.

Ενέργεια και περιβάλλον στη λίστα του νέου Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών

Διαβούλευση αναφορικά με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) πραγματοποιήθηκε χτες στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όπου αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση των προτάσεων της Ελλάδας για το Juncker Plan, το οποίο αφορά είτε σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις είτε σε έργα του Δημοσίου υπό τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το υπουργείο Οικονομίας, συντονισμένα μαζί με την τραπεζική και επιχειρηματική αγορά, θα δημιουργήσει λίστα έργων για άμεση υποβολή στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία νέου Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών (Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ), κατά τα πρότυπα του JESSICA, ύψους 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και λοιπούς πόρους με παράλληλη δημιουργία θεματικών υπο-ταμείων σε τομείς όπως τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικών πάρκων κ.ά.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός και ο Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του JESSICA, Νίκος Μαντζούφας, συναντήθηκαν με Περιφερειάρχες, τράπεζες και επενδυτές που υλοποιούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA. Το JESSICA ενεργοποιεί 115 εκατ. ευρώ, για υλοποίηση 25 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως βιοενέργεια, αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεματική αστικών συγκοινωνιών, επιχειρηματικά πάρκα και λοιπά έργα.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλάκης συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας για την επίλυση θεμάτων αποτελεσματικής ολοκλήρωσής του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ενημέρωση σχετικά με τον νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Περιφερειών, παραγωγικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα του αιτήματος για παράταση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Επεσήμανε ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει στο παρελθόν επιφυλακτικότητα σχετικά με το ζήτημα, κυρίως λόγω των πολλών ανάλογων αιτημάτων που δέχεται και από άλλες χώρες, η παρούσα συγκυρία είναι διαφορετική και το έδαφος «πιο πρόσφορο» για την Ελλάδα για τους εξής λόγους:

1) η ύφεση έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σήμερα,

2) πολλές περιφέρειες έχουν δεχτεί πρόσφατα επιπλέον πιέσεις λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και

3) τα capital controls έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των έργων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη το επόμενο ΕΣΠΑ να αποτελέσει το «ΕΣΠΑ της κρίσης», τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων και αναθεώρησής τους με βάση τα νέα στοιχεία όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου