.

Σκουρλέτης: Το ελληνικό Δημόσιο θέλει να κρατήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη ΔΕΗ και να συστήσει έναν ανεξάρτητο διαχειριστή δικτύου, όπως συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.


Παράλληλα, ο ίδιος μιλώντας στον Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης και ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «ο διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης, ο ΑΔΜΗΕ, υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές ιδιωτικοποιηθεί. Η βάση αυτού του αιτήματος ήταν να μην είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα ο ΑΔΜΗΕ, για να χειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, αλλά να είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ο οποίος να είναι πιο αντικειμενικός απέναντι στη δημόσια ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.

Η δικιά μας αντιπρόταση είναι ναι, βεβαίως να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρεία δημόσιας τάσης, αλλά να είναι δημόσια. Να μην πάρουμε από τη ΔΕΗ τα πάγια, δηλαδή όλα αυτά τα δίκτυα που κόστισαν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο ίδιος απάντησε ότι «όταν μιλάμε για απελευθέρωση της ενέργειας στην Ευρώπη διαφορετικά το εννοεί ο καθένας. Συνήθως πίσω από την απελευθέρωση, κάθε κράτος θέλει να ενισχύει τα δικά του εθνικά συμφέροντα, αυτές οι προτάσεις δεν είναι ουδέτερες.

Υπάρχει ένα πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπει κάποια πράγματα για την ΔΕΗ, εμείς θεωρούμε ότι θα πετύχουμε και έχουμε πετύχει να γίνει αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, αποδεκτή να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ».

Ερωτηθείς αν το κράτος θα κρατήσει ολόκληρη τη ΔΕΗ απάντησε ότι «αυτή την στιγμή ένα μέρος είναι σε ιδιώτες. Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο».

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου