.

Πρώτο «όχι» της τρόικας στα ισοδύναμα για τον ΑΔΜΗΕ

«Κίτρινη κάρτα» στο ισοδύναμο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί και τέθηκαν επί τάπητος και τα 8 προαπαιτούμενα.
Στον τομέα της ενέργειας πρέπει να κλείσουν μέσα στον Οκτώβριο, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία η ελληνική πλευρά καλείται – με βάση το συμφωνία με τους πιστωτές – να παρουσιάσει ισοδύναμο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Στη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ως ισοδύναμο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι πιστωτές εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε μία παραλλαγή του αρχικού σχεδίου την οποία και αναμένουν τις αμέσως επόμενες ημέρες,.

Το ισοδύναμο του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την παραμονή των παγίων – δηλαδή των δικτύων μεταφοράς – στη ΔΕΗ και την απόσχιση του Κέντρου Κατανομής Αγίου Στεφάνου που επηρεάζει τον ανταγωνισμό, αφού αποφασίζει ποιες μονάδες θα μπουν στο σύστημα για να καλύψουν την ημερήσια ζήτηση ανάλογα με την εξέλιξή της και τις τιμές της προσφοράς. Το κομμάτι αυτό που θα αποσχισθεί από την ΑΔΜΗΕ θα εισφέρει στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος συστήθηκε και λειτουργεί ως εταιρεία 100% του ελληνικού Δημοσίου και με προοπτική εισόδου σε ποσοστό 49% στο μετοχικό του κεφάλαιο και των ιδιωτών.

Σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο που ικανοποιεί τους πιστωτές έως τις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση άμεσα, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Πηγη: thetoc.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου