.

ΙΕΑ: Αύξηση 80% στη ζήτηση ενέργειας στη ΝΑ Ασία έως το 2040 - Τα Ορυκτά Καύσιμα κυριαρχούν στο Ενεργειακό Μείγμα

Το ενεργειακό τοπίο στις χώρες της ΝΑ Ασίας συνεχίζει να αλλάζει, επισημαίνει σε έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), επισημαίνοντας πως η αύξηση της ζήτησης, η περιορισμένη τοπική παραγωγή και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, οδηγούν στην ενίσχυση του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, στην απότομη αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου και στην αντιστροφή του ρόλου των χωρών της περιοχής ως εξαγωγείς φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, στην έκθεση World Energy Outlook Special Report on Southeast Asia ο ΙΕΑ παρουσιάζει ένα βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ζήτηση για ενέργεια προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2040, μολονότι η κατανάλωση κατά κεφαλήν θα παραμείνει αρκετά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι, παρά τις πολιτικές για την επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 80% περίπου έως το 2040, σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει σε αρκετές περιοχές του κόσμου.
Οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν στα 6,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που είναι ίσο με τις σημερινές εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας. Συνεπώς, η ετήσια δαπάνη θα υπερβεί τα 300 δισ. δολάρια, έναντι 120 δισ. δολάρια, περίπου, το 2014.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι έως το 2040 οι χώρες της περιοχής θα μετατραπούν σε καθαρούς εισαγωγείς, με τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 10 δισ. κυβικά μέτρα/ημέρα (bcm), έναντι καθαρών εξαγωγών ύψους 54 bcm το 2014.
Τέλος, αναφέρεται ότι η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν θα υπερτριπλασιαστεί, αύξηση η οποία είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα παραγωγή ενέργειας της Ιαπωνίας. Η βασική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει ο άνθρακας, λόγω κυρίως της χαμηλής τιμής του και των υψηλών αποθεμάτων που έχουν οι χώρες της περιοχής.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου