.

Σε πείσμα των καιρών, 20 εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας ξεχώρισαν

Μια οικογένεια στην ορεινή ακριτική Φλώρινα ιδρύει το 2007 μια μικρή επιχείρηση «υψηλής τεχνολογίας»· και σε θυελλώδεις καιρούς, όχι μόνο αντέχει και δεν γίνεται «κερί στον άνεμο», αλλά αναπτύσσεται, απλώνει τα φτερά της στη διεθνή αγορά και σήμερα πωλεί κατάρτια για ιστιοπλοϊκά και υπερπολυτελή γιοτ σε όλη την Ευρώπη. Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου η B&T Composites Τιριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΤΕ βραβεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με την επωνυμία «Βραβεία Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος» του ΣΒΒΕ και της «Καθημερινής». Στη φετινή εκδήλωση βραβεύτηκαν συνολικά είκοσι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, της Βόρειας Ελλάδας, που ξεχώρισαν σε οκτώ τομείς αριστείας, με την B&T Composites να παραλαμβάνει το «Βραβείο Αριστείας Μικρής Επιχείρησης» από τον εκπρόσωπο της «Κ».
«Φτιάχνουμε ανθρακονήματα, μοντέρνο υλικό υψηλής τεχνολογίας για εφαρμογές στη ναυτιλία και τη βιομηχανία. Πουλάμε κατάρτια για ιστιοπλοϊκά σκάφη και γενικά ό,τι χρειάζεται ένα γιοτ, κυρίως σε Δανία, Βόρεια Γερμανία, Σκανδιναβία· δουλεύουμε με ναυτικούς λαούς», λέει ο ιδρυτής της κ. Βασίλης Τιριακίδης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με τον ίδιο και τα δύο παιδιά του και έφτασε να απασχολεί σήμερα 45 εργαζομένους ενώ από το 2016 αναμένεται, σε συνεργασία με ρωσική εταιρεία, να δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου. Πόσο δύσκολο είναι για μια μικρή εταιρεία, με έδρα μια απομακρυσμένη περιοχή, να μπει και να αντέξει στη διεθνή αγορά; «Εχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ακριτική περιοχή, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, τα πάντα πλέον είναι στα πόδια μας», λέει ο κ. Τιριακίδης.

Αντιξοότητες

Στην κατάμεστη αίθουσα, πολλοί επιχειρηματίες παραλαμβάνοντας τα βραβεία αναφέρθηκαν στις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες είναι αναγκασμένοι να δραστηριοποιούνται. Απευθυνόμενοι στην παριστάμενη υφυπουργός Ανάπτυξης Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στους άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, τόνισαν την ανάγκη πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας.
«Κοιμόμαστε τα βράδια και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δώστε μας σταθερότητα για να σηκώσουμε ψηλά την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ένας επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Νίκος Δαστερίδης, ενώ ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης στον χαιρετισμό του χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να αποδοκιμάσει την «επιχειρούμενη δαιμονοποίηση» του επιχειρηματικού κόσμου.
«Η βράβευση των επιχειρήσεων αποδεικνύει περίτρανα ότι, σε πείσμα των καιρών και κάποιας μεμονωμένης μειοψηφίας συμπολιτών μας που εξακολουθούν μετά από πολλά χρόνια να διέπονται από παντελώς ξεπερασμένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις για την επιχειρηματικότητα, οι ξεχασμένες από την ελληνική Πολιτεία βιομηχανίες της ελληνικής περιφέρειας, πιστές στις αρχές και τις πεποιθήσεις τους για ουσιαστική συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, δεν εξακολουθούν να υπάρχουν απλά, αλλά συνεχίζουν να εισφέρουν παλεύοντας χωρίς υποστήριξη, με την καθημερινή τους δράσης, στη δημιουργία εθνικού πλούτου, χαράσσοντας με τις επιτυχίες τους την πορεία της χώρας για ένα καλύτερο μάλλον», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η κυβέρνηση μια νέα βιομηχανική πολιτική η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει να σχεδιάζεται άμεσα από ένα Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής, το οποίο το είχαμε προτείνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έγινε αποδεκτό από την παριστάμενη υπουργό κυρία Θεοδώρα Τζάκρη».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, πρώτο ζήτημα στην ατζέντα του νέου συμβουλίου θα πρέπει να είναι οι άξονες βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα. Κατά τον ΣΒΒΕ οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι: οι οριζόντιες πολιτικές, οι κανονιστικές διατάξεις και ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, τα προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης, οι πολιτικές ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας και οι πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομικής ικανότητας της βιομηχανίας.

http://www.kathimerini.gr/844365/article/oikonomia/epixeirhseis/se-peisma-twn-kairwn-20-etaireies-ths-voreias-elladas-3exwrisan

1 σχόλια

  • Fysekis  
    8/1/16, 6:56 μ.μ.

    Δημήτρη θα περίμενα ιδιαίτερη αναφορά στον Τυριακίδη γιατί και συνάδελφος είναι και Δυτικομακεδόνας(Φλώρινα)

    ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου