.

Οι εξελίξεις για ΑΔΜΗΕ, ΑΔΙ, ITGI και πετρέλαια

Για τα φλέγοντα ενεργειακά ζητήματα, όπως ο ΑΔΜΗΕ, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και τα ΑΔΙ μίλησαν σήμερα ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα συνιστούσε "πολιτικό σαμποτάζ" το να κόβεται το ρεύμα για μικροοφειλές ύψους 300-400 ευρώ, στο βαθμό που η επίσημη πολιτική της ΔΕΗ, με βάση και τις κατευθύσνεις του υπουργείου, είναι διαφορετική.
Κύκλοι του υπουργείου αναφέρθηκαν στον χαρακτήρα που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του από τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με το κουαρτέτο δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή με 49% της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία που θα ανήκει κατά 51% στο δημόσιο. Πρόκειται για την εταιρεία που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, ότι οι θεσμοί απαίτησαν να δοθεί το μανατζμεντ της εταιρείας σε ιδιώτες, ενώ η κυβέρνηση αντιστέκεται και προτείνει άλλες λύσεις. Θεωρητικά η παραχώρηση του management σε ιδιώτη δεν αναιρεί τη δυνατότητα να κρατήσει η ΔΕΗ το 49%, καθώς έχουν διατυπωθεί απόψεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να αναληφθεί το management από ιδιώτη μέσω... ΔΕΗ. Ωστόσο εκτιμάται ότι η παραχώρηση του management πάει "πακέτο" με την είσοδο άλλου στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι τα εκκρεμή θέματα αφορούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της απόκτησης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο (μέσω swap μετοχών ή Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), καθώς και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας Είναι σαφές ότι η λύση του swap μετοχών είναι λιγότερο χρονοβόρα, αντίθετα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι το φλέγον θέμα του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να μπει στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, όπως και το ζήτημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς έχει παραδοθεί η ελληνική πρόταση και αναμένεται η απάντηση των δανειστών. Αυτά είναι βασικά τα προαπαιτούμενα για το υπόλοιπο της πρώτης δόσης, για να πάρει δηλαδή η χώρα το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, πηγές του υπουργείου αναφέρθηκαν και στο ζήτημα των μικροοφειλετών της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κόβεται το ρεύμα για οφειλές ύψους 300-400 ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι αν έχει συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υποκρύπτει ακόμη και πολιτικό σαμποτάζ και θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πλαίσιο των αποκοπών. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Για το θέμα των ΑΔΙ, για το οποίο είχε γράψει πρόσφατα το energypress, σημειώνεται από το περιβάλλον του υπουργείου οτι δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, ενώ θέμα ημερών είναι η υπογραφή του μέτρου της διακοψιμότητας με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριακές αλλαγές στην κατανομή των ποσοστών σε κάθε τεχνολογία ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση του μέτρου. Πρακτικά, αυτό που εξετάζεται είναι να μειωθεί το ποσοστό της εισφοράς για τα μικρά φωτοβολταϊκά, μέχρι 100 KW, στο βαθμό που τα οικιακά ήδη έχουν εξαιρεθεί.

Σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και τους αγωγούς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Turkish Stream, καθώς ενδιαφέρον για το έργο έχει εκδηλωθεί από την Ιταλία και τη Γαλλία. Σημειώνεται, πάντως, ότι το ενδιαφέρον αυτό αφορά εναλλακτικό αγωγό που θυμίζει περισσότερο τον ITGI στον σχεδιασμό του (βλέπε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του energypress).

Το θέμα αυτό θα συζητήσει αναλυτικά ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση που θα έχει με τον όμολογό του στη Μόσχα, Alexander Novak, στις 2 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, «ξεκλειδώνει» και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB με τον κύριο Σκουρλέτη να υπογράφει στις 10 Δεκεμβρίου στη Σόφια την κοινή επενδυτική απόφαση για το έργο που εκκρεμούσε.

Τέλος, για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των προσφορών για το Ιόνιο. Πηγές του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι για το ένα από τα τρία οικόπεδα που διεκδικούν και τα ΕΛΠΕ και η Energean, η βέλτιστη λύση, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, είναι να υπάρξει συνεργασία των δύο εταιρειών για από κοινού εκμετάλλευση.

Ενημέρωση από τη ΔΕΗ

(upd: 20:49) Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμά της η ΔΕΗ σχετικά με τις αποκοπές, αναφέρει τα εξής:

Αναφορικά με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα περί αποκοπών πελατών με χαμηλές οφειλές, κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι χωρίς να αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας παράλληλα την μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία.

Οποιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται θα ερευνάται με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ. Σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου