.

Υπόμνημα θέσεων- προτάσεων του ΤΕΕ/ Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκουρλέτη για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα της Δυτικής Μακεδονίας

Το παρακάτω υπόμνημα απέστειλε το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη:
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμ. Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ), στo πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας για θέματα που άπτονται του επιστημονικού αντικειμένου των μελών του, έχει εκφράσει διαχρονικά απόψεις και έχει επεξεργαστεί θέσεις αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως της ηλεκτροπαραγωγής, ως έδρα του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας.
Ειδικότερα, από εικοσαετίας το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει τοποθετηθεί σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων του ενεργειακού τομέα, τα οποία σήμερα γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την καθολική απαίτηση για ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Αυτών δεδομένων, σας ενημερώνουμε ενδεικτικά, για ορισμένες από τις πρόσφατες παρεμβάσεις μας που σχετίζονται με τον τομέα ευθύνης σας :

·         Διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για τις δημόσιες υποδομές για την επιτυχή υλοποίηση της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης

·         Παρέμβαση στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Εγχειριδίου αυτού (2015) για την κατά προτεραιότητα ένταξη των θερμικών μονάδων που καλύπτουν έργο τηλεθέρμανσης στον ημερήσιο προγραμματισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

·         Επισημάνσεις για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής & Αναργύρων (Δεκέμβριος 2014)

·         Διατύπωση προτάσεων ΤΕΕ/ΤΔΜ σχετικά με τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τις επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία (Δεκέμβριος 2014)

·         Πρόταση για σύσταση Δομής Παρατηρητηρίου Αποκατάστασης Εδαφών (Οκτώβριος 2014)

·         Ενδεικτική αποτύπωση δεσμεύσεων – υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, ως απόρροια των δραστηριοτήτων της στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας (Μάιος 2014)

·         Αποτύπωση και αξιολόγηση των παραγωγικών και οικονομικών κλάδων της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την εξέλιξη της λιγνιτικής παραγωγής (Ιανουάριος 2013)

·         ΤΕΕ/TΔΜ – Προσδιορισμός-Οριοθέτηση Μεταλιγνιτικής Εποχής για το ενεργειακο κεντρο Δυτ. Μακεδονιας (Οκτώβριος 2012)

·         Προτάσεις ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για αξιοποίηση ξηρού λιγνίτη σε μικρής κλίμακας αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα (Ιούλιος 2012)

·         ΤΕΕ/ΤΔΜ – Εκτίμηση κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής [Ιούλιος 2012]. Μία σημαντική μελέτη με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, που εκτιμούμε ότι θα φανούν  χρήσιμες για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, αλλά και για τον καθορισμό του πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Δυτική Μακεδονία προκειμένου με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο, να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική της δραστηριότητα στα κρίσιμα χρόνια της μεταλιγνιτικής περιόδου.[1]

·         Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας προς ΥΠΕΚΑ για το πράσινο ταμείο και την πρόβλεψη ύπαρξης αποκεντρωμένων δομών περιβαλλοντικού ελέγχου (Σεπτέμβριος 2011)

·         Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ . Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (Ιούλιος 2011)

·         Θέσεις ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας (Μάιος 2011)

·         Θέσεις ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία (Φεβρουάριος 2011)

·         Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Μακεδονία (Ιανουάριος 2011)

·         Ο ρόλος και η προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, στα πλαίσια του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που ανέλυε την ανάγκη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και της προοπτικής του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας. (Μάρτιος 2010)


Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ ΑΕ, με τίτλο «Διερεύνηση και αξιοποίηση των ωφελειών για τη Δυτική Μακεδονία από την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδας 5 από τη ΔΕΗ Α.Ε.», που αφορά στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων για την τοπική κοινωνία, από την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδας V.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η «Συγγραφή τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίων για τη χρήση ιπτάμενης τέφρας σε υποβάσεις, βάσεις, επιφάνειες κύλισης και προκατασκευασμένα έργα»[2].
Κύριε Υπουργέ,
ευχόμενοι παραγωγική θητεία για το καλό του τόπου μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για μια δημιουργική και ουσιαστική συνεργασία, σεβόμενοι το ρόλο που ο καθένας μας επιτελεί και ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Μαυροματίδης

Σημ.:
1. Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης και εισοδήματος που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά, περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας.»
2. Tο τελικό στάδιο πολυετούς δραστηριότητας του ΤΕΕ/ΤΔΜ, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ελληνικής ιπτάμενης τέφρας από την καύση λιγνίτη στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και ως συνέχεια των σχετικών Εθνικών Προδιαγραφών που έχουν εκδοθεί το 2007.

κλικ για να δείτε την επιστολή...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου