.

Tα Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας για το τοπικό ρυμοτομικό του πανεπιστημίου στη Φλώρινα

Με αφορμή την ανακοίνωση για την προέγκριση δημοπράτησης του 1ου υποέργου της πράξης με τίτλο: «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη», στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη και σε αναμονή δημοσιοποίησης ανάλογης πρόσκλησης που θα αφορά στη συντήρηση-λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας (π.χ. αποστραγγιστικά έργα, έργα ενεργειακής θωράκισης κλπ.), ο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει, κατ αρχήν, την ικανοποίησή του.
Φαίνεται ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτανεία ΠΔΜ, κοσμητεία Παιδαγωγικής Σχολής) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας,) καθώς και του συνδικαλιστικού φορέα (ΕΣΔΕΠ) και της Επιτροπής για την στήριξη του ΠΔΜ δρομολογείται η επίλυση σημαντικών και χρόνιων ζητημάτων.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την παραμονή στα συρτάρια του Υπουργείου για μια δεκαετία των προτάσεων έγκρισης ρυμοτομικού σχεδίου για την περιοχή των κτιρίων του «ανθρωπιστικού πόλου» του πανεπιστημίου μας στην πόλη της Φλώρινας, αναγκαίας προϋπόθεσης για την χορήγηση κονδυλίων στο πλαίσιο του 2ου ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό στέρησε το πανεπιστήμιό μας από πιστώσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν για τις κτιριακές υποδομές της Φλώρινας, ενώ η περίπτωση της κατασκευής της πανεπιστημιούπολης για τη στέγαση του «θετικού πόλου» στην Κοζάνη φαίνεται ότι προχωρά χάρις στην πρωτοβουλία των τοπικών φορέων της Κοζάνης. Κατά συνέπεια εφιστούμε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι η αδυναμία ανάπτυξης των κτιριακών υποδομών του πανεπιστημίου μας στον πόλο της Φλώρινας είναι πιθανόν, ενόψει ενός επικείμενου σχεδίου «Αθηνά 2», να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον. Επίσης, θεωρούμε ότι μέχρι τώρα υπάρχει προφανής αναντιστοιχία μεταξύ εξαγγελιών και μελετών που έχουν εκπονηθεί και έργων που έχουν υλοποιηθεί. Αυτό και μόνο το γεγονός δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.
Προτείνουμε, λοιπόν, τη συσπείρωση και την ενεργοποίηση των φορέων για την ανάληψη συντονισμένων προσπαθειών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με άμεσες προτεραιότητες:
– την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της κατασκευής της πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη,
– την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην πόλη της Φλώρινας,
– την υλοποίηση των κτιριακών παρεμβάσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πόλου της Φλώρινας και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των κτιρίων και των φθορών / ελλείψεων που αυτά παρουσιάζουν.
Στην παρούσα φάση επιθυμούμε να κάνουμε μνεία στην πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Μπίρου για τη διάθεση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση μέρους των κτιριακών προβλημάτων της Παιδαγωγικής Σχολής.
Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις του πανεπιστημίου μας απέναντι σε επικείμενες προκλήσεις περαιτέρω συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας πρέπει να είναι πειστικές και ορθολογικά τεκμηριωμένες. Ως ΕΣΔΕΠ δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση ….
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΠΔΜ
Το ΔΣ των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του ΠΔΜ

Πηγη: www.kozan.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου