.

IEA: Ολοένα και πιο ανταγωνιστικές οι ΑΠΕ απέναντι στα ορυκτά καύσιμα

Οι ΑΠΕ είναι σε θέση πλέον να παράγουν ηλεκτρισμό έναντι κόστους κοντά στο αντίστοιχο των ορυκτών καυσίμων, όπως τονίζει σε νέα του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η έκθεση με τίτλο Projected Costs of Generating Electricity 2015 προετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΝΕΑ) και υπολογίζει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία σε 22 διαφορετικές χώρες.
Όπως προκύπτει, το κόστος της παραγωγής ΑΠΕ έχει υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία πενταετία, λόγω της τεχνολογικής προόδου. Η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών είναι πλέον 200 δολάρια ανά μεγαβατώρα έναντι 500 δολαρίων το 2010, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή με άνθρακα βρίσκεται στα 100 δολάρια.
Όπως είναι φυσικό, το κόστος διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η παραγωγή με αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη με ορυκτά καύσιμα και εκτιμάται ότι στις πιο ηλιόλουστες περιοχές θα φτάσει τα 100 δολάρια ως το 2025. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή από άνθρακα ενδέχεται να αυξηθεί σε κόστος κατά 70% αν εφαρμοστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου