.

Κατασκευή νέων μονάδων με ΣΔΙΤ το «PLAN B» της κυβέρνησης για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Την πιθανότητα συμπράξεων ή κοινοπρακτικών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της (άμεση μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%), εφόσον οι δημοπρασίες ενέργειας τύπου NOME δεν προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα πάντα θα κριθούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν και θα κληθεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει στους δανειστές τα ισοδύναμα μέτρα που προκρίνει για να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μείωση του μεριδίου αγοράς και ουσιαστικός ανταγωνισμός τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική.
Όπως ρητά προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, τότε οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως, και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα. Το εν λόγω σενάριο άλλωστε επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Σκουρλέτης λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δούμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο».
Η αναφορά του υπουργού πιθανότατα σχετίζεται με την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2, η οποία περιλαμβάνονταν στο παλαιό σχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», και είναι πλήρως αδειοδοτημένη. Ένα ζήτημα που ανακύπτει φυσικά για την Μελίτη 2, όπως και για την Μελίτη 1 που αποτελεί βάσει προδιαγραφών μία από τις πλέον αποδοτικές μονάδες στο τρέχον δυναμικό της ΔΕΗ, είναι η τροφοδοσία της με καύσιμο που συναντά ήδη σημαντικά προβλήματα λόγω ελλείψεων στα ορυχεία αλλά και της εκκρεμότητας με την κύρωση της σύμβασης για το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που δεν ανήκει στη ΔΕΗ.

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου