.

Πρώτη δόση δανείου από την ΕΤΕπ για έργα ΕΣΠΑ

Σε εκταμίευση της δόσης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, από το συμφωνηθέν δάνειο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η εκταμίευση αυτή αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 27 Αυγούστου, μετά από πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με στόχο τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, διότι η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των
Διαρθρωτικών Ταμείων. Επίσης έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13, οι πόροι του οποίου θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.
Ικανοποίηση και αισιοδοξία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ΓιώργοςΣταθάκης, όσον αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με αφορμή την εκταμίευση του ποσού, δήλωσε πως «έχοντας ως βάση το έργο του προηγούμενου 8μηνου, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 και να ξεκινήσουν εκείνα της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.
Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ». Ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ,από την πλευρά του δήλωσε ότι ξεκινούν από εκεί «που σταματήσαμε, καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η πρωτοβουλία που είχαμε λάβει ως Γενική Γραμματεία απέδωσε καρπούς, επιτρέποντας την άμεση εκταμίευση πόρων που η οικονομία έχει άμεση ανάγκη».

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου