.

Συνάντηση Σκουρλέτη με τον επίτροπο Κανιέτε για τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής CO2

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του αιτήματος που διατύπωσε η ΔΕΗ προς την Ε.Ε. για την απόκτηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αναμένεται να είναι η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτης με τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες δύο θέματα: καταρχάς ο κ. Σκουρλέτης θα ενημερώσει τον επίτροπο για την αίσια έκβαση των συζητήσεων για τον αγωγό TAP, στον οποίο οι Βρυξέλλες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Το δεύτερο θέμα της ατζέντας της συνάντησης θα είναι το θέμα της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που κατατέθηκε από τη ΔΕΗ και το οποίο έχει συγκεντρώσει την ανοιχτή υποστήριξη και της βιομηχανίας. Πλέον, το αίτημα επισημοποιείται και υποστηρίζεται και από την ίδια την κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει να το προωθήσει προς έγκριση στα ευρωπαϊκά θεσμικά φόρα.

Ποιο είναι το αίτημα ακριβώς;

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων η ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες οικονομίες, προέβλεψε ότι θα κατανεμηθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή σε κράτη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ με έτος αναφοράς το 2013.

Πράγματι η πρόβλεψη ισχύει για 10 χώρες που πληρούν το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (όπως π.χ. Πολωνία, Βουλγαρία κ.ά.). Η Ελλάδα το 2013 ξεπέρασε οριακά το κριτήριο (62%), ωστόσο το πληροί για το 2014 (59,7%).

Τώρα το θέμα αναδεικνύεται σε μείζον με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα αλλά και την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και βιομηχανία, που βαρύνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Έστω και εάν η οδηγία αναφέρει ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να κατευθυνθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι η δωρεάν κατανομή θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες για πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια για την παραγωγική οικονομία αλλά και οικονομικότερες χρεώσεις για τα δοκιμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα των ρύπων απειλεί σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ακόμη και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές που είχαν γίνει από τη ΔΕΗ με τις τιμές των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος τότε προκύπτει επιβάρυνση για την επιχείρηση περί τα 350 εκ. ευρώ. Με την τιμή των δικαιωμάτων στα 10 ευρώ ο τόνος τότε η επιβάρυνση φτάνει στο μισό δις ευρώ. Τέλος στο σενάριο διπλασιασμού της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής στα 15 ευρώ ο τόνος τότε το κόστος για τη ΔΕΗ εκτινάσσεται στα 750 εκ. ευρώ, βάρος που δύσκολα η εταιρεία θα μπορούσε να επωμιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ και η μετακύλησή του στην κατανάλωση εκτιμάται ότι απλά θα αύξανε το μέγεθος των ανεξόφλητων οφειλών.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι γειτονικές χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, αφού είτε δεν είναι μέλη της ΕΕ (Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία) είτε απαλλάσσονται από την υποχρέωση λόγω χαμηλού ΑΕΠ (Βουλγαρία).

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου