.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 25 εκ. στη Δυτική Μακεδονία μετά την έγκριση κατανομής του Τοπικού Πόρου για το 2013 - Το επόμενο διάστημα νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για τα ποσά του 2014

Τονωτική ένεση για την οικονομία και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί η απελευθέρωση πόρων από το Τέλος Λιγνίτη (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού μέσω του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο είχε “παγώσει” εδώ και τρία χρόνια, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με την υπογραφή της χρονίζουσας υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση της Επιτροπής Κατανομής.
Κατά τη συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, της ΔΕΗ Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ, εγκρίθηκε η κατανομή του ποσού που αντιστοιχεί στο 2013 δηλαδή 20,65 εκατ. € για το Νομό Κοζάνης και 4,92 εκατ. € για το Νομό Φλώρινας.
Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Κατανομής, μέχρι τις 20/12/2015, προκειμένου να εγκρίνει την κατανομή των αντίστοιχων ποσών του έτους 2014.
Παίρνοντας υπόψη ότι από τα ποσά του έτους 2012 είναι διαθέσιμα ήδη στο ταμείο της ΔΕΗ 22,00 εκατ. € για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων καθώς και νέων, ένα συνολικό ποσό περίπου 76,00 εκατ. € μαζί με το αναλογούν για το έτος 2014 θα τονώσει την οικονομία και την αγορά της περιοχής, με άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 47,00 εκατ. € περίπου.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και ορισμένα ειδικά θέματα που θα διευθετηθούν με τη συνεργασία αρχικά των δήμων και στη συνέχεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΟ, μέχρι τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής.
Στο πλαίσιο των συναντήσεών του στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον οποίο έθεσε ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, κοινού ενδιαφέροντος, η προώθηση των οποίων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για περιφερειακή ανάπτυξη.
Ενδεικτικά αναφέρονται, το Ειδικό Τιμολόγιο, η ανάγκη προώθησης του Προεδρικού Διατάγματος μετεγκατάστασης των οικισμών Αναργύρων και Ακρινής, η αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών των Τεχνητών λιμνών της περιοχής, η αύξηση του Τέλους Λιγνίτη στο 1,2% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, μέτρα κοινωνικής ανταποδοτικότητας για τους κατοίκους των υπό μετεγκατάσταση οικισμών κλπ.
«Ανοίγουμε τα θέματα της περιοχής μας, διεκδικούμε πόρους με τεκμηριωμένο τρόπο, μεταφέρουμε την αποφασιστικότητά μας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, διευρύνουμε τις συμμαχίες μας και τις ευκαιρίες, προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας και των πολιτών της», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου