.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

-Η αλήθεια για τη συμφωνία με τους δανειστές για τη ΔΕΗ
-Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από «επαναστατικές» αναλύσεις
-Η προοπτική


Συνάδελφοι - Συναδέλφισες,
Χθες κυκλοφόρησε ανακοίνωση του συναδέλφου Ν. Φωτόπουλου σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για τη ΔΕΗ, στην οποία η πραγματικότητα εμφανίζεται εντελώς διαστρεβλωμένη, με μισές αλήθειες, πολλές παραλείψεις και, βέβαια, αδιέξοδη πολιτική.
Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, πού οδηγούμαστε και για τι να αγωνιστούμε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ της ΔΕΗ τονίζει τα εξής:

ΑΔΜΗΕ
- Οι δανειστές επανέφεραν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ που η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε ήδη νομοθετήσει και η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΗ είχε αρχίσει να υλοποιεί.
-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε εναλλακτικό μοντέλο, αξιοποιώντας τα περιθώρια της συμφωνίας του Αλ. Τσίπρα στις 13 Ιουλίου, με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ παραμένει όπως έχει σήμερα, δηλαδή 100% θυγατρική της ΔΕΗ, με εξαίρεση το Κέντρο Κατανομής Φορτίου και τον προγραμματισμό των έργων που θα μεταφερθούν στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα ανήκει 100% στο Δημόσιο.

«ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»
-Οι δανειστές επανέφεραν την πώληση της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» που είχε ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και θα οδηγούσε στη διάλυση της επιχείρησης.
-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απέρριψε κατηγορηματικά και έτσι δεν περιελήφθη στη συμφωνία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ- ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 17%
Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε ήδη νομοθετήσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή εντός του 2016 και το υποστηρίζει, ακόμη, ανοιχτά.
Οι δανειστές άσκησαν ασφυκτική πίεση για το ξεπούλημα αυτό, όπως και όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέσω της εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Αλ. Τσίπρα, ύστερα από την 17ωρη διαπραγμάτευση, πέτυχε την μεταφορά όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, και του 17% της ΔΕΗ, στο Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για αξιοποίηση (όχι πώληση) στα επόμενα 30 χρόνια.

ΝΟΜΕ – Απώλεια του 25% του μεριδίου της αγοράς από τη ΔΕΗ
Τα ΝΟΜΕ είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσω της ελεγχόμενης ΡΑΕ, από το 2013. Οι δανειστές τα επανέφεραν με στόχο η ΔΕΗ να χάσει το 30% της αγοράς άμεσα με προοπτική το 50% το 2018.
Τελικά, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του μέχρι την τελευταία στιγμή τέθηκε στόχος η μείωση του μεριδίου στο 25%, με προοπτική το 50% το 2020. Είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός ο οποίος ωστόσο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για άνοιγμα της λιανικής αγοράς.
Μπροστά μας έχουμε δυο προοπτικές:
1η : Να χάσει η ΔΕΗ ανεξέλεγκτα το 25% από το πιο κερδοφόρο τμήμα της πελατείας της, πράγμα εξαιρετικά επιζήμιο και καταστροφικό. Αυτό επιδιώκουν προφανώς οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι διατηρούν στο ακέραιο τις «άκρες τους» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και επιβάλουν τις θέσεις τους.
2η: Η μείωση του μεριδίου της αγοράς να γίνει ισορροπημένα από όλες τις κατηγορίες της πελατείας (αγρότες, μικρά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, κλπ) όπως είναι δίκαιο, πράγμα που θα οδηγήσει τη ΔΕΗ σε ελεγχόμενη κατάσταση.
Πέραν αυτού η ΔΕΗ, με ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας σε άλλες αγορές, με στρατηγικές συμμαχίες και συμπράξεις μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια και να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Όσο για την απώλεια του 50% της αγοράς το 2020, δηλαδή δυο χρόνια μετά την λήξη της συμφωνίας, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε με τις κατάλληλες επιχειρηματικές κινήσεις να αντισταθμιστεί και αυτή η απώλεια χωρίς ζημιά για τη ΔΕΗ.
Αυτό απαιτεί ενεργοποίηση της Διοίκησης της ΔΕΗ, στήριξη από την κυβέρνηση, αλλά και τη ΡΑΕ που πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Αυτά μόνο με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εξαρτήσεις και διαπλοκές, και με βούληση για στήριξη των Δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν.
ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ 50% ΤΟ 2020
Οι δανειστές, αφού δεν πέτυχαν τη Μικρή ΔΕΗ, αξίωσαν μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή στο 50% το 2018. Τελικά συμφωνήθηκε η μείωση αυτή να γίνει το 2020.
Σήμερα η ΔΕΗ κατέχει το 63% της παραγωγής και των εισαγωγών. Το 2020, με την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης κατά 10% σε σχέση με σήμερα, στην οποία πρέπει να προστεθεί η κατανάλωση της Κρήτης και των Κυκλάδων μέσα από την διασύνδεση τους με το σύστημα, το μερίδιο της ΔΕΗ θα προσεγγίσει το 50% χωρίς καμία πώληση Μονάδων ή Ορυχείων, χωρίς του λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που αναφέρει ο Ν. Φωτόπουλος.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισες
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είναι περίπατος. Σε κάποια σημεία μάλιστα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η σφραγίδα του αντιλαϊκού και αδιέξοδου νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική Σαμαρά – Βενιζέλου και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που πανηγύριζαν μετά από κάθε μνημόνιο και μιλούσαν για «success story».
Μπροστά μας έχουμε δύσκολο δρόμο, μας περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις, αγώνες και προσπάθειες.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα συνεχίσει με καλύτερους όρους και συνθήκες από αυτές που βρήκαμε στις 25 Γενάρη. Ετσι μόνον μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες αλλά και να αναπτυχθεί παραπέρα. Να ανασυγκροτηθεί, να ενισχυθεί με νέες προσλήψεις αξιοκρατικά, χωρίς διαφθορά, με πάταξη των ρευματοκλοπών, με αντιμετώπιση των μπαταχτσήδων που δεν πληρώνουν, για τα οποία δε γίνονταν τίποτα μέχρι σήμερα.
Με κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ, που με τις πολιτικές τους έχουν φθάσει τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, το μέλλον της Επιχείρησης θα είναι ζοφερό, για να μην πούμε ότι η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη. Αυτό ας το καταλάβει και ο φίλος Ν. Φωτόπουλος αλλά και οι ελάχιστοι πρώην σύντροφοι μας που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με την αδιέξοδη και αστήρικτη καταστροφολογία τους και τις «αγωνιστικές» κορώνες ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που επιβουλεύονται το μέλλον της ΔΕΗ, των εργαζομένων και της χώρας.
Ας μην έχουμε αυταπάτες.
Τα διλήμματα είναι σκληρά για τη ΔΕΗ και για το τόπο.
Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και συστρατευόμαστε στη μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου αλλά και για την ανόρθωση της ΔΕΗ.


Ναι στην ελπίδα
Ναι στην προοπτική
Όχι στο εφιαλτικό χθες
Για να κερδίσουμε το αύριο
Με τη καρδιά και το μυαλό ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου