.

Eγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του TAP [ενίσχυση της ΕΚΕ στα 32 εκ. €]

Στην επίλυση όλων των κρίσιμων ζητημάτων που συνδέονταν με την απρόσκοπτη διέλευση του αγωγού TAP προχώρησαν χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αντιπροσωπεία του Trans Adriatic Pipeline AG, αποτελούμενη από τον εμπορικό διευθυντή της TAP AG Λ. Λέντφερ, τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος του αγωγού Ρ. Σκούφια, τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων Ελλάδας Αλέξανδρο Πανουργιά και τη νομική σύμβουλο Κατερίνα Μούντριχα.
Η εταιρεία ενημερώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι υπεγράφη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ενώ προωθείται και η κοινοποίηση Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κοινοποίηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απαραίτητη για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε., η οποία συνδέεται με τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις αποζημιώσεις για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης πέτυχε πάντως να δεσμεύσει την κοινοπραξία του TAP για την ενίσχυση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, διπλασιάζοντας το ποσό των 12-16 εκατ. ευρώ, που η ίδια προετίθετο να καταβάλει, στο ποσό των 32 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα επιμεριστεί σε ετήσια βάση σε ορίζοντα 5ετίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει οφέλη που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού. Επιβεβαιώνεται επίσης η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ επενδύσεων που, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, θα εξαντλούν τα περιθώρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου.

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου