.

ΥΠΑΠΕΝ: Διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Αυγούστου, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκπροσώπησαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Τους εργαζόμενους εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Μιχάλης Βάκκας και η Αντιπρόεδρος, Γεωργία Καραμπέρου.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνόλου του Δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας που υλοποιείται από τους Φορείς Διαχείρισης, καθώς η χρηματοδότησή τους είναι επισφαλής με συστατικό στοιχείο την έλλειψη μόνιμης ρύθμισης του θέματος. Εντός αυτού του πλαισίου, η -με «έκτακτους» όρους -υφιστάμενη χρηματοδότηση των Φορέων από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, λήγει τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα,– εκτός όλων των άλλων- την πλήρη αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας των 380 εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου στους Φορείς Διαχείρισης.

Εκ μέρους του υπουργείου υπήρξε η κατηγορηματική δέσμευση για τη διασφάλιση της εργασίας όσων ήδη υπηρετούν στους φορείς. Η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας είναι απολύτως συνυφασμένη με την εμπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αναγνώριση του πολύτιμου έργου που ήδη έχουν προσφέρει όσοι και όσες υπηρετούν στους Φορείς Διαχείρισης. Παράλληλα, απαιτείται η Δημόσια εγγύηση της θεσμικής οργάνωσης και χρηματοδότησης του έργου των Φορέων.

Στα πλαίσια αυτά οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΠΕΝ δεσμεύθηκαν για:

· την ενσωμάτωση στον, υπό σύνταξη, Κρατικό Προϋπολογισμό των αναγκών των Φορέων Διαχείρισης
· την επανεξέταση του θεσμικού καθεστώτος των Φορέων Διαχείρισης
· την αναβάθμισή τους λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την ουσιαστική άσκηση μιας Δημόσιας Περιβαλλοντικής Πολιτικής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου