.

Τρέχουν για να προλάβουν τις ενεργειακές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου

Δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, αλλά οι 8 από τις 26 συνολικά δράσεις του μνημονίου τις οποίες καλείται να έχει υλοποιήσει η υπηρεσιακή μαζί με την επόμενη κυβέρνηση το αργότερο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, αφορούν ένα και μόνο κλάδο. Την ενέργεια που σε αυτή τη φάση, καλύπτει το 30% του πρώτου "μνημονιακού" μήνα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης φαίνεται να το έχει καταλάβει γι' αυτό και ζει με το άγχος του ημερολογίου. Από την άλλη πλευρά ο συνάδελφός του Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Γκόλιας λέγεται πως έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου που εποπτεύει να μη χαλαρώσει η προετοιμασία των δεσμεύσεων του μνημονίου, ακόμη και αν συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο. Μεγάλο μέρος άλλωστε αυτών των αλλαγών δουλεύονται από τη ΡΑΕ, από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ.

Το στοίχημα ωστόσο παραμένει. Η αγωνία για το αν θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα είναι προφανής, ενώ πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι το 2015 θα είναι ακόμη μία χαμένη χρονιά για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ενεργειακή αγορά.

Οπως και να έχει περιθώρια χρονοτριβής δεν υπάρχουν. Ακόμη και αν οι κοινοτικοί μας έχουν δώσει όπως λέγεται μια "άτυπη" παράταση ενός μηνός λόγω των εκλογών, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να αρχίσουν άμεσα να αποδίδουν.Διαφορετικά, η μόνη ρύθμιση που θα μπορέσει να "τρέξει" θα είναι η απελευθέρωση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, που έχει ρυθμιστεί με το νόμο 4336 της 14ης Αυγούστου 2015 (και ο οποίος περιλαμβάνεται αυτούσιος στο μνημόνιο).

Ιδού με τη σειρά, οι 8 ενεργειακές δράσεις που τυπικά θα πρέπει να έχουν εφαρμοσθεί έως τις 30/9/2015 :

Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Εφαρμογή καθεστώτος για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας (πιο γνωστό ως Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Η εκκρεμότητα με το μεταβατικό μηχανισμό της φετινής χρονιάς θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τις εκλογές. Οσον αφορά για το νέο μόνιμο μηχανισμό, η ΡΑΕ, και ο ΑΔΜΗΕ δίνουν αγώνα δρόμου ώστε ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει σχέδιο που να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος (http://energypress.gr/news/pyretos-diergasion-gia-ta-nea-adi-ehei-kleidosei-kai-i-protasi-gia-2015).
Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (στόχος να αποφευχθεί η λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος, πρόκειται για το μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τον παλιό ΜΑΜΚ). Η προπαρασκευαστική από τη ΡΑΕ δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη, άγνωστο ωστόσο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του Σεπτεμβρίου.
Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς
Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής
Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (φυσικό αέριο, οι γνωστές συμβάσεις διακοψιμότητας). Υπάρχει το έτοιμο να εφαρμοσθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο.
Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής
Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ δουλεύει πάνω στη σχετική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά στα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (βασικό παραδοτέο).

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου