.

Μένουν στο Δημόσιο αλλά όχι στην εποπτεία του ΥΠΕΝ τα πάγια του ΑΔΜΗΕ

Επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου», ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συμφωνήθηκε όμως επίσης και η κατεύθυνση προς την οποία αναζητείται το αποδεκτό εναλλακτικό σχέδιο.

Όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το energypress ήδη από τις 9 Οκτωβρίου (Διαβάστε εδώ), η εναλλακτική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά των παγίων του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σε μια τρίτη εταιρεία, που θα ανήκει στο Δημόσιο, αλλά που θα εποπτεύεται όχι από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά από ένα τρίτο υπουργείο π.χ. το Οικονομικών.

Το περιθώριο που έχουμε για να έχει κλείσει το θέμα είναι μέχρι το Δεκέμβριο.

Η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση που είχε προδιαγραφεί από την προηγούμενη συνάντηση των επιτελών του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών, για τη σύσταση μιας τρίτης εταιρείας, που θα ελέγχεται τουλάχιστον κατά 51% από το Δημόσιο. Αλλά προκειμένου να διασφαλισθεί ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των παγίων δεν θα μείνει στη θεωρία, παρά θα λειτουργήσει και στην πράξη, την εποπτεία της νέας αυτής εταιρείας δεν θα την έχει, όπως γίνεται σήμερα, το ΥΠΕΝ. Αντίθετα, η πρόταση είναι η νέα εταιρεία να περάσει στον έλεγχο ενός άλλου υπουργείου, πιθανώς του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των παικτών στην αγορά. Αυτό άλλωστε ακριβώς το μοντέλο εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δίκτυα μεταφοράς δεν εποπτεύονται από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας.

Παράλληλα, εάν η ΔΕΗ διατηρήσει ένα ποσοστό μετοχών, αυτές θα είναι «προνομιούχες», με τη χρηματιστηριακή έννοια, θα δικαιούνται μέρισμα αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα στο management και ψήφο στη Γενική Συνέλευση.

Αναφορικά με την αποπληρωμή της ΔΕΗ, το Δημόσιο μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει για το 51% ακόμη και πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Το σενάριο που είχε εξεταστεί στο παρελθόν και επανεξετάζεται τώρα είναι η αποπληρωμή της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου