.

ΔΕΗ: Στοπ στην επένδυση της Πτολεμαΐδας 3

Τα τελευταία προβλήματα – προσκόμματα επιχειρεί να ξεπεράσει η ΔΕΗ προκειμένου μέσα στο Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η κατασκευή της μεγάλης επένδυσης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. Συγκεκριμένα η εταιρεία δεν έχει επιλύσει ακόμη τεχνικά προβλήματα σε σχέση με τις τράπεζες και τα οποία αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες να έχουν διευθετηθεί ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Και ενώ για το νέο εργοστάσιο η ΔΕΗ δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής, δε συμβαίνει το ίδιο με την υφιστάμενη μονάδα 3 της Πτολεμαΐδας, η οποία έχει υποστεί ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά και η οποία θα πρέπει να επισκευαστεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ΔΕΗ έχει εγκαταλείψει το σενάριο να επισκευαστεί η μονάδα ενώ προτίθεται να καλύψει με ισοδύναμες δράσεις την τηλεθέρμανση των πόλεων που τροφοδοτούνταν με θερμότητα από τη μονάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Πτολεμαΐδα 3 έχει ουσιαστικά αχρηστευτεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη μονάδα ενώ κατέστρεψε ολοσχερώς τη μονάδα 4. Μαζί οι δύο μονάδες 3 και 4 συνεισέφεραν 350 MW ισχύος και απασχολούσαν 350 άτομα. Η αποκατάσταση των ζημιών συνολικά και για τις δύο μονάδες εκτιμάται ότι θα κόστιζε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με την 3 λόγω και μικρότερων βλαβών να εμφανίζει το μικρότερο κόστος αποκατάστασης.
Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, για την απόφαση της ΔΕΗ βάρυναν οι τελευταίες εξελίξεις και η υπογραφή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ του νέου μνημονίου, το οποίο προβλέπει ρητά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ρίξει το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή κάτω από το 50%. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση με το μνημονιακό στόχο εάν η ΔΕΗ δεν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα αποσύρσεων και δεν εγκαταλείψει τα σχέδια για επανενεργοποίηση της μονάδας, που θυμίζουμε ότι κατασκευάστηκε το 1959 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965, κλείνοντας φέτος μισό αιώνα ζωής.

http://www.capital.gr/story/3054510

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου