.

Παναγιωτάκης απο την Πτολεμαϊδα ΔΕΗ: ''Θα υπάρξουν μαζικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση όσων δεν πληρώνουν τις οφειλές τους - εξέπεμψε sos για το κόστος του CO2 και τις προσλήψεις προσωπικού'

Το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον της ΔΕΗ έκρουσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης στους δημοσιογράφους τύπου κλείνοντας τον κύκλο της τετραήμερης επίσκεψης του στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ συνοδευόμενος από το γενικό διευθυντή σταθμών παραγωγής κ. Γ. Κοπανάκη την γενική διευθύντρια ορυχείων Όλγα Κουρίδου και τους διευθυντές επικοινωνίας και γραφείου τύπου κ. Α. Πετσίνη και α. Καρέλλη αναφέρθηκε σε δύο σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης η και να απειλήσουν την βιωσιμότητα της.

Οι οφειλές προς της ΔΕΗ και οι καλοπληρωτές
Οι οφειλές που ανέρχονται σε 2 δις € αποτελούν ένα σημαντικό βραχνά για την λειτουργία της επιχείρησης επηρεάζουν άμεσα τα διαθέσιμα της και υπονομεύουν την χρηματοδοτική πίστη της εταιρίας σε μια εποχή που που πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα που είναι η κατασκευή της Πτολεμαϊδα V και οι βελτιώσεις αναβαθμίσεις των τεσσάρων μονάδων στον Αγ Δημήτριο ενώ εξετάζεται σοβαρά η εκδοχή ενεργειακής αναβάθμισης του ΑΗς Αμυνταίου ώστε να φύγει από το καθεστώς της περιορισμένης λειτουργίας που βρίσκεται σήμερα. Από τα 2 δις οφειλών τα 1,5 ανήκουν σε οφειλέτες της μεσαίας και χαμηλής κατανάλωσης, τα 250 εκ € ανήκουν στις λιγοστές ενεργοβόρες βιομηχανίες και τα υπόλοιπα 250 εκ ανήκουν ως χρέη στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση όπως ΔΕΥΑ κ.α.. Όλες οι ΔΕΥΑ των δήμων της δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται στους μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΗ.
Ο. κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε από την Πτολεμαΐδα μαζικές περικοπές στην ηλεκτροδότηση ακόμη και οικιακών καταναλωτών αφού η επιχείρηση έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης και διευκόλυνσης αποπληρωμής των χρεών. Μάλιστα σημείωσε κάτι που προξένησε εντύπωση. ¨Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν δηλαδή οι φτωχοί πληρώνουν είναι τακτικοί και κάποιοι που 'έχουν την δυνατότητα είναι κακοπληρωτές. Μάλιστα ανέφερε τρείς περιοχές στην χώρα που είναι οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Το Καρπενήσι η Φλώρινα και ο Διδυμότειχος παρότι είναι φτωχές περιοχές και οι κάτοικοι τους ζουν σε αντίξοες συνθήκες είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους στην εταιρία. ''Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στους πελάτες μας'' σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, προϊδεάζοντας τους καταναλωτές για τα όσα ακολουθήσουν.
Το χρηματιστήριο ρύπων και του CO2
Το κόστος των εκπομπών CO2 που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει η ΔΕΗ από από 4,42 ε/t που ήταν το 2013 αυξήθηκε σε 7 €/t το 2014. Εάν οι ρύποι αποκτήσουν χρηματιστηριακή αξία όπως επιθυμούν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης τότε το κόστος μπορεί να τριπλασιαστεί να φτάσει έως και 15 η 20 €/t. Το γεγονός αυτό θα είναι δυσβάσταχτο για την επιχείρηση και την λιγνιτική κιλοβατώρα. Η μόνη λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ είναι να υπάρξει δωρεάν ποσόστωση CO2 κάτι που θα γίνει απότι φαίνεται με ορισμένες λιγνιτοφόρες χώρες όπως η Πολωνία. Το επόμενο διάστημα ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης του μεταβατικού σχεδίου μείωσης ρύπων και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλων εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας γιατί θα πρέπει να μας χορηγηθεί δωρεάν ποσόστωση εκπομπών co2.
Πτολεμαΐδα V
Η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας θα είναι η ναυαρχίδα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σημείωσε με χαρά ο κ. Παναγιωτάκης και ξεκαθάρισε ότι γίνονται επαφές και συνεννοήσεις με τον ανάδοχο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες το Φθινόπωρο του 2015. Ανέφερε ότι περιμένει την εγγυητική επιστολή ύψους 220 εκ € από τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ) για να δώσει η ΔΕΗ την προκαταβολή ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Οι επαφές ο που ανακοίνωσε για την επόμενη εβδομάδα πρόεδρος της ΔΕΗ με την κ. Κατσέλη ίσως προμηνύουν συζητήσεις που έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν την παραπάνω επένδυση και το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών. Σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΕΗ ότι η εταιρία μεσολάβησε ώστε να λυθούν προβλήματα ανάμεσα στον ανάδοχο και εταίρο που είναι ο Ιαπωνικος ομιλος Hitachi
Παράθυρο για την Μελίτη ΙΙ
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει προετοιμασία της εταιρίας για την δεύτερη μονάδα της Φλώρινας και την έκτη του Αγ, Δημητρίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι υπάρχει δραστηριοποίηση από την πλευρά μας έχουν οριστεί επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας που εξετάζουν ορισμένα θέματα και θα είναι εφικτή η απόφαση για την κατασκευή της εάν λυθούν ορισμένα ζητήματα που σήμερα που μιλάμε βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οπως η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης με την από κοινού συνεκμετάλλευση του ορυχείου με τον ιδιώτη και την διευθέτηση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την επανεκκίνηση των εργασιών του ορυχείου του Κλειδίου που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΔΕΗ. Από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση και μάλιστα γρήγορη στο πρόβλημα με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις οικισμών στην Αχλάδα που όμως πρέπει να γίνουν από τον ιδιώτη που έχει στην ευθύνη ου την λειτουργία του ορυχείου.
Μέσος όρος προσωπικού τα 49 έτη
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής θεωρώντας ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Χαρακτήρισε μη παραδεκτό γεγονός την ύπαρξη προσωπικού τριών ταχυτήτων (μόνιμοι οκτάμηνες και εργαζόμενοι στο εργολάβους. Ξεκαθάρισε ότι ''οι εργολάβοι πρέπει να υπάρχουν αλλά όχι για εργασίες που πρέπει και μπορούν να γίνουν από εργαζομένους της επιχείρησης''. ''Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως εταιρία'', δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, ''να κάνουμε τις προσλήψεις που χρειαζόμαστε, την χρονική στιγμή που εμείς θέλουμε, φυσικά μέσω ΑΣΕΠ, αλλά τις ειδικότητες και το προσωπικό που εμείς επιθυμούμε''. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι και κάποιοι άλλοι από την κυβέρνηση θέλουν να έχουν λόγο στο είδος των προσλήψεων στην εταιρία. Δήλωσε ανήσυχος γιατί συνταξιοδοτούνται περισσότεροι απ'οσους προσλαμβάνονται και δεν μετακυλύεται η σημαντική τεχνική κατάρτιση των τεχνικών μας στους νέους εργαζόμενους της εταιρίας.
Επαφές με την αυτοδιοίκηση
Ο κ. Παναγιωτάκης συνάντησε τους δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου που συζήτησε τα φλέγοντα θέματα των μετεγκαταστάσεων όπου η ΔΕΗ έχει άμεση εμπλοκή όπως στην Ποντοκώμη και την Μαυροπηγή άλλα και της Ακρινής στην οποία εμπλέκεται κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο. Ζήτησε να κλείσουν οι οφειλές των δήμων που διαθέτουν Τ/Θ προς την ΔΕΗ και κατέστησε σαφές οτι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπογραφεί νέο συμβόλαιο παροχής θερμικής ενέργειας προς τους δήμους φυσικά με διαφορετικό τιμολόγιο.
Αντιμετώπισε με περίσσεια ευγένεια προεκλογικές υποσχέσεις και απόψεις δημάρχων όπως της Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη που κατά την διάρκεια συνάντησης τους ζήτησε ''να αναθεωρήσει η ΔΕΗ τα σχέδια της για την ΠΤΟΛΕΜAIΔΑ V γιατί άλλαξαν τα δεδομένα!!''. Η του περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη που δήλωσε μετά την συνάντηση τους ότι ''υπάρχει έτοιμη τροπολογία για την υπόσχεση του μειωμένου τιμολογίου που θα τελειώσει μετά τις εκλογές''.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε για το θέμα όχι δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει για καμία τέτοια τροπολογία, αν και είθισται θέματα που άπτονται του τιμολογίου και γενικότερα της ΔΕΗ καταρχήν να ενημερώνεται το ΔΣ». Αν και γνωρίζει το αίτημα τόνισε ότι «ουδέποτε συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ». «Δεν υπάρχει μελέτη για το οικονομικό κόστος αλλά αν το κάνουμε εδώ πρέπει να το κάνουμε και στην Πελοπόννησο. Δεν είναι προτεραιότητα μας κάτι τέτοιο». Για τον δήμαρχο Κοζάνης σημείωσε ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις οικολογικές του ανησυχίες καθώς και τα αιτήματα του»

www.vetonews.gr του Σπύρου Κουταβά

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου