.

"Εμείς πρέπει να αποζημιωθούμε" - Πως αντιδρά η ΔΕΗ στην πρόταση Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ

Σε επιβεβαίωση της αποκάλυψης που έκανε χθες το EnergyPress για την νέα πρόταση της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ προχώρησε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ. Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης ΓΣ της εταιρείας, υπάρχει πράγματι πρόταση για split μετοχών που θα οδηγήσει τους νυν μετόχους της ΔΕΗ να είναι ταυτόχρονα, κατά το ίδιο ποσοστό που συμμετέχουν στη ΔΕΗ, μέτοχοι και στη νέα εταιρεία που θα φύγει από τον έλεγχο της μητρικής. Ωστόσο όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αυτή η λύση αφορά στη μεθοδολογία της απόσχισης και δεν απαντά στο βασικό ζητούμενο για την ίδια τη ΔΕΗ που δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί.


«Συζητάμε διάφορα σενάρια και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, εκείνο που εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η ΔΕΗ δε θα χάσει τον ΑΔΜΗΕ χωρίς να αποζημιωθεί» ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Το επικρατέστερο σενάριο, με δεδομένο ότι η πρόταση για swap μετοχών έχει ήδη «καεί» είναι να αποπληρωθεί η ΔΕΗ από τα μελλοντικά μερίσματα, δηλαδή η νυν μητρική να συνεχίσει να λαμβάνει τα έσοδα (ή μέρος των κερδών που αναλογεί στο ποσοστό του Δημοσίου) που λαμβάνει σήμερα από τη θυγατρική της.

Πάντως πηγές της εταιρείας σημειώνουν με νόημα ότι η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε δύο εναλλακτικές την ιδιωτικοποίηση ή ισοδύναμο που να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού, που όμως στο νομοσχέδιο του Αυγούστου μετατράπηκε σε ιδιωτικοποίηση ή ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, στο πλαίσιο της «γενικότερης διαπραγμάτευσης».

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο ξεκινούν σήμερα και από αυτές θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία ή ο ΑΔΜΗΕ θα εισέλθει εκ νέου σε μονοπάτι αβεβαιότητας.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου