελίτ» του κατασκευαστικού κλάδου το 2014

Μπορεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο δύο ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν ανάμεσα στις πενήντα ισχυρότερες κατασκευαστικές της Ευρώπης για το 2014. Πρόκειται για την «Ελλάκτωρ» και την «J&P Αβαξ», οι οποίες με έσοδα 1,54 δισ. ευρώ και 518 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κατέλαβαν την 42η και την 49η θέση αντίστοιχα στη λίστα της Deloitte με τους πενήντα μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Γηραιάς Ηπείρου με κριτήριο τον κύκλο εργασιών. Στην κορυφή, εδώ και πολλά χρόνια είναι οι γαλλικοί όμιλοι Vinci SA και Bouygues SA (πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα) και ο ισπανικός όμιλος της ACS που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η σουηδική Skanska AB και η επίσης γαλλική EIFFAGE SA, και ακολουθούν η αυστριακή Strabag SE, η αγγλική Balfour Beatty Plc, η ισπανική Ferrovial, η γερμανική Bilfinger SE και η ολλανδική Koninklijke Bam Groep NV (βλ. πίνακα).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της Deloitte για τη χρηματιστηριακή αξία των είκοσι μεγαλύτερων εταιρειών, η οποία κατέγραψε αύξηση ύψους 6%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 Index αυξήθηκε κατά 1%. Η Barratt (Ηνωμένο Βασίλειο) πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, ενώ η Fomento De Constr. Y Contratas SA (FCC) (Ισπανία) το πιο σημαντικό ποσοστό αύξησης, κυρίως λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1.000 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρότι οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν σημειώσει αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας από το 2012, η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα που είχε φτάσει την περίοδο πριν από την κρίση (2007). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014, η συνολική χρηματιστηριακή αξία για τις είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες ήταν κατά 19% χαμηλότερη από όσο ήταν το 2007.

«Κλειδί» η διαφοροποίηση Σύμφωνα με την Deloitte, η ύφεση στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο από το 2008 μαζί με την υψηλού βαθμού εξειδίκευση στις εγχώριες αγορές κατέδειξαν ότι με τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων είναι δυνατή η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και αύξησης των χαμηλών περιθωρίων που χαρακτηρίζουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Οι στρατηγικές διαφοροποίησης εστιάζουν σε δραστηριότητες που μοιράζονται κοινούς πελάτες με τον κατασκευαστικό κλάδο και καλύπτουν μια σειρά υπηρεσιών από όλο το εύρος των έργων υποδομής (παραχωρήσεις, ανάπτυξη ακινήτων, κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Deloitte για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι η δωδέκατη στη σειρά και φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις 2014». Η έρευνα εξετάζει τις αποδόσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων το 2014 με κριτήρια τα έσοδα, τη χρηματιστηριακή αξία, τη διεθνοποίηση, τη διαφοροποίηση, την κερδοφορία, τις δανειακές υποχρεώσεις και άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Ανακάμπτουν οι επενδύσεις πανευρωπαϊκά

Μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένων επενδύσεων, οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2014 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2015, και ακόμη περισσότερο το 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deloitte, η ανάκαμψη των επενδύσεων θα αποδειχθεί σημαντική μόνο το 2016, όταν ο αρνητικός αντίκτυπος των τρεχουσών προσαρμογών στην αγορά κατοικίας θα είναι λιγότερο αισθητός.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης ως το 2013, ενώ το 2014 και στις αρχές του 2015 παρουσίασε μια μικρή βελτίωση.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, μετά από μία μείωση κατά 3% το 2012 και το 2013, το 2014 αυξήθηκαν κατά περίπου 1%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,1% και 3,5% το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.

Συνολικά οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 έφτασαν το 1,37 τρισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος και η Ευρωζώνη κατέγραψαν καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου