.

Η πτώση των τιμών «σανίδα σωτηρίας» για τις μονάδες φυσικού αερίου – Ανταγωνιστικές ακόμη και με το λιγνίτη

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει συνακόλουθα τις τιμές που ισχύουν για το φυσικό αέριο και καθιστούν πιο ανταγωνιστική την ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων που χρησιμοποιούν το «γαλάζιο καύσιμο». Η τάση μάλιστα αυτή δεν είναι μόνο ελληνική αλλά καταγράφεται και σε άλλες ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς μια αξιοσημείωτη αύξηση της συνεισφοράς των μονάδων φυσικού αερίου στο σύστημα. Έτσι το Σεπτέμβριο οι μονάδες του φυσικού αερίου κάλυψαν το 21,49% των συναλλαγών του ΗΕΠ, από 17,99% τον Αύγουστο και 19,58% τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ώρες κατά τις οποίες η οριακή τιμή του συστήματος δεν ορίζεται από μονάδες του φυσικού αερίου αλλά από λιγνιτικές. Για παράδειγμα τον περασμένο Ιανουάριο το 50,4% των ωρών η ΟΤΣ ορίστηκε από μονάδες φυσικού αερίου, όταν από λιγνιτικές ορίστηκε το 29,44%.
Το Σεπτέμβριο η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως με αποτέλεσμα το 50,695 των ωρών η ΟΤΣ να ορίζεται από λιγνιτικές μονάδες και το 24,44% να ορίζεται από τις μονάδες του φυσικού αερίου.
Που αποδίδεται η εξέλιξη αυτή; Όπως αναφέρουν πηγές από τον κλάδο του φυσικού αερίου, το τελευταίο διάστημα έχουν ενσωματωθεί στα τιμολόγια που αγοράζουν το καύσιμο οι ηλεκτροπαραγωγοί οι τελευταίες μειώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος του φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά (είναι γνωστό ότι η φόρμουλα τιμολόγησης συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων) με αποτέλεσμα οι μονάδες του φυσικού αερίου να έχουν πολύ ανταγωνιστικά κοστολόγια, τα οποία είναι χαμηλότερα από τα κόστη των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην αγορά να έχουν αυξηθεί οι ώρες λειτουργίας των μονάδων, οι οποίες μπορούν να κάνουν ανταγωνιστικές προσφορές και να συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά. Ενδεικτικά σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προημερήσιας αγοράς προβλέπεται για κάποιες ώρες να λειτουργήσουν όλες σχεδόν οι μονάδες με μόνη εξαίρεση τον Ήρωνα. Συγκεκριμένα από την πλευρά της ΔΕΗ θα μπουν στην αγορά το Αλιβέρι 5, το Λαύριο 5 και η Μεγαλόπολη 5, ενώ από τις ιδιωτικές προβλέπεται να εισέλθουν στην αγορά και οι δύο μονάδες της Elpedison,η Protergia και η Korinthos Power, ιδιαίτερα κατά τις απογευματικές και βραδινές ώρες.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ΟΤΣ αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 46,541 ευρώ η μεγαβατώρα, σε αρκετά χαμηλά δηλαδή επίπεδα, παρά το γεγονός ότι για αρκετές ώρες αυτή προβλέπεται να διαμορφωθεί από προσφορά μονάδας φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5).

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου