.

Λαϊκη Ενότητα: Το 3ο μνημόνιο διαλύει και ξεπουλάει τη Δημόσια ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ

Ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, η Βουλή δεν έχει κλείσει. Στα πλαίσια της λειτουργίας της Βουλής, η Κ.Ο. της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση σχετικά με τη διάλυση και το ξεπούλημα της Δημόσιας ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ:



«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 26 Αυγούστου 2015

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-        Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Το 3ο Μνημόνιο διαλύει και ξεπουλάει την Δημόσια ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ
Είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην ενέργεια οι οποίες εκτός από ότι εκτόξευσαν το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές προκάλεσαν προβλήματα και στην ίδια την ΔΕΗ με συνέπεια να έχει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας ενώ παράλληλα οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ενέργειας πλούτισαν και πλουτίζουν στηριζόμενοι σε νομοθετημένες επιδοτήσεις.
Ο ενεργειακός τομέας δεν έλλειψε ποτέ από τη λεγόμενη «λίστα με τα προαπαιτούμενα» των δανειστών με απαιτήσεις για μεγαλύτερη απορρύθμιση, εφαρμογή ακόμα πιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πλήρη απουσία του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών εταιρειών και του ενεργειακού σχεδιασμού. Το νέο μνημόνιο παραδίδει βορά όλο τον ενεργειακό χώρο, στο όνομα του τρίτου ενεργειακού πακέτου και της νεοφιλελεύθερα σχεδιαζόμενης ενεργειακής ένωσης της ΕΕ, στα ιδιωτικά ενεργειακά συμφέροντα, γεγονός που ως πρώτη συνέπεια θα έχει να εκτοξευθούν ακόμα παραπάνω οι τιμές της ενέργειας για την οικονομία και τους καταναλωτές.
Το νέο τρίτο μνημόνιο επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) αλλά και στον Δημόσιο ΑΔΜΗΕ, το οποίο ισοδυναμεί με χαριστική βολή, αν όχι και το άδοξο τέλος του ενεργειακού γίγαντα της χώρας, που ήταν και ο κινητήριος μοχλός της όποιας ανάπτυξης.
Το 3ο Μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προβλεφθεί εναλλακτικό σύστημα με ισοδύναμο αποτέλεσμα όσον αφορά τον ανταγωνισμό, την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ), την αναθεώρηση των τιμολόγιων της ΔΕΗ, το μόνιμο σύστημα πληρωμών διαθεσιμότητας ισχύος, την τροποποίηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί κάθε μονάδα να λειτουργεί κάτω από το μεταβλητό κόστος. Όλα αυτά θα έχουν συνέπεια την αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ χάνει δια νόμου άμεσα το 25% των πελατών και πάνω από το 50% μέχρι το 2020 καθώς το νέο μνημόνιο συγκεκριμένα να προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, που στην ουσία αποτελεί «φωτογραφική απαίτηση» για τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 98% της αγοράς λιανικής. Συνεπώς, η συμφωνία αυτή που φέρνει η κυβέρνηση οδηγεί τον όμιλο ΔΕΗ σε χρεοκοπία καθώς μειώνοντας τα επίπεδα του τζίρου της κάτω του 50% και αν σε αυτό συνυπολογιστούν και οι σημερινοί απλήρωτοι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 2δις €, δημιουργείται μια κατάσταση μη αναστρέψιμης επιχειρηματικής ασφυξίας.
Επιπλέον υποχρεώνεται από τον Οκτώβριο να πουλά σε τιμές κόστους μέσω ΝΟΜΕ, σε ιδιώτες μεταπράτες σημαντικό μέρος της φτηνής της ηλεκτρικής παραγωγής( που προέρχεται από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα τις πιο φθηνές πηγές καυσίμου). Οι ιδιώτες μεταπράτες θα μεταπωλούν την ενέργεια αυτή σε τιμές ανταγωνιστικές προς τα τιμολόγια της ΔΕΗ με συνέπεια οι μεταπράτες να απολαμβάνουν το κέρδος από την πώληση χωρίς να χρειάζεται να χρειάζεται να επωμιστούν το κόστος του ρίσκου το οποίο θα το επωμίζεται η ΔΕΗ. Δηλαδή τα κέρδη από τη λιανική θα διανεμηθούν στους «νέους παίκτες» της αγοράς λιανικής, δηλαδή, στη διαπλεκόμενη χρηματοοικονομική ολιγαρχία και τους γνωστούς κρατικοδίαιτους ιδιώτες παραγωγούς που θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες στη λιανική αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι αν το μέτρο των δημοπρασιών δεν καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα, τότε θα «τεθούν σε εφαρμογή άλλα δομικά μέτρα» όπως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Επίσης προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το μοντέλο που προκρίνει το μνημόνιο όσο και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν για άμεση διάσπαση, δημιουργία και πώλησης σε ιδιώτες της μικρής ΔΕΗ (30%), καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στόχος που είχε τεθεί εξαρχής από τους δανειστές προς όφελος της κερδοσκοπικής δράσης ιδιωτών στον συγκεκριμένο κλάδο. Ουσιαστικά με το τρίτο μνημόνιο η ΔΕΗ συρρικνώνεται και παραδίδεται ουσιαστικά και με το χειρότερο δυνατό τρόπο, χειρότερο από τη συνταγή της "μικρής ΔΕΗ", σε ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, το μνημόνιο επιβάλει την ιδιωτικοποίησή του ενώ και οι ίδιοι παραδέχονται δεν αποφέρει κανένα χρηματοοικονομικό όφελος, αλλά είναι πολιτική απόφαση. Η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τη διατήρηση των παγίων του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ και τη μεταβίβαση των λειτουργιών του Διαχειριστή Συστήματος σε μια νέα εταιρία με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου είναι και μη λειτουργική και μη βιώσιμη. Δε διασφαλίζει τον έλεγχο του Συστήματος μεταφοράς. Το προηγούμενο σχήμα του ΔΕΣΜΗΕ (51% ΔΕΗ και 49% ΥΠΕΚΑ, το οποίο σταδιακά θα παραχωρούσε τις μετοχές του στους ιδιώτες, με τη σταδιακή πρόοδο της "απελευθέρωσης") δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η απελευθέρωση προχώρησε, αλλά η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο δεν έγινε ποτέ, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ αποτέλεσε μια αδύνατη εταιρία, χωρίς ειδικό βάρος στην αγορά και με προβληματική συνεργασία με τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επαναφέρει ένα αποτυχημένο σχήμα κι επιπλέον δε διευκρινίζει που απέτυχε ο σημερινός ΑΔΜΗΕ ώστε να πρέπει να αλλάξει ο Διαχειριστής. Οι εξελίξεις φυσικά δημιουργούν νέα δεδομένα και δημιουργούνται ερωτήματα και για τους εργαζόμενους.
Έτσι η ΔΕΗ μετατρέπεται σε προβληματική επιχείρηση και είναι αδύνατο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο με αυτές τις συνθήκες.  
Με το 3ο Μνημόνιο, αυτές οι στρατηγικής σημασίας υποδομές είτε θα χρεοκοπήσουν είτε θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν από μόνες τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Γιατί η κυβέρνηση αποδέχθηκε το σχέδιο των δανειστών για διάσπαση, απαξίωση και ξεπούλημα ή χρεοκοπία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ;
  2. Πως μπορεί να παραμείνουν η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ βιώσιμες επιχειρήσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών και του Ελληνικού λαού υπό τις συνθήκες αυτές;
  3. Ποια θα είναι η επιπλέον αύξηση των τιμών Η.Ε. για τους καταναλωτές από την αναθεώρηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας;
  4. Σε τι ωφελεί η κατάργηση του ΑΔΜΗΕ και η ιδιωτικοποίηση της νέας εταιρείας που τον αντικαθιστά;
  5. Που χρησιμεύει η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ήδη ανεξάρτητης ΡΑΕ;
  6. Που χρησιμεύει η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες;
  7. Τι θα συμβεί στους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις ως επακόλουθο όλων αυτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία(Λίτσα)
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ζάννας Ζήσης
Ζερδελής Ιωάννης
Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου